Irritabel tarm (IBS)

Irritabel tarm (IBS) er den hyppigste årsaken til plager fra tykktarmen.

Svært utbredt

Ca 10-20 prosent av befolkningen har symptomer som luftplager, mageknip, løs eller treg mage - de aller fleste uten at det kan påvises sykdom. Disse har det vi kaller Irritabel (tykk-) tarm.

For mange er det et bagatellmessig problem, noen er imidlertid betydelig plaget, iblant med ledsagende symptomer som smerter i muskler/ledd og slitenhet/tretthet (fatigue).

Kostholdstilpasning ofte løsningen

Utredningsmessig er det lite å finne. Blodprøver og avføringsprøver er som oftest normale. Koloskopi kan utelukke en del tilstander, men diagnosen stilles på klinisk grunnlag.

Mange opplever at kosten er av betydning for symptomene. Senere tid har man blitt oppmerksom på at gjæringsprosesser fra tarmbakterier i tykktarmen kan være sentralt i utviklingen av symptombildet, og at tarmfloraen hos pasienter med IBS kan avvike fra den i normalbefolkningen.

De fleste har nytte av kostholdstilpasning og mange har glede av veiledning hos ernæringsfysiolog.

Få hjelp

Volvats ernæringsfysiologer utreder mange pasienter med iritabel tarm.

På sentrene som ikke har ernæringsfysiologer eller egen gastroavdeling, anbefaler vi at du tar kontakt med en av våre allmennleger for utredning.

Bestill time hos ernæringsfysiolog

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.