Fibromyalgi Hamar

Fibromyalgi er en kronisk revmatisk tilstand som gir økt følsomhet for sanseimpulser - spesielt smerter i muskler og senefester, kombinert med utmattelse og nedsatt søvnkvalitet.

Hva er Fibromyalgi?

Fibromyalgi er en kronisk tilstand med vedvarende smerter i ulike muskelgrupper. Tilstanden påvirker muskler, bindevev, leddbånd og sener og er vanligst blant kvinner.

Smertene flytter ofte på seg og kan endre karakter. Ytre fysiske og psykiske påkjenninger kan utløse eller forverre smertetilstanden, som for eksempel en ulykke, skilsmisse eller et alvorlig sykdomsforløp.

I tillegg opplever mange lavt energinivå og utmattelse ved stress eller fysisk anstrengelse, men utmattelsen kan også komme brått og uten åpenbar grunn. De fleste har overfladisk søvn, opplever få dype søvnfaser og er dermed ikke uthvilt om morgenen. 

Forskning anslår at omtrent to til fire prosent av befolkningen har fibromyalgi. Omtrent 90 prosent av disse er kvinner mellom 20 og 60 år. Tilstanden forekommer også hos barn og unge, men er langt mer sjeldent. Mange med etablert fibromyalgi i voksen alder forteller om økt smertetendens som barn.

Årsaker til Fibromyalgi

Hos mange er årsaken ukjent, men langvarig fysisk eller psykisk belastning, traumer og virusinfeksjoner kan utløse fibromyalgi. Mange har en arvelig disposisjon med nære slektninger med fibromyalgi. Forskning har vist at arvegrunnlaget blant annet er gener som koder for signalstoff i nervesystemet. 

Ny forskning har vist økt aktivitet i mikroglia i ryggmarg og hjerne ved fibromyalgi (og andre kroniske smertetilstander). Mikroglia er nervesystemets immunceller og økt aktivitet kan gi opphav til betennelsesfaktorer som kan gi økt smertefølsomhet, utmattelse og nedsatt søvn. 

I eksperimentelle studier hvor forsøkspersoner gis smertestimuli (for eksempel trykk, strøm eller kulde), vil personer med fibromyalgi oppleve sterkere smerte og smerten vil vare lenger enn hos friske personer. Dessuten vil man kunne registrere økt aktivitet i bestemte hjernesentre ved fibromyalgi sammenlignet med friske ved de samme doser smertestimuli.

Kroniske betennelsestilstander kan disponere for fibromyalgi. Ved for eksempel leddgikt, psoriasisgikt og spondylitt (Behkterev) vil 15 – 20 prosent ha fibromyalgi i tillegg. 

Symptomer på fibromyalgi

Symptomer på fibromyalgi kan variere i intensitet og forverres ofte av fysiske eller psykiske påkjenninger. Hovedsymptomet er kroniske smerter.

  • Kroniske smerter i muskler, ledd og senefester i albue, nakke, skuldre, bakhodet, mellom ribbein, bekkenet, hofter og knær
  • Lavt energinivå og hverdagslige gjøremål føles utmattende
  • Perioder med nedstemthet og/eller angst
  • Søvnproblemer og trøtthet
  • Konsentrasjonsproblemer
  • Hjernetåke – hukommelsessvikt
  • Magesmerter og oppblåsthet

Utredning av fibromyalgi

Diagnosen stilles på basis av kriterier. Tradisjonelt har man brukt ACR-kriterier fra 1990 hvor det er krav om smerter i minst 3 måneder i alle kroppens fire kvadranter pluss ømhet i minst 11 av 18 definerte muskelpunkter. Det finnes alternative kriterier (ACR reviderte kriterier 2016) hvor det er krav om smerter i store deler av kroppen samt tilleggssymptomer av en viss alvorlighet – spesielt utmattelse, ikke-restituerende søvn og problemer med konsentrasjon og hukommelse.

Man kan ikke påvise fibromyalgi med blodprøver, røntgen eller MR, men slik utredning kan være aktuelt for å utelukke andre tilstander. 

Fibromyalgi behandling

Selv om fibromyalgi er en kronisk tilstand, er det mulig å redusere smertene og øke mestringsevnen i hverdagen. Derfor en kunnskap om sykdommen og samarbeid med legen viktig for å hjelpe deg med å returnere til en velfungerende hverdag. Ofte kan utelukking av andre alvorlige sykdommer, forståelse for utvikling av symptomer samt kunnskap om at fibromyalgi ikke er en farlig tilstand være god trøst og hjelpe deg med å håndtere sykdommen.

Noen kan oppleve at man blir helt symptomfrie, mens andre opplever at sykdommer svinger med gode og dårlige perioder.

Behandling går ut på tilpasset fysisk aktivitet, gode søvnrutiner, stressmestring og eventuelt legemidler.

Forskning viser at en kombinasjon av ulike tiltak kan være den beste behandlingen mot fibromyalgi. Ulike reseptbelagte medisiner kan benyttes for å bedre søvnkvaliteten og lindre smerter. Samtidig er rolig, regelmessig fysisk aktivitet kombinert med avslapningsteknikker som reduserer muskelspenninger, en viktig del av behandlingen.

Hos våre behandlere får du grundige undersøkelser og god oppfølging spesialtilpasset dine behov. 

Konsultasjon hos revmatolog

3 540,-

Tilleggskostnader kan påløpe

Fibromyalgi i Hamar tilbys på

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.