Derfor må gravide ta influensavaksine

Influensasesongen er i gang og stadig flere tar influensavaksine for å unngå å få sykdommen. Gravide og spedbarn under 6 måneder har økt risiko for alvorlig sykdom og komplikasjoner som følge av influensa, og rådes derfor til å ta vaksinen.

Lillan L Dyvik Ellingsen - Medisinsk direktør / CMO

25.10.2018  |  Oppdatert: 26.09.2019

- Med influensavaksinen blir både mor og barn beskyttet, sier Lillan Dyvik Ellingsen, allmennlege hos Volvat i Oslo.

Én million nordmenn i risikogruppen

For de aller fleste oppleves influensa som en kjedelig, sengeliggende uke. Det finnes imidlertid rundt én million mennesker som er i risikogruppen for å utvikle alvorlige følger av influensa og som bør ta influensavaksinen. Blant dem i risikogruppen finner vi også gravide kvinner. De bør absolutt ta vaksinen, sier Ellingsen.

- For normalt friske kvinner råder vi å ta vaksinen i andre eller tredje trimester, det vil si etter uke 12. Hvis du er i risikogruppen fra før av, bør du ta influensavaksinen i starten av svangerskapet, sier hun.

Les også:

Én million nordmenn i risikogruppen

Økt risiko for alvorlig sykdom hos mor

Gravide i andre og tredje trimester har høyere risiko for alvorlig sykdom og følgesykdommer som lungebetennelse som følge av influensa. Hvis mor utvikler alvorlig sykdom som følge av influensa, er det også fare for fosteret. Dette medfører noe økt risiko for dødfødsel.

- Dersom influensavaksinen tas under graviditeten beskyttes både mor og barn gjennom graviditeten, sier Ellingsen.

Spedbarn er også i risikogruppen 

Spedbarn har høyere risiko for alvorlig sykdom som følge av influensa. Vaksineres mor er også barn beskyttet i opptil 6 måneder etter fødsel.

- Så små barn har langt dårligere immunforsvar enn eldre barn og voksne, og det er en stor påkjenning for dem å få influensa. Heldigvis beskytter vaksinen også barnet i denne perioden, sier Ellingsen.

Vaksinen er ikke skadelig for fosteret

Mange land, blant annet USA, har lang erfaring med å anbefale vaksinen til gravide. Resultatene derfra har ikke påvist at influensavaksinen kan skade fosteret.

- Vi har ikke sett at vaksinen øker risikoen for verken abort, tidlig fødsel eller skader på fosteret, forteller hun.

Kan kvinner som ammer ta vaksinen?

- Ja, ammende kan også ta vaksinen. Vaksinen vil ikke beskytte barnet, men den vil gi lavere risiko for at spedbarnet får influensa, siden mor ikke får det, sier Ellingsen.

Når skal man ta influensavaksinen?

- Vaksinen tas i løpet av influensasesongen, men vi anbefaler at du tar vaksinen i starten av «sesongen» dvs fra oktober til desember for å få best mulig beskyttelse. Du må ta vaksinen én gang i året for at den skal ha effekt, siden virustypene varierer fra år til år. Etter at du har tatt vaksinen kan du bli litt øm og hoven rundt stikket, samt få feber og lett sykdomsfølelse, men det er heldigvis svært sjeldent med allergiske reaksjoner.

Er det noen som ikke bør ta influensavaksinen?

- Ja, personer som er allergiske mot egg eller andre innholdsstoffer i vaksinen, og hvis du har en akutt infeksjon med feber over 38 °C. Ellers er det lite bivirkninger og komplikasjoner med å ta vaksinen, forteller Ellingsen.

Vaksinen gis ved drop-in på alle Volvats sentre

Les mer om influensavaksinasjon hos Volvat

Lillan L Dyvik Ellingsen

Medisinsk direktør / CMO

Volvat Storo

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.