Dette bør menn vite om kjønns­sykdommer

Ved ubeskyttet sex er risiko for smitte tilstede. Bruk av kondom beskytter mot mye – men bare om man tar den på.

05.02.2019

Klamydia

Skandinavia ligger dessverre på toppen av klamydiastatistikken. Klamydia er den mest utbredte kjønnssykdommen, og er vanligst blant ungdommer under 25 år. Det smitter ved samleie, oralsex og via fingre eller sexleketøy. Man kan få svie og ubehag ytterst på penis, og smerter ved vannlating. Klamydia lager ikke alltid symptomer, og i 60-80 % av tilfellene gir infeksjonen ingen merkbare plager. Uten behandling kan klamydia føre til nedsatt evne til å få barn.

Gonoré og Herpes

Gonoré er mer vanlig utenlands enn i Norge. Ved smitte kan man få brennende smerter ved vannlating, og vondt i underlivet. Det smitter ved vaginalt samleie og oralsex, og behandles med antibiotika. Herpes kan gi smertefulle sår og blemmer i underlivet eller på leppene. Det smitter ved vaginalt samleie, oralsex og ved kontaktsmitte via sår. Symptomer er kløe, og smerter ved vannlating kan forekomme. Det kan behandles med krem, smertestillende og antivirale midler.

HIV og kjønnsvorter

Alvorlighetsgraden av HIV kjenner de fleste til. I dag kan man, takket være medisiner, leve med viruset uten å utvikle AIDS. Over 90 prosent av HIV-smitte skjer ved ubeskyttet sex. Kjønnsvorter er langt mindre alvorlig, men likefullt svært smittsomt og ubehagelig. Ved smitte kan det gi et eller flere utbrudd. Vortene kan behandles med krem, frysing eller ved kirurgisk fjerning. Man kan vaksinere seg mot viruset som gir smitte av kjønnsvorter om man snakker med lege.

Har du spørsmål om kjønnssykdommer eller andre plager?

Bestill konsultasjon eller les mer om vår urolog-tjeneste.

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.