12 myter om solkrem

Dagens solkremer beskytter godt mot de skadelige UV-strålene fra solen. Det er imidlertid viktig å bruke rikelig med solkrem og påføre den ofte nok for at den skal ha en virkning. Det er lurt å forstå sammenhengen mellom riktig bruk av solkrem og forebygging av solskader. Her ser vi på 12 vanlige misoppfatninger om solkrem for bedre forståelse av riktig bruk av solkrem.

28.04.2023

Solkrem

Solkrem er et effektivt hjelpemiddel vi har for å beskytte oss mot de skadelige UV-strålene fra sola, som kan føre til solskader og hudkreft. Alle vet at det er viktig å bruke solkrem, men det er like viktig å vite når man skal bruke det, hvor ofte skal det påføres og hvor mye er nok solkrem. Vi gir deg en detaljer oversikt i vår solguide.

Utilstrekkelig bruk av solkrem vil ikke beskytte mot solskader og hudkreft, og derfor er det viktig å vite hvordan man påfører solkrem riktig for at det skal ha en beskyttende effekt. Vi avdekker vanlige myter om solkrem slik at du kan beskytte deg best mulig i sola.

1. Du trenger bare å bruke solkrem når det er sol

Mange kan tenke seg at solkrem ikke er nødvendig de dagene det er overskyet fordi solen ikke føles like sterk som når det er skyfri himmel. Skyer kan riktignok redusere solstrålene som treffer huden din, men ikke godt nok til å blokkere dem helt. Over 90% av UV-strålene trenger gjennom skyene og utsetter huden for stråling. De blir også reflektert i vann, snø og andre overflater som forsterker UV-strålene. Selv om det er overskyet, er det best å bruke solkrem.

Ansiktet, hals og hender blir vanligvis mest utsatt for UV-stråling, og derfor er det lurt å bruke solkrem hver dag uansett vær utover sommerhalvåret for å unngå solskader. Bruk også solbriller og hatt for å beskytte ansiktet og hodet når det er sterk sol.

2. Solkrem hindrer kroppen fra å absorbere vitamin D

Sollys er nødvendig for at kroppen skal lage D vitamin. Huden produserer D-vitamin når den blir eksponert for UV-stråler. Om sommeren blir behovet vårt for D-vitamin dekket ved soleksponering av ansikt og håndryggen i 20 minutter omtrent 2 ganger i uken. Om vinteren er ikke sola sterk nok i Norge, og da er vi avhengige av å få dekket behovet gjennom kosten eller vitamintilskudd.

Solkrem blokkerer imidlertid UV-stråler, og i teorien kan overdreven bruk av solkrem føre til at man ikke får laget nok D vitamin. Men ingen solkrem blokkerer 100% av solstrålene, selv om emballasjen sier 100 SPF. Du vil fortsatt få omtrent 2 til 3% av UVB-strålene, nok til at kroppen din kan lage vitamin D.

3. Solkrem er ikke bra for huden

Solkrem inneholder mange ingredienser, og noen av dem kan virke allergifremkallende eller ha en irriterende effekt på huden når den blir eksponert for UV-stråling. Dette er fordi noen solkremer kan inneholde parfyme og alkohol som virker irriterende. Hvis du vet du reagerer på enkelte ingredienser bør du unngå disse i solkremen du bruker, og velge alternativer som er laget for sensitiv hud.

4. De med mørk hud trenger ikke å bruke solkrem

Melanin (pigment) er hudens naturlige filter, og jo mørkere hud man har jo mer melanin har man i huden. Det betyr at de med mørk hud er bedre beskyttet mot solen, men man kan fortsatt bli solbrent og få solskader hvis man ikke bruker solkrem. Derfor er det viktig å beskytte seg med solfaktor uansett hudtype.

5. Solarium hjelper deg med å bygge grunnlag til brunfargen

Bruk av solarium før en solferie vil ikke hjelpe deg med å bygge grunnlag til brunfargen. Dette er fordi solarium har høyere konsentrasjoner av UVA-lys enn naturlig sollys.

Når man utsetter kroppen sin for høye nivåer av UVA-lys fra solarium, får man en midlertidig brunfarge som vil forsvinne raskt. Strålingen vil kun gi en rask endring av pigmentet som allerede finnes i huden. Den midlertidige brunfargen vil derfor ikke beskytte deg mot skadelig solstråler og solbrenthet forårsaket av videre soling.

Man kan fort får en falsk trygghet og tenke at man kan være lenger ute i sola når man har «underlag» fra solarium, men dette stemmer altså ikke. I tillegg blir huden utsatt for «dobbel dose» UV-stråler hvis du først tar solarium og deretter er i sola. Risikoen for å utvikle hudkreft øker også med solarium.

UVB-stråler som kommer fra sollys derimot, er strålene som kan bygge underlag. Disse strålene setter i gang melaninproduksjonen i pigmentcellene i huden, og føre til mer langvarig brunfarge. Dette vil gi økt beskyttelse mot videre eksponering for UV-stråling, som for eksempel solen i Syden.

6. Sminke med solfaktor beskytter godt mot solen

Sminke som inneholder solfaktor kan beskytte mot sollys til en viss grad, men regnes ikke som tilstrekkelig beskyttelse mot de skadelige virkningene av UV-stråling. Bruk solkrem under sminken, uansett hvor høy faktor står på sminkeproduktene dine.

7. Solkrem er mer effektivt enn å dekke til huden

Riktig bruk av solkrem gir god beskyttelse mot solskader, men det kan også gi oss en følelse av falsk trygghet. Mange kan tenke seg at de kan være i sola lenge, så lenge de har smøret seg godt med solkrem. Dessverre er ikke solkrem alene tilstrekkelig nok til å beskytte seg mot de skadelige virkningene av for mye UV-stråling, og du bør bruke både klær og solhatt for å dekke til huden når du tilbringer lengre perioder i sola om våren og sommeren. Og det er viktig å ta pauser fra solen midt på dagen når den er sterkest.

En studie viste faktisk at folk som brukte mye solkrem fikk mer hudkreft, men man forklarer det med at det sannsynligvis skyldes nettopp den falske tryggheten man kan få – de smører seg for å være lengre ute i sola enn de ellers hadde vært, for eksempel de som ligger på stranda hele dagen.

8. Man blir ikke så brun med solkrem

Solkrem beskytter mot både UVA og UVB-stråler, men gir ikke fullstendig beskyttelse mot de ultrafiolette strålene. Derfor kan du fortsatt bli brun når du bruker solkrem, selv om du påfører nye lag utover dagen.

Fargen du får med for lav solfaktor er et resultat av de ytterste hudcellene blir brent, slik at huden får en rødlig brun farge. Denne fargen vil enten begynne å flasse eller forsvinne raskt.

Det vil derimot ta litt lenger tid for brunfargen å utvikle seg når du bruker høyere faktor, fordi huden bruker tid på å produsere pigmentet i huden. Men derfor vil også brunfargen vare lenger enn når du får rask farge uten høy solfaktor.

9. Solkrem går ikke ut på dato

Solkrem går ut på dato på samme måte som alle andre hudprodukter vi påfører, og derfor mister den også sin beskyttende effekt med tiden. Som regel har solkremen en utløpsdato eller et merke som angir hvor mange måneder kremen kan holde etter at den er åpnet. Husk å sjekke når solkremen din har gått ut på dato.

10. Det holder å smøre seg en gang om dagen

Solkremen du påfører vil miste sin beskyttende effekt etter en periode på grunn av svetting, bading og annen aktivitet som gjør at den blir gnidd bort. Derfor bør solkrem påføres hver andre time for å tilføre beskyttelse mot solen.

11. Solkrem er vannfast

Selv om solkrem ofte blir markedsført som vannfast, er dessverre ingen solkrem 100 % vannfast og vil miste sin beskyttende effekt etter man har badet. Derfor må du påføre en ny runde med solkrem etter du har badet eller svettet ute i solen.

12. Solen er lik alle steder

Det har mye å si hvor du befinner deg i verden når det kommer til hvor mye UV-stråling du blir utsatt for. UV-strålingen blir nemlig sterkere jo nærmere ekvator du kommer og jo høyere over vannet du er, og derfor vil dette også kreve mer solbeskyttelse i form av høyere solfaktor og bruk av klær, hatt og solbriller. På samme måte, har det en betydning for når på døgnet du blir utsatt for solstrålene. Solen er sterkest midt på dagen om våren og sommeren, og derfor er det lurt å ta pauser fra sola i dette tidsrommet.

Generell huskeliste:

  • Solen er nesten dobbel så sterk i tropisk strøk enn sommersola i Sør-Norge
  • Solen er sterkere jo tynnere ozonlaget er
  • Refleksjon fra snø, lys sand og sjø gjør solstrålene mer intense
  • Overskyet vær demper effekten av UV-stråling

Trenger du hjelp med solskader?

Les mer om behandling av solskadet hud, eller bestill time hos hudlege

Relaterte tjenester

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.