Føflekkontroll: Grundig føflekksjekk

Føflekkontrollen er en komplett sjekk av føflekker hos erfarne hudleger, hvor alle føflekker i ansiktet og på kropp blir grundig undersøkt. Vi er opptatt av å stille riktig og presis diagnose, og gi rask tilbakemelding på føflekksjekken.

Forebyggende sjekk av føflekker

En føflekksjekk er en forebyggende undersøkelse mot hudkreft. Hos oss finner du en av landets største hudavdelinger, med dyktige og erfarne hudspesialister utdannet og trent i å oppdage hudkreft.

Sjekke føflekker

Hovedfokuset er kvalitet i arbeidet, og våre hudleger har både kunnskapen og bredden som kreves for å sjekke føflekker og stille riktig diagnose.

Sjekk føflekkene, det er viktig!

De fleste former for hudkreft kan behandles, spesielt hvis kreften oppdages tidlig. Derfor er en føflekksjekk så viktig. Vi har kort ventetid, og du trenger ikke henvisning for å bestille time. Hos oss er du garantert en effektiv og omsorgsfull sjekk og behandling.

Vi anbefaler alle med føflekker å sjekke føflekkene sine, spesielt de som opplever merkbare føflekk- og/eller hudforandringer, endringer som gir plager, blødninger eller svie.

Det er bedre å sjekke seg en gang for mye, enn en gang for lite.

Dette skjer på føflekksjekken

 • Samtale med hudlege: Føflekksjekken starter med et møte med hudlege, hvor du forteller om din hudhelse, identifiserer eventuelle bekymringer, og avdekker om det finnes føflekker som er ømme eller oppleves som unormale eller nye.
 • Sjekk av føflekker og andre flekker på huden: Deretter kan vi utføre en nøye sjekk av alle føflekker, og lete etter flekker som kan være kreftfremkallende.

Vi gjør alltid en generell vurdering av alle typer flekker på huden som vi skal undersøke. Deretter undersøkes føflekker svært nøye, for å vurdere om det er nødvendig å fjerne dem av medisinske grunner.

En føflekksjekk kan ta opptil 20 minutter, avhengig av hudtype, antall føflekker og andre flekker som skal sees på.

Tre hovedtyper hudkreft

Det er tre hovedtyper hudkreft:

 1. Basalcellekreft
 2. Plateepitelkreft
 3. Melanom (føflekkreft)

Selv om alle hovedtypene har ulike kjennetegn og utseende, er likevel det vanligste tegnet på potensiell kreft generelle hudforandringer og størrelsesforandringer på føflekker. Oppsøk alltid legehjelp om du er bekymret for føflekker, sår som ikke gror eller solskadet hud.

Riktig diagnose og behandling

Undersøkelser av hud og føflekker er krevende. Møter man en lite erfaren lege, så kan resultatet i verste fall bli feil diagnose eller behandling. Våre hudleger har et bestemt mønster de systematisk følger når de studerer huden.

Dette gjør de for å være sikre på å stille riktig diagnose. En flekk på huden kan noen ganger være noe helt annet enn solskade, slik det kan se ut som ved første øyekast.

Umiddelbar behandling

Deretter brukes et dermatoskop for å undersøke hudflekker og føflekker. Dette gjør vi for å sikre riktig diagnostisering og for kunne å gi deg den riktige behandlingen.

Noen ganger tar vi bilder av en føflekk eller et område på huden, slik at vi kan overvåke området over tid for å se etter endringer i hudoverflaten eller i utseende. Du får umiddelbar behandling hvis det er behov for det.

Fjerne føflekk på stedet, om nødvendig

Hudspesialistene vurderer om det er nødvendig å fjerne føflekker av medisinske grunner. Mindre, opphøyde føflekker, spesielt i ansiktet, kan ofte fjernes med en enkel "shave"-metode i hudens overflate, med godt kosmetisk resultat.

Ellers anbefaler vi normalt ikke å fjerne føflekker utelukkende av kosmetiske grunner, dette på grunn av risiko for arrdannelse.

For å se YouTube-video må du samtykke
til Google sin personverneklæring.

Ved mistanke om føflekkreft

Ved avvik og mistanke om føflekkreft eller annen form for hudkreft kreves det testing. Da vil du få beskjed om dette med en gang. For å teste hud- eller føflekken, vil hudlegen enten ta en liten biopsi (prøve) av den, eller kirurgisk fjerne området helt. Dette gjøres med lokalbedøvelse.

Denne typen mindre operasjoner kan vi utføre umiddelbart under selve føflekksjekken. Det er vanligvis ikke behov for at dette gjøres på et sykehus. Etter at hud- eller føflekken er fjernet, sendes den til laboratorium for testing. Du vil vanligvis få svar på prøven etter 7-14 dager.

Ved funn av hudkreft i tidlig stadium vil kreften være kurert når hudflekken er fjernet.

Andre ikke-kirurgiske behandlinger kan være kremer, strålebehandling eller lysterapi. Dette avhenger av hvilken type hudkreft du har.

Oppfølging av føflekker

Avhengig av risikonivået for å utvikle hudkreft, anbefaler vi regelmessig oppfølging av hud- og føflekker. Hyppigheten for oppfølging kan variere fra noen få måneder til annen hvert år. For pasienter som nettopp har hatt føflekkreft, anbefaler vi føflekkontroll hver tredje til sjette måned.

 • Høy risiko for å utvikle hudkreft: ny føflekksjekk etter to måneder
 • Har du hatt føflekkreft tidligere: ny sjekk av føflekker hver 3. - 6. måned
 • Ved gode prognoser er det tilstrekkelig med årlig sjekk av føflekkene

Dersom det er ønskelig, sender vi deg en påminnelse om oppfølging av føflekker. Vi kan også eventuelt kalle deg inn til en ny føflekksjekk. Gi beskjed til hudlegen hva du ønsker.

Årlig føflekk-sjekk anbefales til alle som:

 • Har hatt hud- eller føflekkreft eller andre hudlesjoner tidligere
 • Har slektning som har hatt føflekkreft
 • Har svært mange føflekker og/eller atypiske føflekker
 • Har hatt høy eksponering for solarium
 • Har vært regelmessig eksponert for sol gjennom fritidsaktiviteter eller jobb
 • Er organtransplantatmottaker

Tilbakevendende føflekkreft

Føflekkreft kan vende tilbake, selv om du har gått igjennom vellykket behandling. Sjansen for at kreft vender tilbake, avhenger av føflekkenes stadium. De som har hatt melanom, eller føflekkreft, har større sannsynlighet for å utvikle et annet melanom.

Melanomet kan vende tilbake til samme sted eller et annet sted på kroppen, i lang tid etter første behandling. Årsaken til dette er at det er ingen garanti for å finne alle kreftcellene i en kropp. Hvis disse vokser til en svulst, kaller vi det en tilbakevendelse.

Føflekkreft (melanom) kan klassifiseres i fire stadier:

 • 1 og 2: involverer kun huden
 • 3: føflekkreft med spredning fra hud til lymfeknuter
 • 4: føflekkreft med spredning fra hud til andre organer

Sannsynligheten for tilbakevendelse varierer mellom stadier. Jo lengre ut i kreftforløpet, jo høyere risiko for tilbakefall.

Det samme gjelder i den andre enden av skalaen; det er mindre sannsynlig at føflekkreft vender tilbake på et tidlig stadium. Jo tidligere kreften oppdages, jo større sannsynlighet er det for å bli helt frisk igjen.

Forebygging av føflekkreft (malignt melanom)

I følge helsenorge.no er føflekkreft (malignt melanom) er en av de vanligste kreftformene blant både kvinner og menn i alderen 25-49 år, og kan oppstå hvor som helst på kroppen.

Norge er i verdenstoppen når det gjelder forekomst av hudkreft og føflekkreft, og på topp i Europa når det gjelder dødelighet av føflekkreft. Føflekkreft er den kreftformen som øker mest i Norge.

Det er viktig å følge med på egen hud, og å ta kontakt med lege dersom du opplever endringer i hud eller rundt føflekker.

Hvordan følge med på egne føflekker?

Jo bedre kjent du er med kroppen, desto enklere er det å oppdage om det er føflekk- eller hudforandringer du er usikker på.

Det er en god vane å se seg i speilet når man har dusjet. Ta en titt både foran og bak, helst i godt lys. Har du en partner, er det lurt å hjelpe hverandre, spesielt med å sjekke på ryggen.

Utsatte områder

Hudkreft utvikles som oftest på områder av kroppen som regelmessig utsettes for sol:

 • Hodebunn
 • Alt som «stikker ut» av ansiktet
 • Ørene
 • Lepper
 • Nakke
 • Bryst
 • Armer
 • Ben
 • Overside av hånden

Føflekkreft kan også utvikle seg i pigmentproduserende celler, og kan således dannes i områder av kroppen som så å si aldri får dagslys. Dette inkluderer håndflater, under føttene, slimhinner i munnen, kjønnsorgan og huden under negler på hånd og fot.

Ta vår føflekktest her

Se etter om du har en føflekk som ikke ligner de andre du har. Følg også med hvis en føflekk:

 • vokser eller endrer form
 • endrer farge, spesielt til svart
 • klør eller blør
 • danner et sår som ikke vil gro

Se også: Føflekkskanning med FotoFinder

Bestill time på telefon, eller via nettbestilling

Behandlingstilbudet kan variere noe fra senter til senter. Telefonnummer er tilgjengelig nedenfor.

Volvat tilbyr kontroll og fjerning av føflekker, samt behandling av hudkreft og solskader. Vi har flere hudspesialister samlet under samme tak, og kan dermed få flere vurderinger. Ved behov for å henvise videre, har vi flere andre dyktige spesialister på huset.

Vi har kort ventetid!

Ta vår føflekktest her

Konsultasjon hos hudlege

2 430,-

Priseksempel fra Oslo, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Føflekksjekk hos Volvat

Forebygging

Mange av våre pasienter kommer til oss på grunn av føflekkforandringer og solskader. Oppmerksomhet rundt -og forebygging av hudkreft er en svært viktig hjertesak hos Volvat.

I trygge hender

Føflekkontrollen er en komplett sjekk av føflekker hos erfarne hudleger, hvor alle føflekker i ansiktet og på kropp blir grundig undersøkt. Vi er opptatt av å stille riktig og presis diagnose, og gi rask tilbakemelding på føflekksjekken.

Riktig diagnose

Volvat-hudlegene er opptatt av at hudkreft skal oppdages tidlig. Vår lange erfaring og kompetanse tillater oss å fange opp sykdomstegn raskt, og gi riktig diagnose for effektiv behandling og rekonvalesenstid.