Mange menn rammes av vannlatings­plager

Når kan man se det an, og når bør man kontakte lege?

06.02.2019

Vannlatingsplager er en samlebetegnelse som omfatter hyppige vannlatinger, problemer med å starte vannlatingen, at urinen kommer i flere omganger, plutselig og gjerne sterk vannlatingstrang, svak urinstråle, eller at man må stå opp flere ganger om natten for å tømme blæren. Etterdrypp, urinlekkasje eller plutselig, total urinstopp kan også forekomme.

Over tid vil det kunne utvikle seg resturin. Mange menn foretrekker da å sitte på toalettet for å øke buktrykket ved vannlatningen.

Bør ikke skyldes prostata

Prostata ligger rett under urinblæren, og begynner gjerne å vokse i 40-årsalderen. I 50-årsalderen har 40 % en forstørret prostata, og i nittiårene vil 90 % av menn ha det. Selv om mange får forstørret prostata, kommer man ofte ikke til undersøkelse før man får vannlatingsplager. Prostata behøver ikke være årsaken til slike plager. Det kan også skyldes overaktiv eller underaktiv blære, psykiske problemer, hjertesvikt, medikamenter, hormonforstyrrelser eller nyreproblemer. Hindret urinavløp fra blæren kan komme av forstørret godartet prostata, trang blærehals, forsnevring i urinrøret eller trang urinrørsåpning. Ved lette symptomer kan man se an utviklingen.

Medisiner eller kirurgi

Hos noen forverres tilstanden, og da bør man oppsøke lege. Livsstilsråd er redusert væskeinntak. Av medikamentell behandling finnes preparater som avslapper den ubevisste muskulaturen i blærehalsen. Bivirkninger ved denne behandlingen kan være svimmelhet og mageplager. Det finnes også medikamenter som reduserer prostatas volum. Her kan bivirkningene gå på den seksuelle funksjonen. Kirurgisk behandling i narkose blir først aktuelt om behandlingen ikke greier å oppnå tilfredsstillende resultater, eller har for mye bivirkninger.

Har du spørsmål om vannlating eller andre plager?

Bestill konsultasjon eller les mer om vår urolog-tjeneste.

Relaterte tjenester

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.