Snakk med en lege om forstoppelse

Forstoppelse kan være vondt og plagsomt, og det er iallfall ikke noe du ønsker å dra ut med, og på Volvat så er det ikke noe du trenger å dra ut med så lenge du er over 3 år gammel og du ikke har helt stopp i magen med smerte og oppkast.

For hos Volvat kan du nemlig ta kontakt med legene våre over chat-konsultasjon på nettet, så du kan bli liggende i sengen å få behandling for forstoppelse om legen ikke ser behov for at du kommer inn på kontoret.

Kr 450 (medlemspris kr 350)

Vil du heller ha en telefon-/videokonsultasjon med legen?

Se Volvat Drop-in på telefon for rask legehjelp alle dager til kl 22, eller avtal tid for legetime på telefon eller video.

Hva er egentlig forstoppelse

Det er ikke alle som vet helt 100% hva en forstoppelse er, mange tror det bare er når du helt ikke kan gå på toalettet for avføring. Men det er ikke helt sånn.

Forstoppelse er en beskrivelse av når man har plager som hard avføring vansker med å få ut avføringen og/eller går sjeldnere på toalettet enn hva man gjerne gjør normalt.

Årsaker til dette kan være:

 • Arvelige forhold
 • Lite fiber
 • Drikker for lite
 • For lite mosjon
 • Eventuelle bivirkninger fra legemidler

Forstoppelse kan også være et tegn på en mer alvorlig sykdom, derfor om du opplever noen av de følgende så må du oppsøke en av våre leger med engang:

 • Endetarms blødning (som oftest kan dette være forårsaket av hemoroider, men kan også være symptom på en mer alvorlig sykdom)
 • Plutselig vekttap
 • Forstoppelse som skjedde plutselig
 • Blokkerings eller hindrings følelse
 • Endetarmsprolaps
 • Avsmaling av avføringen
 • Om du er over 50 år gammel

Når skal man oppsøke lege

Bortsett fra ved tilfellene som ble nevnt ovenfor så bør man ikke oppsøke legene ved Volvat for forstoppelse før det har gått 2 uker, om du ikke har gått ned i vekt uten at det finnes noen god grunn for dette eller om du ser blod.

Forstoppelse i seg selv kommer med symptomer som dette:

 • Smerter eller vanskeligheter for å få ut av føringen
 • Hard avføring
 • Du føler du ikke får tømt deg ordentlig
 • Magesmerter
 • Oppblåsthet
 • Tretthet

Om du har disse plagene etter 2 uker, så er det på tide å ta kontakte legen din hos Volvat for å finne den behandlingen som passer deg best og utelukke at det kommer som en følge av mer alvorlige sykdommer.

Behandling for forstoppelse

Om forstoppelsen ikke får over av seg selv, så bør man begynne å tenke på en type behandling for å bli kvitt plagene. For det kan være både smertefullt og plagsomt. Du trenger ikke ta kontakt med legen din her hos Volvat før det har gått 2 uker, men det finnes ting du kan prøve selv før den tiden:

 • Du kan prøve å spise mer fiber
 • Noe mosjon hver eneste dag, det trenger ikke være noe mer en enn liten gå tur eller en liten løpetur
 • Drikke nok, start hver eneste dag med et stort glass vann
 • Du kan kjøpe avføringsmidler fra apoteket uten resept
 • Spis svisker

Om ingen av disse skulle hjelpe, men du tar jerntabletter så anbefales det at du prøver å slutte med disse for å se om de er årsaken til at du ikke kan gå på toalettet ordentlig. Om dette hjelper må du ta kontakt med legen din hos Volvat for å finne en alternativ behandling for jernmangel.

Om det går over 2 uker, og ingenting du har prøvd selv hjelper så er det på tide at du tar kontakt med legen din hos Volvat. Du kan ta kontakt gjennom deres chat-konsultasjon, men vær forberedt på at de kanskje føler at det er nødvendig for deg å komme inn på kontoret slik at de kan undersøke deg ordentlig.

Det finnes mange forskjellige grunner til at en forstoppelse kan oppstå, og det første steget du og din lege her hos Volvat må ta er å finne ut hva som er årsaken for forstoppelsen. Du og legen din kan ikke behandle deg for forstoppelse om de ikke vet hva årsaken bak det er.

Om legen din ikke kan finne noe mer alvorlig sykdom bak forstoppelsen din, så vil som regel avføringsmidler bli anbefalt. Om de vanlige avføringsmidlene som du får kjøpt på apoteket uten resept ikke er sterke nok, og du føler det ikke har blitt helt bra etter 6 uker kom tilbake til legen din.

Om legen din her hos Volvat er enig i at behandlingen din ikke har vært helt vellykket innen denne tiden, så vil legen din kunne gi deg en resept på et avføringsmiddel som er sterkere enn de andre er.

Disse kan komme med forskjellige bivirkninger, så ha en samtale med legen din enten på nett eller ved å komme inn på kontoret for å finne det legemidlet som passer best til deg, og hvilke bivirkninger som vil kunne være minst plagsomme for deg.

Sterke avføringsmidler er kun for korte perioder, ikke bruk de lenger enn hva legen hos Volvat forteller deg.

Chat med lege på nett om forstoppelse

Bli vurdert og få medisinske råd ved tilfeldige plager med treg mage. 

Kr 450 (medlemspris kr 350)

Vil du heller ha en telefon-/videokonsultasjon med legen?

Se Volvat Drop-in på telefon for rask legehjelp alle dager til kl 22, eller avtal tid for legetime på telefon eller video.

Åpningstider

Du kan når som helst på døgnet søke hjelp via Volvat Chat. Våre leger svarer deg via chatten i løpet av en time under våre åpningstider.

Mandag-fredag 
08.00-22.00

Lørdag, søndag og helligdager 
10.00-22.00

 

Pris

Konsultasjon på nett
Kr 350 for medlemmer
Kr 450 for ikke-medlemmer

Fornyelse av resept
Kr 0 for medlemmer
Kr 250 for ikke-medlemmer

Våre leger

Alle våre leger har norsk legelisens og jobber ved våre egne sentre.

 

Slik fungerer Volvat Chat

Det er enkelt å gjennomføre en chat-konsultasjon på nett. Det eneste du trenger er din BankID og tilgang til internett.

For å se YouTube-video må du samtykke
til Google sin personverneklæring.

Beskriv problemet

Først svarer du på spørsmål om dine problemer og symptomer. Det tar bare noen få minutter.

 

Legen tar kontakt på chat

Legen leser gjennom dine svar og tar deretter kontakt, som regel innen 60 minutter.

 

Chat med legen

I chat-samtalen får du medisinsk vurdering, råd og resept ved behov.

 

Mer hjelp

Noen ganger er det behov for å ta prøver, ha oppfølgingstime eller andre fysiske undersøkelser. Da holder vi chatten åpen for deg eller hjelper deg med å bestille time på et av våre sentre.

Les mer om hvordan chat fungerer

 

Få hjelp med vanlige problemer, på chat

Gjennom chat-konsultasjon på nett kan du få hjelp med medisinsk vurdering, råd, og resept ved behov. For eksempel ved hudutslett, urinveisinfeksjon, halsbetennelse og hoste.

Se alle plager vi behandler over chat

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.