Ørebetennelse

Ørebetennelse er en vanlig, men tidvis smertefull infeksjon som i størst grad rammer små barn. Ørebetennelse kan skyldes både bakterier og virus, og kan behandles med antibiotika hvis det ikke går over av seg selv.

Symptomer på ørebetennelse

De vanligste symptomene på ørebetennelse er:

 • smerter og trykk i øret som ofte blir verre på kvelden
 • feber
 • uro
 • dårlig allmenntilstand
 • væske/puss som renner fra øret (hvis trommehinnen sprekker)
 • oppkast
 • midlertidig nedsatt hørsel

Hvis særlig små barn gråter mer enn vanlig og tar seg til øret regelmessig er det ofte det mest tydeliget tegnet på en ørebetennelse. 

Årsaker til ørebetennelse

Mellomørebetennelse, som er det medisinske begrepet, er en infeksjon i slimhinnene i mellomøret som forekommer hyppigst i vinterhalvåret. 

Ørebetennelse kan skyldes både bakterier og virus, og utvikler seg ofte fra et forkjølelsesvirus. Dette er fordi bakterier eller virus fra nese eller svelg kan komme opp i mellomøret, og skape irritasjon i slimhinnene. Infeksjonen blir spredt gjennom et rør som forbinder mellomøret med øvre del av svelget. 

Da er det vanlig at slimhinnen i øret blir betent og hovner opp. Væske bygger seg opp bak tromhinnen og gir økt trykk som gjør det vanskelig for noen å høre, samtidig som det opplevest smertefullt. I noen tilfeller sprekker trommehinnen, og da vil denne væsken eller slim, renne ut. Riften i trommehinnen vil som regel gro sammen i løpet av noen dager.

Hvem får ørebetennelse?

Små barn er gjerne mer utsatt for ørebetennelser enn voksne og eldre barn, fordi de har trangere øreganger. Øregangen vil dermed tette seg lettere når slimhinnen hovner opp. 

Akutt mellomørebetennelse er vanlig hos barn mellom 6-18 måneder. Noen barn er mer utsatt enn andre, og man får oftere ørebetennelser hvis foreldre og søsken også har vært plaget av tilstanden. 

Når skal man kontake lege ved ørebetennelse hos små barn?

Barn under ett år med symptomer på ørebetennelse bør alltid sjekkes av lege.

Andre tilfeller er:

 • hvis barnet ditt har høy feber, nedsatt allmenntilstand og det renner ut væske fra øret
 • hvis barnet ofte får ørebetennelser
 • hvis du mistenker akutt ørebetennelse som voksen

Er ørebetennelse farlig?

Ørebetennelse er som regel ufarlig, og går ofte over av seg selv i løpet av noen dager. Hvis infeksjonen skulle vedvare (flere uker), er det viktig å oppsøke legehjelp da man kan få permanente skader i øret og oppleve andre komplikasjoner. 

Hvor lenge varer ørebetennelse hos barn?

Som regel varer ørebetennelse kun i noen dager. Det er imidlertid anbefalt å oppsøke legehjelp hvis man som voksen får ørebetennelse, da man er mer utsatt for å utvikle komplikasjoner og varige skader. 

Behandling av ørebetennelse

Ved påvist ørebetennelse kan det være aktuelt med antibiotikakur. 

Når skal man bruke antibiotika mot ørebetennelse?

 • Barn som har langvarig betennelse, mistanke om komplikasjoner eller hvis væske renner fra øret i mer enn to døgn. 
 • Barn under 1 år, eller ved hyppige ørebetennelser
 • Voksne bør få antibiotika raskt 

Antibiotika virker imidlertid ikke på virus, som ofte er årsaken til de fleste ørebetennelser og andre forskjølelser. Kroppen vil som regel bekjempe virusinfeksjoner på egenhånd, og hos de fleste vil ørebetennelsen gi seg i løpet av noen dager. 

Hos barn over ett år kan man se an situasjonen i 2-3 dager, men ta kontakt med lege hvis smertene ikke har gitt seg innen den tid. 

Hvis du er i tvil om barnet ditt har en infeksjon som bør behandles med antibiotika, ta kontakt med lege. Våre barneleger hjelper deg med riktig antibiotikabehandling ved bakterielle infeksjoner, og gir deg råd om hvordan du best kan lindre plager til infeksjonen går over. 

Hva hjelper mot ørebetennelse?

Det finnes flere måter å lindre ubehaget til barna, mens kroppen kjemper mot infeksjonen. 

 • Smertelindring: Smertestillende kan hjelpe mot smerter i øret og virker febernedsettende
 • Hev hodet: Smerter og trykk i øret blir ofte verre på kvelds- og nattestid når man ligger flatt i sengen. Derfor hjelper det ofte å bygge opp hodeenden med puter eller lignende, slik at trykket blir mindre.
 • Lokalbehandling av slimhinner: Nesedråper/nesespray kan lette passasjen fra nesen til svelget, og lette trykket på ørene

Få hjelp med ørebetennelse

Volvat har kompetente allmennleger, barneleger og øre-nese-hals-spesialister (ØNH) med kort ventetid.

Bestill konsultasjon hos allmenn-/barnelege eller ØNH-spesialist

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.