Feber

Feber er når du har forhøyet kroppstemperatur på over 38°C, og er et svært vanlig symptom som de fleste opplever i løpet av livet.

Feber er kroppens eget forsvar mot sykdom

I de fleste tilfellene er feber kroppens egen måte å bekjempe en infeksjon på. Kroppstemperaturen kan måles på flere måter, men det mest vanlige er å bruke et termometer i øret, munnen, armhulen eller endetarmen. Temperaturen som måles i endetarmen er mest pålitelig, og er alltid den mest anbefalte metoden for å måle feber.

Feber hos barn

Barn får hyppigere og gjerne høyere feber enn voksne, men tåler til gjengjeld feberen bedre.

For både voksne og barn er feber over 41°C regnet som svært farlig, og kan resultere i kraftige feberkramper. Barn kan også ha relativt høy feber uten å virke særlig syke, og derfor er det vel så viktig å vurdere allmenntilstanden til barnet; energinivå, humør, mat- og væskeinntak og oppførsel.

Ta alltid kontakt med lege dersom du er usikker. Noen tegn som ledsager feber skal du være ekstra obs på med barn. Dersom barn har feber og i tillegg er sløve eller vanskelig å få kontakt med, skal du kontakte lege umiddelbart. Det samme gjelder ved få tissebleier, tørr munn, pustebesvær eller oppkast.

Medisiner mot feber

Paracetamol, som både virker smertelindrende og febernedsettende, kan være riktig å bruke i moderate doser over korte perioder dersom en opplever ubehag som gjør det vanskelig å sove, spise eller drikke, smerter, eller dersom feberen er for høy.

Få hjelp med feber

Volvat har kompetente allmennleger, barneleger og indremedisin-spesialister med kort ventetid.

Bestill time hos allmenn-/barnelege eller indremedisin-spesialist

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.