Bronkitt

Bronkitt er en betennelse i slimhinnene i lungene, en tilstand som stort sett forårsakes av virusinfeksjoner.

Hva er bronkitt?

Bronkitt er en infeksjon i bronkiene og øvre luftveier, enten akutt eller kronisk. Ved bronkitt hovner slimhinnene opp og slimproduksjonen øker, som gjør at luftveiene blir trange. Vanligvis produserer bronkiene slim for å beskytte slimhinnen, men når mengden øker vil det oppstå en blokkering som kroppen ønsker å kvitte seg med gjennom hosting.

I tillegg til hosting, opplever mange sårhet og smerter i brystveggen forbundet med hostingen. Det er vanlig at hostingen varer i to-tre uker, men noen kan oppleve at den varer opptil én måned. Dersom hostingen varer i over tre måneder, er det som regel kronisk bronkitt. 

Akutt bronkitt er veldig vanlig om vinteren og oppstår som regel i etterkant av en øvre luftveisinfeksjon. 

Symptomer på bronkitt

Det vanligste symptomer på bronkitt er vond hoste. Andre vanlige symptomer er:

  • Hoste med eller uten slim
  • Smerter i brystet og halsen
  • Mild feber
  • Verk i kroppen
  • Generell sykdomsfølelse

Akutt bronkitt

Akutt bronkitt forårsakes hovedsakelig av virusinfeksjoner – det oppstår ofte i etterkant av en øvre luftveisinfeksjon som for eksempel en forkjølelse. Bakterielle infeksjoner er mer sjeldne.

Akutt bronkitt utløst av en virusinfeksjon varer som oftest i 3-4 uker. Tilstanden går som regel over av seg selv, men noen har behov for legebehandling.

Ulike former for luftforurensninger som for eksempel dårlig fungerende ovn, samt sigarettrøyking kan øke risikoen for å utvikle akutt bronkitt.

Kronisk bronkitt

Når en person har slimproduserende hoste sammenhengende i over 3 måneder årlig, i to påfølgende år, kan det være kronisk bronkitt.

I motsetning til akutt bronkitt, er ikke kronisk bronkitt smittsomt. Tilstanden skyldes som regel luftforurensing eller inhalering av giftstoffer, samt røyking. Røykere er mest utsatt for å utvikle kronisk bronkitt, og det kan være et tidlig tegn på KOLS.

De skadelige stoffene påvirker slimhinnene slik at de produserer mer slim og blir tykkere, som kan gjøre en mer tungpustet.

Behandling av bronkitt

Bronkitt går som regel over av seg selv hos barn og voksne med et godt immunforsvar, og de fleste vil være friske igjen etter 3-4 uker. Hosten gir seg som regel etter 7-10 dager, men kan vedvare lenger. 

Det er viktig å drikke rikelig med væske og unngå å anstrenge seg for mye. Viruset forårsaker allerede irritasjon i slimhinnene, og fysiske anstrengelser kan føre til ytterligere irritasjon av luftveiene som forverrer sykdommen.

Mye vann kan gjøre slimet fra bronkiene tynnere, og dermed blir det lettere å hoste opp. Derfor anbefales tilstrekkelig med hvile, søvn og væsketilførsel for at infeksjonen skal gå over. 

I noen tilfeller kan bronkitt utvikle seg til lungebetennelse. Da sitter gjerne infeksjonen lenger ned i luftveiene og sprer seg til lungene. Det er særlig personer i risikogrupper, røykere og eldre som er utsatt for dette. Røykere er generelt mer utsatt for gjentatte infeksjoner i bronkiene på grunn av sensitive slimhinner etter gjentatt eksponering for røyk. Ved mistanke om lungebetennelse bør du ta kontakt med lege.

Medisiner mot bronkitt

Dersom betennelsen i bronkiene skyldes virusinfeksjon, noe som stort sett er tilfellet, vil ikke behandling med antibiotika hjelpe. Antibiotika behandler kun bakterieinfeksjon.

Ved store plager kan en benytte lindrende medisiner, slik som hostedempende eller slimløsende preparater.

Når bør jeg kontakte lege?

Dersom du har lunge-eller hjertesykdom eller har nedsatt immunforsvar, bør du oppsøke legehjelp. Små barn og eldre anbefales også å ta en sjekk hos legen ved mistanke om bronkitt.

Følgende symptomer kan være tegn på mer alvorlig sykdom og du bør da ta kontakt med lege:

  • Høy feber og sterkt nedsatt allmenntilstand
  • Veldig tung pust
  • Blodig oppspytt
  • Langvarig hoste
  • Store smerter i brystet eller pustevansker

Få hjelp med bronkitt

Dersom du opplever langvarig hoste, er bekymret for symptomer, eller ønsker lindrende behandling, kan du komme til oss for en vurdering. Vi hjelper deg med generell helsevurdering, utelukking av andre sykdommer og behandling.

Volvat har erfarne allmennleger og barneleger med kort ventetid.

Bestill time hos allmenn-/barnelege

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.