Solbrent hud skal ikke tildekkes med sminke

Solbrent hud skal beskyttes med hvile i form av skygge og avkjølende rent vann for å få ned hudtemperaturen. Deretter skal den dekkes mot ytterligere soleksponering, sier spesialist i hudsykdommer dr. Mila Lilleng, ved Volvat Medisinske senter.

Mila Lilleeng - Hudlege

16.08.2019

Etter et utspill fra reality-stjernen Kim Kardashian West, er  Lilleeng  bekymret for at feilinformasjon vil ramme den yngre generasjonen. På Facebook viser Kardashian West sitt publikum hvordan hun skjuler  solbrent hud med farget krem.

Hudbarrieren er skadet

-Jeg vil på det sterkeste anbefale å ikke dekke til solbrent hud med sminke. Hudbarrieren er skadet og må få lov til å være i ro. Makeup inneholder kjemikalier som kan føre til fototoksisk reaksjon, forklarer hudspesialisten. Derfor egner ikke tykk parfymert make up seg til solskadet hud. Sminke vil også hindre den naturlige luftavkjølingen, tette porene, hindre hudens pusteevne og dermed stenge varmen inne.

Solbrent hud behandles best med avkjøling

-Er du så uheldig at huden har blitt solbrent så bruk vann som hovedregel for avkjøling, understreker Lilleng. Det er lurt å avkjøle huden med kald dusj/ et bad eller ved å legge på ett vått avkjølende håndkle. Ta gjerne flere bad og legg avkjølende kluter med vann mot huden. La huden lufttørke og unngå å tørke det brente hudområdet da forbrenningen virker uttørkende i seg selv. Blir huden svært tørr, påfør en mild uparfymert fuktighetskrem, gjerne med Aloe Vera som virker avkjølende.

Dempe hevelse og smerter

Er forbrenningen smertefull og det oppstår hevelse i huden kan det hjelpe å smøre kortisonsalve forsiktig over det brente avkjølte hudpartiet, fortsetter Lilleng. For å dempe den betente huden kan også en betennelsesdempende tablett virke. Har du fått solskader så ikke nøl med å ta kontakt med hudlegen din.

Gode solvaner, hele året

-Nordmenns lyse hud er svært utsatt og det er viktig at det skapes gode nye solvaner hos den unge generasjonen for å få ned utbredelsen av hudkreft, understreker Lilleng. Det norske klimaet med relativt lite sol gjør at mange oppsøker solen året rundt. Det er spesielt farlig å eksponere seg for intens sol i korte perioder. Derfor er det viktig at alle får riktig informasjon, fortsetter hudspesialisten. At informasjon virker, viser utviklingen i Australia der utbredelsen av føflekkreft har falt kraftig etter 30 år med opplysningskampanjer.

Huden, må tas aktivt vare på

Huden er kroppens største organ, en viktig barriere mot ytre påkjenninger og må tas aktivt vare på. – Solen gjør oss godt, den stimulerer kroppens produksjonen av vitamin D, forbygger og til og med behandler noen sykdommer, gir positiv energi og velvære. Derfor må nordmenn med lys hud sole seg, men med forsiktighet og vett, avslutter Mila Lilleng.

Har du spørsmål om solbrent hud eller ønsker behandling?

Våre dyktige hudleger har lang erfaring og hjelper deg med dine plager.

Bestill konsultasjon eller les mer om vår hudlege-tjeneste.

Mila Lilleeng

Hudlege

Volvat Majorstuen, Volvat Nationaltheatret

Relaterte tjenester