Bekkenbunns­plager

For kvinner og menn: Urologens behandling av bekkensmerter i urinblæren, urinrøret og prostata som kan redusere irritasjonen i blære og prostata.

28.08.2019

Som urolog møter vi veldig ofte både kvinner og menn som opplever smerte, svie eller ubehag relatert til de urologiske organene i bekkenbunnen: blæren, urinrøret eller prostata.

Plager

Plagene er ofte svie/ubehag/smerter ved vannlatning samt hyppig vannlatning, uten at man finner bakterier i urinen.

Kvinner har gjerne en tidligere sykehistorie med gjentatte urinveisinfeksjoner, mens menn kan tidligere ha hatt prostatitter. 

Bekkensmertene kan hos begge kjønn sitte i lyskene, over blæren, i urinrøret eller i urinrørsåpningen. Smertene kan kjennes utenom vannlatningen, under eller ved slutten av vannlatningen. Mange merker også en sårhet i urinrøret , i urinrørsåpningen eller i blæren.

Hos kvinner

Her vil en kikkertundersøkelse hos kvinner ofte vise en lett irritasjon eller betennelse i urinblærebunnen, såkalt trigonitt. Dette kan henge sammen med stram bekkenbunnsmuskulatur.

Man finner ofte kjemisk utslag på standard urinstrimmeltest, gjerne røde- og hvite blodlegemer. Vi dyrker da urinen, men finner sjelden oppvekst av bakterier.

Ved behov vil det gis antibiotikakur avhengig av type bakterier.

Hos menn

De mennene som får diagnosen prostatitt, som er en betennelse i prostata, har ofte ubehag eller svie i urinrøret eller i urinrørsåpningen.

Smertene kan også sitte i blæren, bak pungen, på innsiden av lårene, ned i testiklene eller bakover mot anus.

Dette utredes gjerne med en vanlig prostatasjekk.

Behandling

Både ved trigonitt og prostatitt finner vi ofte ømhet og stramhet i bekkenbunnsmuskulaturen.

Behandlingen varierer fra antibiotika der man mistenker bakterier, til medisiner som lokalt bedrer blodgjennomstrømming og immunforsvaret i organene i bekkenbunnen.

Vi følger så opp med tøyeøvelser av bekkenbunnen. Dette kan redusere stramheten og spenningene rundt blære og prostata. Ved å lære seg disse tøyeøvelsene har man selv gode redskaper om plagene kommer tilbake.

Volvat har meget gode erfaringer ved bruk av disse metodene for å hjelpe våre pasienter å bli kvitt bekkenplagene sine.

Få hjelp med bekkenbunnsplager

Volvat har dyktige spesialister i urologi med kort ventetid.

Bestill konsultasjon hos urolog

Relaterte tjenester

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.