Dette bør du vite om prostata­problemer

Det viktigste å vite om forstørret prostata er at det ofte er ufarlig, men det er hjelp å få når det blir ubehagelig. Det finnes medisiner man kan ta og inngrep man kan utføre for å få mye bedre livskvalitet.

Lillan L Dyvik Ellingsen - Medisinsk direktør / CMO

13.11.2020  |  Oppdatert: 13.10.2022

De beroligende ordene kommer fra allmennlege ved Volvat, Lillan Dyvik Ellingsen.

– Hvem som blir rammet av forstørret prostata er først og fremst aldersbetinget. For de under 40 år er det omtrent 10% som opplever dette, mens blant menn over 70 år er det 70-80% som får forstørret prostata. Det er med andre ord vanlig for eldre menn, sier legen.

Prostata er en kjertel på størrelse med en valnøtt som ligger rundt urinrøret, og kalles også blærehalskjertelen. Den er en av seksualkjertlene. Etter som menn blir eldre, blir den forstørret og det er en vekst av godartet vev.

– Veksten fører imidlertid til gradvis avklemming av urinrøret og vannlatingsproblemer, med økt hyppighet og dårlig kraft på strålen, forklarer hun og legger til: – Når denne kjertelen blir forstørret presser den på urinrøret og gjør vannlating vanskelig. Vi vet ikke nøyaktig hvorfor dette skjer, men det er trolig på grunn av hormonelle endringer.

Hvilke risikofaktorer finnes?

Legen forteller at de største risikofaktorene er:

  • alder
  • fedme
  • diabetes
  • høyt alkoholinntak
  • fysisk innaktivitet

Mange er engstelige for at det kan være prostatakreft. Dette kan utredes ved en undersøkelse hos lege på Volvat.

– Ved konsultasjon tar vi urinprøve, blodprøver og gjør undersøkelser. Det er viktig å få satt riktig diagnose slik at vi eventuelt kan begynne med behandlingen for å bedre livskvaliteten, og for å få utelukket andre sykdommer.

– Det finnes en spesiell blodprøve for prostata som kalles PSA. Her måles verdiene og man ser om de er normale i forhold til alder og tidligere prøver. Hvis verdiene er forhøyet vil man ta videre utredning, forklarer Dyvik Ellingsen.

Det er ikke så rart at menn er engstelige for at det kan være noe mer alvorlig. Ufarlig forstørret prostata og prostatakreft kan ha samme type symptomer, og det er derfor det er viktig å komme til en konsultasjon for å få dette avklart.

Hvilke symptomer bør man se etter?

Typiske symptomer er plutselig og sterk trang til vannlating, hyppig vannlating med små volum, nattlig vannlating og urinlekkasje. Det kan være vansker med å komme i gang med vannlatingen, svak stråle, følelse av ufullstendig tømming, behov for å presse/trykke og etterdrypping.

– Dette er forandringer som kommer gradvis, sier Dyvik Ellingsen.

Hva kan man gjøre?

Man bør drikke mindre væske på kvelden, og ta seg god tid ved vannlating. Det er viktig å tømme blæren helt. Dersom urinen blir liggende i blæren er det fare for infeksjon.

Det finnes medisiner man kan få, og om man er veldig plaget finnes det ulike inngrep som kan utføres. Da blir man sendt videre til en spesialist, en urolog, som hjelper deg videre.

Vi er her for deg

Bestill legetime, eller les mer om allmennlege-tjenesten.

Bestill time hos urolog for sjekk av prostata, eller les mer om urologi-tjenesten.

Lillan L Dyvik Ellingsen

Medisinsk direktør / CMO

Volvat Storo

Relaterte tjenester

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.