For alle du er glad i
Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt.
Halsbetennelse, eller tonsillitt, er en betennelse i mandlene i svelget. Betennelsen skyldes som regel et virus, men kan også forårsakes av bakterier. Alle kan få halsbetennelse, men barn og unge blir oftest rammet av tilstanden. Forekomsten er hyppigst på vinterhalvåret, og noen personer får halsbetennelse hver vinter og vår.
De fleste opplever at halsbetennelsen går over av seg selv etter 3-7 dager. En bakterieinfeksjon kan imidlertid kreve behandling med antibiotika.
I sjeldne, alvorlige tilfeller kan innleggelse være nødvendig dersom pasienten ikke klarer å få i seg tilstrekkelig næring og væske grunnet hovenhet og smerter i halsen og svelget.
Halsbetennelse forårsaket av virus og bakterier kan ha ulike symptomer. Ofte får man kraftigere symptomer og sykdomsfølelse ved bakteriell infeksjon.
Barn kan i tillegg til disse symptomene oppleve følgende
Hvis barnet får en kombinasjon av betente mandler, høy feber, ømme lymfeknuter på halsen uten andre forskjølelsessymptomer, kan infeksjonen skyldes streptokokk A-bakterier. I dette tilfellet vil det være nødvendig med antibiotika behandling.
Halsbetennelse skyldes enten virus eller bakterier, og den vanligste er streptokokker-bakterien. Ofte oppstår halsbetennelser i kjølvannet av en forkjølelse eller i forbindelse med kyssesyken, når immunforsvaret allerede er svekket.
Smitte skjer ved dråpesmitte eller kontaktsmitte. Husk god håndhygiene og hånddesinfeksjon, og unngå å dele glass eller bestikk med andre.
Inkubasjonstiden kan variere ut fra årsaken til halsbetennelsen. En virusinfeksjon har ofte en inkubasjonstid på to til fire dager, mens en streptokokk- halsbetennelse kan være på så lite som én dag.
Halsbetennelse krever sjelden behandling, og som regel vil kroppens eget immunforsvar bekjempe infeksjonen. Pass på at du får nok hvile, drikke og holder deg varm. Du kan bruke reseptfrie legemidler for å lindre plagsomme symptomer.
Hvis du er i tvil over årsaken til halsbetennelse, kan våre leger utføre en hurtigtest som gir svar på hva infeksjonen skyldes. Prøven blir utført med en liten bomullspinne fra mandlene.
Dersom halsbetennnelsen er forårsaket av streptokokker, vil legen som regel anbefale behandling med antibiotika.
Hvis legen vurderer at barnet ditt har en kraftig eller moderat infeksjon som må behandles med antibiotika, er det viktig at hele kuren blir gjennomført slik legen anbefaler. Hvis ikke hele antibiotikakuren bllir fullført, kan man risikere at noen mer mostandsdyktige bakterier overlever og at infeksjonen blusser opp igjen.
Volvat har dyktige allmennleger, barneleger, øre-nese-hals-spesialister og kirurger med kort ventetid, som kan utrede for og behandle ethvert tilfelle av halsbetennelse raskt og effektivt.
Dersom symptomene ikke begynner å avta etter tre dager eller du merker en forverring av betennelsen, anbefaler vi deg å ta kontakt med lege.
Foreldre bør ta med barna sine til legen hvis de får høy feber, hvitt belegg på mandlene, redusert allmenntilstand og/eller ikke klarer å få i seg mat og drikke.
Det samme gjelder hvis du har:
Noen sliter med hyppige og tilbakevendende halsbetennelser, og ved tre eller flere tilfeller i året vil legen ofte anbefale deg å operere bort mandlene. Dette gjøres både for å forebygge stadig nye infeksjoner og for å forhindre at det dannes mye arrvev rundt mandlene.
Du bør vurdere å operere vekk mandlene ved:
De fleste tilfeller av halsbetennelse vil gå over av seg selv, men det finnes tiltak man selv kan gjøre for å lindre symptomene:
Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt.
Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.
Vi har behandlet pasienter i 40 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.