For alle du er glad i
Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt.
De vanligste symptomene på ørebetennelse er:
Hvis særlig små barn gråter mer enn vanlig og tar seg til øret regelmessig er det ofte det mest tydeliget tegnet på en ørebetennelse.
Mellomørebetennelse, som er det medisinske begrepet, er en infeksjon i slimhinnene i mellomøret som forekommer hyppigst i vinterhalvåret.
Ørebetennelse kan skyldes både bakterier og virus, og utvikler seg ofte fra et forkjølelsesvirus. Dette er fordi bakterier eller virus fra nese eller svelg kan komme opp i mellomøret, og skape irritasjon i slimhinnene. Infeksjonen blir spredt gjennom et rør som forbinder mellomøret med øvre del av svelget.
Da er det vanlig at slimhinnen i øret blir betent og hovner opp. Væske bygger seg opp bak tromhinnen og gir økt trykk som gjør det vanskelig for noen å høre, samtidig som det opplevest smertefullt. I noen tilfeller sprekker trommehinnen, og da vil denne væsken eller slim, renne ut. Riften i trommehinnen vil som regel gro sammen i løpet av noen dager.
Små barn er gjerne mer utsatt for ørebetennelser enn voksne og eldre barn, fordi de har trangere øreganger. Øregangen vil dermed tette seg lettere når slimhinnen hovner opp.
Akutt mellomørebetennelse er vanlig hos barn mellom 6-18 måneder. Noen barn er mer utsatt enn andre, og man får oftere ørebetennelser hvis foreldre og søsken også har vært plaget av tilstanden.
Barn under ett år med symptomer på ørebetennelse bør alltid sjekkes av lege.
Andre tilfeller er:
Ørebetennelse er som regel ufarlig, og går ofte over av seg selv i løpet av noen dager. Hvis infeksjonen skulle vedvare (flere uker), er det viktig å oppsøke legehjelp da man kan få permanente skader i øret og oppleve andre komplikasjoner.
Som regel varer ørebetennelse kun i noen dager. Det er imidlertid anbefalt å oppsøke legehjelp hvis man som voksen får ørebetennelse, da man er mer utsatt for å utvikle komplikasjoner og varige skader.
Ved påvist ørebetennelse kan det være aktuelt med antibiotikakur.
Antibiotika virker imidlertid ikke på virus, som ofte er årsaken til de fleste ørebetennelser og andre forskjølelser. Kroppen vil som regel bekjempe virusinfeksjoner på egenhånd, og hos de fleste vil ørebetennelsen gi seg i løpet av noen dager.
Hos barn over ett år kan man se an situasjonen i 2-3 dager, men ta kontakt med lege hvis smertene ikke har gitt seg innen den tid.
Hvis du er i tvil om barnet ditt har en infeksjon som bør behandles med antibiotika, ta kontakt med lege. Våre barneleger hjelper deg med riktig antibiotikabehandling ved bakterielle infeksjoner, og gir deg råd om hvordan du best kan lindre plager til infeksjonen går over.
Det finnes flere måter å lindre ubehaget til barna, mens kroppen kjemper mot infeksjonen.
Volvat har kompetente allmennleger, barneleger og øre-nese-hals-spesialister (ØNH) med kort ventetid.
Bestill konsultasjon hos allmenn-/barnelege eller ØNH-spesialist
Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt.
Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.
Vi har behandlet pasienter i 40 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.