Mage og tarm (Gastroenterologi)

Lege, notater, konsultasjon, volvat

Har du plager eller sykdommer i mage og tarm? Hos Volvat møter du erfarne mage- og tarmspesialister og indremedisinere som utreder og behandler de fleste fordøyelsessykdommer.

Enten du vet hva som feiler deg og ønsker behandling, eller ønsker å utrede plager og symptomer, kan du komme til oss. Vi hjelper deg med alt fra forstoppelse, diaré, hemoroider, gallestein og halsbrann, til tykktarmskreft, magesår, cøliaki, brokk og sykdommer i bukspykkjertelen, lever og endetarm.

På grunn av forberedelser og behov for informasjon om dine plager, kan du kun bestille konsultasjon hos mage- og tarmspesialist  på telefon (se nummer nederst i teksten), men du kan bestille gastroskopi på nett. 

Sykdommer og symptomer

Irritabel tarm (IBS) er den vanligste årsak til plager fra tykktarmen, og våre spesialister har lang erfaring med utredning og behandling av denne sykdommen. På sentrene som ikke har egen gastroavdeling kan du bestille time hos allmennlege for utredning.

Plager i endetarmen: Utredning og behandling av endetarmsplager er å regne som en egen spesialitet hvor den tradisjonelle gastroenterologen overlapper med gastrokirurgen, fordi mange endetarmssykdommer krever kirurgisk behandling. De vanligste endetarmsplagene er endetarmsblødninger av forskjellig årsak, indre og ytre hemorroider, sprekker, endetarmsnedfall, infeksjoner og såkalte abscesser.

Mange pasienter går dessverre i lang tid, ofte flere år, med svært plagsomme endetarmssmerter og ubehag uten å ta kontakt med lege. Det er forståelig ettersom både underlivet og endetarmen er områder man gjerne holder for seg selv. Da er det viktig å vite at både allmennlegen og spesialisten er vant til å takle denne typen problemer, som en del av legehverdagens utfordringer. 

Andre sykdommer og symptomer:

 • Anorektale lidelser
 • Brokk
 • Cøliaki / glutenintoleranse
 • Dyspepsi
 • Forstoppelse (obstipasjon / treg mage)
 • Gallesten
 • Hemoroider
 • Kronisk diaré - løs / hyppig avføring
 • Magesår
 • Polypper og tykktarmskreft
 • Sykdommer i bukspyttkjertelen
 • Sykdommer i lever
 • Sykdommer i endetarmen
 • Inflammatoriske tarmsykdommer (Inflammatory Bowel Disease/IBD)
 • Treg mage (obstipasjon)
 

 

Prisliste mage/tarm (gastro)

Her finner du pris på de vanligste undersøkelser/behandlinger som utføres ved våre gastro-avdelinger. Merk at dette er fra-priser og at det kan være variasjoner fra senter til senter.

Gastroskopi inkludert konsultasjon hos spesialist

fra kr 3.790
Koloskopi inkludert konsultasjon hos spesialist
(Tillegg ved sedasjon, biopsier, polyppfjerning)

fra kr 5.190
Trykkmåling/pH-måling av spiserør

kr 10.870
Kapselendoskopi av tynntarm, inkl. konsultasjon

kr 25.460
   

Vi gjør oppmerksom på at det kan være prisvariasjoner mellom våre medisinske sentre og at det kan komme tillegg ved f.eks. bedøvelse, biopsi og polyppfjerning.

 

VIKTIG: informasjon om forberedelser til undersøkelse

Symptomskjema før undersøkelse hos gastroenterolog - fylles ut og medbringes til undersøkelsen: Symptomskjema-for-undersokelse-hos-gastroenterolog-03.01.14.rtf

Forberedelse til gastroskopi

Du må være fastende til undersøkelsen, det vil si ikke spise eller drikke de siste 6 timer før undersøkelsen.

Syrenøytraliserende midler (for eksempel Somac, Nexium, Losec og Omeprazol) må ikke brukes siste 7 dager før undersøkelsen. Reseptfrie midler kan brukes (for eksempel Link, Titralac eller Novaluzid).

VIKTIG!

Hvis du bruker blodfortynnende midler må du stoppe med disse før undersøkelsen.

Hvis du i løpet av de siste 6 månedene har vært innlagt eller arbeidet ved helseinstitusjon utenfor Norden, eller ved helseinstitusjon i eller utenfor Norden med utbrudd av MRSA, så ber vi deg si fra om dette. Grunnen er at du uten å være klar over det kan ha fått med det MRSA-bakterien, som det må tas spesielt hensyn til før oppstart av undersøkelsen.

Bilkjøring i tilknytning til undersøkelsen

Dersom du får sedasjon (smertestillende eller beroligende) i forbindelse med undersøkelsen, kan du ikke kjøre bil resten av dagen.

Ring oss for avtale på tlf. 22 95 76 21 (Oslo).

 

Forberedelse til koloskopi eller sigmoidoskopi

Les hele instruksjonen nøye!

Tømningsmiddel: PICOPREP © kjøpes på apotek. Reseptfritt.

Dersom du har hjertesvikt, nyresvikt eller epilepsi, skal du ta kontakt med gastro-lab (Oslo: 22 95 76 21 / Fredrikstad: 69 30 23 00) for vurdering av tømmemiddel.

Ved undersøkelse mellom kl 08.00 og 15.00

 • Ta første pose med Picoprep kl.18 dagen før undersøkelsen. Drikk deretter inntil 2 liter klar væske fordelt på flere timer.
 • Ta andre pose med Picoprep 4-6 timer før tidspunktet for undersøkelsen. Drikk deretter inntil 2 liter klar væske fordelt på flere timer.

Ved undersøkelse kl 16 og senere

 • Ta første pose med Picoprep kl 07.00 undersøkelsesdagen. Drikk deretter inntil 2 liter klar væske fordelt på flere timer.
 • Ta andre pose 4-6 timer før tidspunktet for undersøkelsen. Drikk deretter inntil 2 liter klar væske fordelt på flere timer.

 

De siste 5 dagene før undersøkelsen bør du unngå: jerntabletter, linfrø, druer og annen mat som inneholder hele korn/frø.

Dagen før undersøkelsen og samme dag

Dagen før undersøkelsen og samme dag må du bare innta flytende føde i form av klare væsker.

Klar væske er: vann, sportsdrikk, brus, klar buljong, juice uten fruktkjøtt, saft, avsilt klar suppe, svart kaffe og te. Unngå melk, solbær- og blåbærsaft.

Den væsken du drikker utenom tømmemiddelet er også med på og skylle tarmen, derfor er det viktig å drikke rikelig både dagen før og undersøkelsesdagen.

VIKTIG!

Hvis du bruker blodfortynnende midler må du stoppe med disse før undersøkelsen.

Hvis du i løpet av de siste 6 månedene har vært innlagt eller arbeidet ved helseinstitusjon utenfor Norden, eller ved helseinstitusjon i eller utenfor Norden med utbrudd av MRSA, så ber vi deg si fra om dette. Grunnen er at du uten å være klar over det kan ha fått med det MRSA-bakterien, som det må tas spesielt hensyn til før oppstart av undersøkelsen.

Bilkjøring i tilknytning til undersøkelsen

Dersom du får sedasjon (smertestillende eller beroligende) i forbindelse med  undersøkelsen, kan du ikke kjøre bil resten av dagen.

Ring oss for avtale tlf. 22 95 76 21 (Oslo) tlf. 69 30 23 00 (Fredrikstad)

 

Vær oppmerksom på at forberedelser til undersøkelsen kan variere fra senter til senter. Ta kontakt med ditt Volvat-senter dersom du er i tvil. 

In English:

Preparation-for-colonoscopy-or-sigmoidoeoskopi-160616.rtf

Preparation-for-gastroscopi1.docx

 

 

Timebestilling mage-/tarmtjenester:

Oslo: tlf. 22 95 76 21
Bergen: tlf. 55 11 20 00
Fredrikstad: tlf 69 30 23 00