Solbrent hud skal ikke tildekkes med sminke

Solbrent hud skal beskyttes med hvile i form av skygge og avkjølende, rent vann for å få ned hudtemperaturen. Deretter skal den dekkes mot ytterligere soleksponering, sier spesialist i hudsykdommer dr. Mila Lilleng, ved Volvat Medisinske senter.

Mila Lilleeng - Hudlege

16.08.2019

Solen begynner å titte frem for fullt, og selv om anbefalingen er å bruke solfaktor året rundt, er det mange av oss som glemmer å smøre seg riktig.

Derfor er det fort gjort å bli solbrent. Det finnes mange råd for å behandle solbrent hud, men å dekke til med sminke er ikke en av anbefalingene.

Hudbarrieren er skadet

– Jeg vil på det sterkeste anbefale å ikke dekke til solbrent hud med sminke. Hudbarrieren er skadet og må få lov til å være i ro. Make-up inneholder kjemikalier som kan føre til fototoksisk reaksjon, forklarer hudspesialisten.

Derfor egner ikke tykk og parfymert make-up seg til solskadet hud. Sminke vil også hindre den naturlige luftavkjølingen og tette porene, samt hindre hudens pusteevne og dermed stenge varmen inne.

Solbrent hud behandles best med avkjøling

– Er du så uheldig at huden har blitt solbrent, så bruk vann som hovedregel for avkjøling, understreker Lilleng. Det er lurt å avkjøle huden med en kald dusj eller et bad, eller ved å legge på et vått, avkjølende håndkle. Ta gjerne flere bad og legg avkjølende kluter med vann mot huden.

La huden lufttørke, og unngå å tørke det brente hudområdet, da forbrenningen virker uttørkende i seg selv. Blir huden svært tørr, påfør en mild, uparfymert fuktighetskrem. Gjerne med Aloe Vera. som virker avkjølende.

Dempe hevelse og smerter

Er forbrenningen smertefull og det oppstår hevelse i huden, kan det hjelpe å smøre kortisonsalve forsiktig over det brente, avkjølte hudpartiet, fortsetter Lilleng. For å dempe den betente huden kan også en betennelsesdempende tablett virke. Har du fått solskader så ikke nøl med å ta kontakt med hudlegen din.

Gode solvaner, hele året

– Nordmenns hud er svært utsatt, og det er viktig at det skapes gode nye solvaner hos den unge generasjonen for å få ned utbredelsen av hudkreft, understreker Lilleng. Det norske klimaet med relativt lite sol gjør at mange oppsøker solen året rundt. Det er spesielt farlig å eksponere seg for intens sol i korte perioder.

Derfor er det viktig at alle får riktig informasjon, fortsetter hudspesialisten. Utviklingen i Australia viser at informasjon virker, der utbredelsen av føflekkreft har falt kraftig etter 30 år med opplysningskampanjer.

Huden må tas aktivt vare på

Huden er kroppens største organ. Den er en viktig barriere mot ytre påkjenninger og må tas aktivt vare på. – Solen gjør oss godt, den stimulerer kroppens produksjonen av vitamin D, gir positiv energi og velvære, og forbygger og til og med behandler noen sykdommer.

– Nordmenn må gjerne sole seg, men med forsiktighet og vett, avslutter Mila Lilleng.

Har du spørsmål om solbrent hud eller ønsker behandling?

Våre dyktige hudleger har lang erfaring og hjelper deg med dine plager.

Bestill konsultasjon eller les mer om vår hudlege-tjeneste.

Mila Lilleeng

Hudlege

Volvat Majorstuen

Relaterte tjenester

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.