Feber er kroppens eget forsvar mot sykdom
I de fleste tilfellene er feber kroppens egen måte å bekjempe en infeksjon på. Kroppstemperaturen kan måles på flere måter, men det mest vanlige er å bruke et termometer i øret, munnen, armhulen eller endetarmen. Temperaturen som måles i endetarmen er mest pålitelig, og er alltid den mest anbefalte metoden for å måle feber.
Feber hos barn
Barn får hyppigere og gjerne høyere feber enn voksne, men tåler til gjengjeld feberen bedre.
For både voksne og barn er feber over 41°C regnet som svært farlig, og kan resultere i kraftige feberkramper. Barn kan også ha relativt høy feber uten å virke særlig syke, og derfor er det vel så viktig å vurdere allmenntilstanden til barnet; energinivå, humør, mat- og væskeinntak og oppførsel.
Ta alltid kontakt med lege dersom du er usikker. Noen tegn som ledsager feber skal du være ekstra obs på med barn. Dersom barn har feber og i tillegg er sløve eller vanskelig å få kontakt med, skal du kontakte lege umiddelbart. Det samme gjelder ved få tissebleier, tørr munn, pustebesvær eller oppkast.
Medisiner mot feber
Paracetamol, som både virker smertelindrende og febernedsettende, kan være riktig å bruke i moderate doser over korte perioder dersom en opplever ubehag som gjør det vanskelig å sove, spise eller drikke, smerter, eller dersom feberen er for høy.
Få hjelp med feber
Volvat har kompetente allmennleger, barneleger og indremedisin-spesialister med kort ventetid.
Bestill time hos allmenn-/barnelege eller indremedisin-spesialist