Alt om AHA-syre og eksfoliering

NEOSTRATA sine hudpleieprodukter inneholder vitenskapelig dokumentert effektive ingredienser som AHA- og PHA-syrer, retinol, vitaminer og antioksidanter. Her forklarer vi alt du trenger å vite om den dyptgående effekten AHA-syre (alfahydroksysyre) har på utviklingen, modningen og fornyelsen av både normale og syke hudceller.

16.03.2023

Hva er AHA-syre?

NEOSTRATAs hudpleieserie har utgangspunkt i AHA-syre teknologi. AHA er en forkortelse for Alpha Hydroxy Acid, og er en samlebetegnelse for ulike typer syrer som hjelper huden med å bli kvitt døde hudceller og fornye seg selv. De vanligste to syrene vi benytter oss av i hudpleieprodukter, er glykolsyre (glycolic acid) og melkesyre (lactic acid).

Hvordan virker AHA-syre?

AHA-syrer virker dypt i huden, stimulerer til cellefornyelse og setter i gang hudens naturlige eksfolieringsprosess. Glykolsyre er f.eks. svært effektivt ved fjerning av døde hudceller, reduksjon av rynker og linjer og hjelper med å motvirke tørr hud.

Hva gjør AHA-syre?

 • Eksfolierer huden og fjerner døde hudceller
 • Stimulerer til cellefornyelse som resulterer i en jevnere hudoverflate
 • Øker fuktnivået i huden og hjelper derfor mot tørr hud
 • Kan redusere synligheten av rynker og linjer
 • Kan redusere akne og tette porer
 • Reduserer synligheten av pigmentflekker

Hvem kan bruke AHA-syre?

AHA-syre egner seg for: tørr, normal, moden og grov hud.

De med sensitiv hud bør imidlertid være forsiktige med å bruke aktive ingredienser, og kan i stedet benytte seg av andre alternativer som f.eks. PHA-syre som er en av de mildeste formene for syrene som benyttes i hudpleieprodukter. NEOSTRATA har alternativer til alle hudtyper, og produktene i Restore-serien med PHA egner seg best for følsom hud med sin gjenoppbyggende og barrierestyrkende egenskaper.

AHA anbefales hovedsakelig til hud som har opparbeidet en toleranse til disse ingrediensene. Du kan også venne følsom hud til en mer aktiv hudpleierutine ved å gradvis trappe opp bruken av aktive ingredienser. Det gjør du ved å introdusere én og én ingrediens om gangen forsiktig i din hudpleierutine. Det kan være lurt å rådføre seg med en hudekspert om hvilke ingredienser som egner seg for dine behov og hud.

Kan jeg bruke produkter med syrer hver dag?

Høye konsentrasjoner av AHA-syre og overdreven bruk kan irritere huden. Daglig bruk kan funke for noen hudtyper, mens andre ikke bør bruke AHA-syre mer enn 2-3 ganger i uken. Derfor anbefaler vi å få en tilpasset hudpleierutine eller kremprogram, hvis du er usikker på hvor ofte du kan bruke AHA eller har svært sensitiv hud. Våre hudeksperter kan hjelpe deg med å finne den beste produktkombinasjonen for din hud.

NEOSTRATAs hudpleieprodukter er utviklet for å gjøre huden mer motstandsdyktig. Produktene som inneholder syre er ment for daglig bruk, og er tilpasset nettopp dette. Hvis huden din reagerer på AHA, kan du benytte deg av produkter som inneholder PHA – en type fruktsyre som er mildere enn AHA og ikke skal irritere huden, styrker hudbarrieren og kan brukes hver dag.

Ulike AHA-syrer forklart

Glykolsyre – AHA

Glykolsyre er svært effektivt ved fjerning av døde hudceller. NEOSTRATAs produkter med glykolsyre har en ideell pH-verdi og er utviklet for å minimere rødhet og irritasjoner i huden. Den jevner ut pigmenteringer og kan redusere størrelsen på porer. Den glatter også ut fine linjer og rynker, og fremmer kollagenproduksjon for en fastere hud.

Sitronsyre – AHA

Sitronsyre finnes naturlig i sitrusfrukter og er en effektiv AHA-syre som har en beskyttende og antioksiderende effekt. Sitronsyre trekker til seg fuktighet, er sammentrekkende og desinfiserende, og bidrar med å reparere tegn på solskader og andre hudforandringer som følge av solstråler. Den har både en beskyttende og reparerende effekt på huden, og benyttes derfor ofte når man vil behandle spesielle hudproblemer.

Mandelsyre – AHA

Mandelsyre er en fettløselig AHA-syre som utvinnes fra mandler. Syren har en naturlig antibakteriell effekt og absorberes lett av fet hud, noe som gjør den godt egnet for fete hudtyper. Ved regelmessig bruk kan den hjelpe mot fet hud uten å tørke den ut.

Kan jeg bruke AHA-syre og Retinol i samme rutine?

Du bør ikke kombinere retinol med AHA- og BHA-syre eller C-vitamin i samme rutine. Disse produktene er svært effektive, men sterke og bør derfor brukes hver for seg for å unngå rødhet, irritasjon og svie.

Hvis du ønsker å bruke flere av disse ingrediensene i din daglige hudpleierutine, kan du bruke dem på forskjellige tider av døgnet. Retinol og de eksfolierende syrene AHA og BHA gjør huden mer sensitiv for UV-stråler, og egner seg derfor godt som en del av kveldsrutinen. Du kan bruke retinol et par kvelder i uka, og de ulike eksfolierende syrene resten av kveldene du ikke bruke retinol, hvis huden din tåler det uten irritasjon.

En god tommelfinger-regel er å introdusere en aktiv ingrediens om gangen. C-vitamin bidrar med å beskytte huden mot frie radikaler fra UV-stråler og kan derfor brukes om morgenen, etterfulgt av en solkrem.

Huden bør imidlertid få hvilt noen kvelder for å unngå irritasjon – dersom du er usikker på hvilke aktive ingredienser som passer din hud, kan våre hudspesialister hjelpe deg med et individuelt tilpasset kremprogram som er unikt for deg.

Les mer om kremprogram fra NEOSTRATA

NEOSTRATA-seriene med AHA-syre

 • Resurface – hudpleie med AHA som egner seg for kombinert, normal og sterk hud. Fornyer hudstrukturen med jevnere hudtone, motvirker rynker og fine linje og gir glød.
 • Clarify – hudpleie med AHA, PHA og talgreduserende ingredienser som egner seg for kombinert, fet og akneutsatt hud. Virker dyprensende uten å tørke ut huden. Forbedrer hudstrukturen og motvirker tette porer som forårsaker akne og hudormer.
 • Correct – inneholder aktive og fornyende ingredienser som A-vitamin, AHA og NeoGlukosamin. Egner seg for deg som ønsker økt spenst, fasthet og glød.

Kan jeg bruke AHA-syrer om sommeren?

Du kan bruke AHA-syre om sommeren, men vi anbefaler å bruke solkrem med høy faktor og unngå overdreven soling. Huden blir ekstra sensitiv for UV-stråler ved bruk av aktive ingredienser som AHA og retinol, og derfor er det viktig å beskytte den godt i denne perioden for å unngå solskader. Dersom du har gjennomgått en AHA eller retinol peeling på klinikk, bør du unngå solen i opptil en uke etter behandling.

Hvorfor er eksfoliering viktig?

Eksfoliering er nøkkelen til en sunn hud. Det hjelper huden å kvitte seg med døde hudceller slik at nye og sunne hudceller kan komme fram på hudoverflaten. Huden fornyer seg selv hver dag og danner nye hudceller, og omtrent hver 30. dag har de gamle hudcellene blitt erstattet med helt nye.

Når cellefornyelsen begynner å avta naturlig med alderen, går denne prosessen saktere, og kan resultere i at døde hudceller blir værende på hudoverflaten. Døde hudceller kan tette igjen porene og føre til urenheter, og gjøre at huden ser tørr og tynnere ut. Da kan ulike former for eksfoliering fjerne døde hudceller og hjelpe nye, friske hudceller med å komme opp til overflaten.

AHA-syrer stimulerer til denne naturlige cellefornyelsesprosessen, som vil si at den hjelper huden med å fjerne de døde hudcellene og erstatte dem med friske, nye hudceller. Resultatet blir en jevnere og mykere hud, og andre hudprodukter kan trenge lettere inn i huden og virke mer effektivt. Noen former for AHA-syrer bidrar også med å øke fuktighetsnivået i huden.

Unngå overeksfoliering

Selv om eksfoliering har mange fordeler, kan for mye eksfoliering føre til irritasjon, oversensitiv og dehydrert hud med svekket barrierefunksjon. Når den beskyttende hudbarrierefunksjonen blir svekket, fører det til at selv skånsomme hudpleieprodukter kan irritere huden, og gjøre det vanskeligere for huden å ta opp fuktigheten.

Hvor ofte du bør bruke eksfoliering er avhengig av din hudtype, hvor mye huden tåler og hvordan du reagerer på fysisk eller kjemisk eksfoliering. Du kan prøve deg frem til du finner den eksfolieringen som passer din hud best, eller oppsøke hjelp for veiledning.

Tegn på overeksfoliert hud:

 • Tørr, rød og hud som klør
 • Huden blir hypersensitiv og reagerer mer på hudpleieprodukter
 • Hudtilstander som rosacea og eksem kan forverres

Hva er forskjellen på fysisk og kjemisk eksfoliering?

Fysisk eksfoliering

En populær form for eksfoliering er fysisk skrubb som består av kornete partikler som masseres på huden med fysisk kraft for å fjerne døde hudceller fra hudoverflaten. Partiklene kan bestå av f.eks. salt, sukker eller riskorn.

Denne formen for eksfoliering er den minst skånsomme formen og kan forårsake irritasjoner, sår og svekke hudbarrieren. Derfor er den mer egnet for huden på resten av kroppen, hender og føtter og bør ikke benyttes i ansiktet dersom man har sensitiv hud.

Kjemisk eksfoliering

Det to vanligste formene for kjemisk eksfoliering er AHA-og BHA-syre. AHA eksfolierer hudoverflaten ved hjelp av syrer som er basert på f.eks. frukt, melk eller planter, mens BHA-syre trenger dypere inn i huden.

Denne formen for kjemisk eksfoliering gir en mer skånsom og dypere peeling enn en fysisk skrubb, og er mildere for huden.

Alpa Hydroxy Syrer (AHA) er vannløselige som vil si at de eksfolierer overflaten av huden, tiltrekker seg fukt og kan øke fuktnivået i huden. Den fjerner effektivt døde hudceller og med regelmessig bruk, kan man oppnå en jevnere og glattere hud.

Beta Hydroksysyrer (BHA) er fettløselig og løser opp olje og talg dypt i porene. Den trenger dypere inn i huden og virker betennelsesdempende og antibakterielt, som gjør at BHA-syre egner seg godt for akne, betennelser og fet hud.

Kjemiske eksfolieringer finnes i ulike styrker og former og bør tilpasses hver enkelt hudtilstand. Vi hjelper deg med å finne riktig hudprodukter tilpasset din hudtype.

Trenger du litt råd og veiledning?

Bestill konsultasjon eller les mer om kremprogram fra NEOSTRATA

Relaterte tjenester

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.