Påskesol: Pass godt på øynene dine

Påskesol: Pass godt på øynene dine

De fleste bruker solkrem, men mange glemmer at også øynene trenger beskyttelse mot ultrafiolette stråler (UV-stråler). Forskning tyder på at slike stråler er en av årsakene til at synet vårt blir dårligere med alderen.

Solstråling kan dessuten føre til sykdom, for eksempel grå stær. Hele ett av fem tilfeller sies å skyldes solskade. Mange av disse tilfellene kunne ha vært unngått med god UV-beskyttelse.

Husk dette når du nå skal nyte en velfortjent påskeferie:

1) Velg riktige solbriller

De dyreste solbrillene er ikke alltid de beste. Kjøp briller som er merket UV400. De blokkerer UV-stråling svært godt og tar vare på øynene dine.

2) Vær oppmerksom på solreflekser

Når sollyset reflekteres fra snø, sand eller vann, forsterkes strålene. Pass derfor ekstra godt på når du er på ski, på stranden, nær vann eller i høyfjellet.

3) Beskytt øynene hele dagen

Sollyset er sterkest mellom klokken 10 og klokken 14, men forskning viser at øynene dine er mest utsatt om formiddagen og sent på ettermiddagen. Sørg for god solbeskyttelse hele dagen.

4) Ingen værforbehold

De fleste bruker solbriller når solen skinner fra klar himmel. Husk at UV-stråler kan skade øynene når det er overskyet også. Pass på øynene i all slags vær.