Få umiddelbar hjelp med skumle føflekker

Følg med på utvikling av mistenkelige hudforandringer og føflekker. Hos Volvat får du raskt time til grundig undersøkelse av alle dine føflekker, og gode råd for å forebygge hudkreft.

Xiaotong Li - Hudlege

20.04.2021  |  Oppdatert: 18.05.2024

– Den aller beste beskyttelsen for huden er klær, hatt, solbriller, caps og på steder uten klær er det jo solkrem som duger.

Xiaotong Li, medisinsk ansvarlig for hudseksjonen ved Volvat Majorstuen, gjentar gjerne de gode rådene om hvordan vi bør beskytte oss mot sol og skader.

Det er nemlig mange som kommer til Volvat med hudproblemer. De er mange, de er bekymret, og de ønsker rask hjelp. I stedet for å vente på time hos fastlegen ønsker mange å få rask beskjed fra en hudspesialist om føflekkene eller solskadene må behandles eller ikke.

– Av og til kan det være grunn til bekymring. For eksempel når sår ikke gror, da må vi nesten alltid undersøke nærmere, sier Li.

Følg med på huden din

Han understreker hvor viktig det er at vi selv følger med på hva som skjer med huden. Hvis en føflekk forandrer seg raskt, det vil si i størrelse, farge, høyde eller overflate, bør lege oppsøkes. Hudsår som ikke gror, for eksempel ved gjentatt skorpeavfall og ofte i solutsatte områder, bør også undersøkes.

Hvis det er føflekkreft i familien, er det også grunn til å følge godt med.– En enkel test er «Tell føflekkene dine». Hvis antallet er stort, og særlig hvis det øker, bør du søke hjelp, sier Li.

Volvat deltar i den europeiske kampanjen Hudkreftdagen, en aksjon med mål om å spre informasjon om hudforandringer og forebygging av hudkreft. Kampanjen legger opp til at prisen for undersøkelse skal være den samme over alt. I 2024 er prisen 375 kr., tilsvarende egenandelen man ville betalt i det offentlige. 

Fjerner flekker umiddelbart — og følger opp på telefonen

– Hvis vi under konsultasjon får mistanke om føflekkreft, fjerner vi flekken helt der og da. Hvis prøven bekrefter en farlig type kreft, tilbyr vi utvidet operasjon innen en uke. Alt kan behandles her, men vi kan også henvise pasienten videre til det offentlige – dette avhengig av hva pasienten selv ønsker. Hvis flekken er mindre farlig, sørger vi uansett for prøvesvar med en gang. Og vi tar alltid kontakt, det er viktig å informere pasienten godt, sier Li.

Hvis det dreier seg om solskader, tilbyr Volvat fotodynamisk terapi. Denne behandlingen består av en krem med virkestoff og lysbehandling som jobber sammen for å ødelegge solskadde hudforandringer. Ved mer alvorlige tilfeller kan det være aktuelt å fjerne disse, med assistanse fra en kirurg eller plastisk kirurg, også de inngår i Volvat-staben.

– Både hos kvinner og menn er solskader et problem som øker med årene. Det rammer flest voksne, rett og slett fordi de har vært mye eksponert for sol. Solskader er ofte en kronisk lidelse som kan dukke opp igjen selv om de behandles, sier Li.

Bruk speil for å sjekke ryggen

Det er viktig å følge med på hva som skjer med egen hud. Han anbefaler å bruke speil for å sjekke rygg og nakke.

Menn som er skallet, oppfordres til å sjekke hele skallen nøye, og vi andre bør bruke kam for å sjekke hodebunnen. Armhuler, baksiden av bena, tær og fotsåle hører også med. Kvinner bør sjekke mellom og under brystene.

Hudkreftdagen - en viktig aksjon for Volvat

En stor gruppe av våre pasienter kommer til oss på grunn av føflekkforandringer og solskader.

Norge er i verdenstoppen når det gjelder forekomst av føflekkreft, og på topp i Europa når det gjelder dødelighet av sykdommen. Føflekkreft er den kreftformen som øker mest i Norge.

Volvat-hudlegene er opptatt av forebygging av hudkreft, og av at hudkreften skal oppdages tidlig. De fleste tilfeller av hudkreft kan unngås ved mindre eksponering for stråling fra sol og solarium, bruk av dekkende klær og tilstrekkelig solkrem. Og dersom man oppdager hudkreften tidlig, har man gode utsikter for å bli frisk. Det forutsetter at man er flink til å beskytte seg mot solen, og til å følge med på føflekkene sine.

Bestill time for sjekk av føflekkene dine, eller les mer om forebygging og føflekkontroll

Xiaotong Li

Hudlege

Volvat Majorstuen

Relaterte tjenester

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.