Kviser: spørsmål og svar med hudlege

I 2023 skal ikke folk slite med kviser, mener Volvat-hudlegene. Her får du knallgode tips til hvordan du bekjemper kvisene dine.

06.05.2019  |  Oppdatert: 24.01.2023

Hos oss møter du erfarne hudleger som kan behandle kviser ved hjelp av medisiner, gel og kremer, laser og tabletter. Bestill time hos en av våre hudleger. Vi har kort ventetid, og du trenger ikke henvisning. 

Kviser: Q&A med hudlegen

Hva er egentlig en kvise?

En kvise er en betennelse i talgkjertelen og området rundt.

Hva kommer kviser av?

Man antar at kviser er en betennelse i huden, og at denne betennelsen kan føre til at porene tettes. Det gjør at talgproduksjon øker og akne-bakterien trives.

Hvor mange ulike kvisetyper finnes det?

Vi har såkalte hudormer, også kalt komedoner, som kan være åpne eller lukket. De åpne er veldig vanlig, og forekommer som svarte prikker i nese og panne, mens de lukkede er de mer hvite prikkene som du også ser i hake og ansikt. Så finnes de vanlige kvisene med puss i og de som er sterkere rammet har de såkalte “underjordiske kvisene” som er dype og vonde.

Er det noen som er mer utsatt for kviser enn andre?

Ja! Et av de første spørsmålene jeg stiller pasientene mine er om de har akne i familien. Da er det først og fremst snakk om mor, far og søsken. Hvis du er genetisk disponert, vil du også være mer utsatt og kan ha behov for en litt tøffere behandling enn de som ikke er det.

Alle som har økt talgproduksjon og fet hud er mer utsatt. De som bruker feil produkter, mye sminke og fete kremer kan også være mer utsatt enn de som ikke gjør det.

Kan man forebygge utbrudd?

En god start er å ha et godt hudpleie-regime.

  1. Rens huden morgen og kveld, og bruk en lett skrubb for å fjerne døde hudceller som tetter porene.
  2. Se etter ingrediensen salisylsyre, som løser opp talg.
  3. Vitamin A-syre, selve hjørnesteinen i akne-behandlingen, er også fin å se etter i forebyggende hudpleieprodukter.

Om du er genetisk disponert, kan du prøve deg litt frem i kostholdet ditt. Mye raske karbohydrater og meieriprodukter kan ha en triggende effekt på aknen, så test gjerne ut og se om det utgjør en forskjell å holde seg unna disse produktene i tre til fire uker.

Er det bortkastet tid og penger å forsøke og behandle det selv med kvisekremer eller produkter man kjøper i dagligvarebutikker?

Både ja og nei. For det første er det viktig at du benytter deg av produkter med de riktige ingrediensene, som fruktsyre, vitamin A-syre og salisylsyre. Disse kan du finne i mange kremer, også de som finnes i dagligvarebutikken. Det som ofte er utfordringen er når disse ingrediensene skal ned i huden. Det er gjerne det som skiller de ulike hudseriene fra hverandre.

En god og effektiv kvisekrem må inneholde et element som får produktet ned i talgkjertlene for å jobbe.

Hva bør man ikke gjøre med kvisene?

Jeg vet det er lett å si, men du skal ikke klemme på kvisene dine. Så er det klart, at om du har en stor og pussfylt kvise som sprekker, er det lov å forsiktig bruke en steril nål for å tømme den i tuppen. Men å klemme kviser som ikke har puss irriterer bare mer, og kan dytte infeksjonen eller betennelsen ned i huden. I verste fall kan det føre til arr.

En annen ting som er viktig å påpeke er at jo tidligere du oppsøker eksperthjelp i form av en hudlege, jo kjappere kan du få akkurat den hjelpen du trenger. Veldig mange forsøker å fikse akne-problemet selv, og bruker tusenvis av kroner på diverse produkter og hudpleie, for så å komme til oss som et siste ledd i prosessen.

Velg heller å komme til de som kan mest om problemet først, og spar både tid, penger og unødvendig lidelse. Det er viktig for oss behandlere å gjøre alt vi kan for å hjelpe deg – og videre redusere arrdannelser.

Hva er den største myten som florerer omkring kviser?

Mange tenker at kviser er uren hud, men kviser har ingenting med renslighet å gjøre. Det er en betennelse som skjer under huden, så det nytter ikke å vaske ansiktet fem ganger om dagen.

Hvor mange forskjellige behandlinger finnes det?

Det er hovedsakelig to grupper behandling:

  1. Det du påfører huden, altså lokal behandling.
  2. Systemisk behandling i form av tabletter.

Typisk eksempel på systemisk behandling er antibiotika og reseptbelagt legemiddel, som er det sterkeste middelet vi har mot kviser. Det er også den behandlingen som har de kraftigste bivirkningene.

Du kan også benytte deg av hormonbehandlig, da i form av p-piller hos kvinner. Også laser kan ha en effekt, men må gjøres hyppig og kombineres med andre behandlinger, og ikke som en solo-behandling.

Hva skjer med huden etter behandlingen?

Du vil nok få noen etterdønninger i form av røde prikker i huden, som et tegn på at det har vært en betennelse der. Disse forsvinner etter hvert av seg selv. Huden skal være kvisefri ved ferdig behandling, men du må ha bakhodet at det kan komme tilbake.

Gjør det vondt?

Ja, særlig mange av disse syrene kan irritere huden en del og føre til rødhet og flass, som kan gi en brennende følelse. Men som regel starter vi forsiktig, og trapper heller opp etter hvert. De aller fleste vender seg til det. Dersom du ikke skulle gjøre det, vil vi bytte medikamenter til en mildere form. Tablettene gjør ikke vondt, men har da noen bivirkninger du skal være obs på.

Hva gjør jeg om jeg får et tilbakefall?

Det kommer an på behandlingen du har fått, men slaget er absolutt ikke tapt og det er fortsatt masse vi kan gjøre. Folk skal ikke slite med kviser i 2023.

Hvordan skal jeg følge opp kvisene etter behandling?

Det er veldig viktig at du etter endt behandling på tre til seks måneder, fortsetter å bruke produkter med aktive akne-ingredienser, to til tre kvelder i uka. Studier viser faktisk at en slik vedlikeholdsbehandling reduserer tilbakefall med opptil 20 prosent.

Hvor mye koster kvisebehandling?

Beløpet avhenger av hva slags behandling du trenger, men hos hudlege vil en privat konsultasjon koste fra kr 2310,-. Du trenger nok tre til fire konsultasjonstimer totalt. I tillegg kommer da kremer og salver du skal benytte deg av.

Dekkes behandlingen av helseforsikring?

Enkelte gjør det, andre ikke. Forhør deg med forsikringsselskapet ditt, og sjekk om dette er noe de dekker. Mange får også slike utgifter dekket via jobben, uten av de vet det, så ta kontakt og adresser problemet.

Har du spørsmål om kviser eller ønsker behandling?

Våre dyktige hudleger har lang erfaring og hjelper deg med dine plager. Les mer om behandling av kviser her eller Bestill hudlegetime uten henvisning.

Les mer om vår hudlege-tjeneste.

Relaterte tjenester

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.