Forebygging er det viktigste verktøyet mot hudkreft

Hudkreft er den vanligste krefttypen i Norge med ca. 25 000 nye tilfeller hvert år, og forekomsten vil øke i mange år fremover. De fleste tilfeller har sammenheng med for mye soling og solarium – vi kunne unngått 60 % av hudkrefttilfellene årlig hvis vi kuttet bruken av solarium og unngikk å bli solbrente.

04.05.2023

9 av 10 tilfeller av hudkreft forbindes med for mye soleksponering

Norge er i verdenstoppen når det gjelder forekomst av føflekkreft, og på topp i Europa når det gjelder dødelighet av sykdommen. Omtrent 9 av 10 tilfeller av hudkreft i Norge forbindes med for mye soleksponering.

Malingt melanom er den kreftformen som øker mest i Norge. Heldigvis kan vi forebygge utvikling av både melanom og andre typer hudkreft.

Les mer om hudkreft

Konsultasjon hos hudlege

Våre hudleger hjelper deg med alle typer hudproblemer

For å se YouTube-video må du samtykke
til Google sin personverneklæring.

Huden din glemmer ikke solskader

Solen er bra for oss i små mengder, og er nødvendig for at kroppen skal lage D-vitamin. Solvett handler ikke om å unngå solen helt, men å begrense mengden UV-stråling du utsetter deg for – spesielt unngå å bli solbrent.

Mye soleksponering og solforbrenning, særlig i ung alder, kan føre til hudkreft senere i livet. Jo oftere du blir solbrent, jo høyere er risikoen for å utvikle hudkreft.

De er de ultrafiolette strålene, UV-stråler, fra sola og solarium som er skadelige og kan gi pigmentflekker, solforbrenning, raskere aldring av huden og hudkreft. Hvis du har en lys og sensitiv hudtype, vil UV-stråling ha en mer skadelig effekt på huden din.

Pasienthistorie

"Det rådet jeg har lyst til å gi andre på min alder er å følge nøye med, sjekk deg og bruk solfaktor."

Finn, 63 år

Forebygging og solvett

Riktig bruk av solkrem, pauser fra sola og klær er effektive hjelpemidler for å beskytte oss mot de skadelige UV-strålene fra sola.

Sol og solarium øker risikoen for å få hudkreft, selv om du ikke blir solbrent. Dersom du følger disse rådene, har du betydelig lavere risiko for å utvikle hudkreft. Vær solsmart og følg med på mistenkelige hudendringer.

Solsmarte forebyggende råd:

  • Bruk solkrem med minst 30 SPF med regelmessige nye påføringer hver 2. eller 3. time
  • Beskytt deg med klær, solhatt og solbriller
  • Oppsøk skygge
  • Unngå solen midt på dagen
  • Ikke bruk solarium

Føflekksjekk

Få hjelp av en hudlege til å få sjekket dine føflekker

Norges største hudkreftsenter

Volvat Hudkreftsenter er et ekspertisesenter innen hudkreft med særskilt fokus på forebygging og behandling av hudkreft.

Hos oss blir du tatt godt vare på med innovativ, trygg og rask behandling. Vi er eneste private aktøren i Norge som utfører den avanserte og spesialiserte teknikken Mohs´ kirurgi, som med størst sikkerhet kan behandle og fjerne kreftceller ved basalcellekreft, og samtidig spare friskt vev.

Innovativ og trygg behandling

Norges største hudkreftsenter

Vi har Norges største og mest kompetente private hudkreftteam bestående av erfarne og dyktige hudspesialister.

Banebrytende behandling

Vi har unik kompetanse innen Mohs´ kirurgi - en banebrytende metode som fjerner all kreft fra det berørte området med minst mulig arrdannelse.

Forebygging er nøkkelen

Det viktigste verktøyet vi har mot hudkreft er forebygging i form av solbeskyttelse. Ta pauser fra sola, bruk klær for å dekke deg til og bruk høy solfaktor.