Bevissthet rundt solbeskyttelse er viktig

– Jeg prøver å være en ambassadør for at man må passe på å beskytte seg med solfaktor, og bruker meg selv som et eksempel på hvordan det kan gå galt.

Finn, 63 år

02.05.2023

For fire år siden fikk Finn Reinertsen påvist hudkreft etter at kona oppdaget en flekk på nesen som vokste raskt i størrelse.

– Det var basalcellekreft som er en kreftform man ikke dør av, men må leve med det, forteller Finn.

I dag ønsker han gjennom sin historie å gjøre andre oppmerksomme på hvor viktig det er å beskytte seg mot solen, og sjekke huden regelmessig dersom det skulle oppstå hudendringer.

Var ikke opptatt av å bruke solkrem

Min livsstil opp gjennom årene har vært preget av jeg liker å være aktiv og utendørs i solen. Fra jeg var ganske ung har jeg tilbrakt mye tid ute, og som de fleste unge gutter på min alder den gangen, var vi ikke veldig opptatt av å bruke solkrem og beskytte oss mot solen. Foreldrene våre var heller ikke så bevisst på det.

Jeg har alltid vært en rastløs person, og har ikke nødvendigvis drevet med aktiv soling. Men jeg har stort sett blitt soleksponert gjennom utendørsaktiviteter. Jeg har ikke tenkt så mye på at jeg har blitt soleksponert så lenge jeg ikke har blitt solbrent.

Min generasjon tror jeg ikke har vært veldig opptatt av å beskytte oss med solkrem, men dette er noe jeg har blitt mer bevisst på gjennom årene. Spesielt etter jeg ble far, hvor det er naturlig at man ønsker å beskytte barna mot soleksponering.

Mistenkelig flekk på nesen

Min kone oppdaget at jeg hadde en flekk på nesen, som jeg selv også hadde sett, men ikke tenkt så mye over. Hun syntes denne flekken hadde blitt større og større og så litt hissig ut, og sa at dette burde undersøkes så fort som mulig.

Jeg ble sendt videre fra fastlegen til en hudspesialist på Volvat, og det ble konstatert basalcellekreft. Jeg fikk beskjed om at det måtte behandles så fort som mulig.

Så fort man hører ordet kreft, blir man litt engstelig. Men hudlegen var veldig tydelig på at dette er en kreftform som ikke er dødelig, men du må behandle den så det ikke utvikler seg videre. Så jeg roet meg ned ganske fort.

Min kone var den som var roligst, men som pushet meg mest til å ta grep. Jeg valgte å ikke informere familien min om dette før jeg fikk mer informasjon. De ble betrygget av at dette var noe som kunne behandles fort og at det ikke var dødelig.

Rask behandling

Jeg kom veldig raskt inn i behandlingsløpet, og fikk time for et inngrep på Volvat på bare noen dager. Det er en spesiell opplevelse å gjøre et inngrep midt i ansiktet, og jeg har vært veldig lite på sykehus opp gjennom årene. Men jeg kan ikke huske at jeg var veldig bekymret – jeg stolte fullt og helt på de som utførte inngrepet.

Klare beskjeder og tydelig kommunikasjon setter jeg pris på, og jeg opplevde at hudlegen og var veldig tydelig på at dette ikke var farlig, men at det måtte behandles.

Det er viktig å følge med på hudendringer

Jeg lever fortsatt et aktivt liv og er mye ute, både om sommeren og vinteren. Men jeg har fått en helt annen bevissthet rundt dette med å beskytte meg mot solen. Jeg smører meg alltid med minimum 30, men helst solfaktor 50. Nesen må jeg være ekstra forsiktig med. Jeg sjekker meg minst en gang i året og min kone følger også nøye med.

For to og et halvt år siden fikk jeg beskjed om at jeg hadde en føflekk på ryggen som så litt skummel ut. Jeg tok kontakt med Volvat igjen, og fikk beskjed om at det var tidlig fase av basalcellekreft og fjernet den raskt før den fikk utviklet seg. Men denne var mindre dramatisk enn den første jeg fikk på nesen. Dette viser bare hvor viktig det er å følge med og sjekke seg regelmessig.

"Det rådet jeg har lyst til å gi andre på min alder er å følge nøye med, sjekk deg og bruk solfaktor"

Oppfordrer andre til å være forsiktige

For min del har dette vært en oppvåkning. Jeg er født på 60-tallet hvor dette ikke var så mye i fokus, vi var mye ute og ble ofte eksponert for solen. 

Jeg prøver å være en ambassadør for at man må passe på å beskytte seg med solfaktor, og bruker meg selv som et eksempel på hvordan det kan gå galt. Jeg har snakket mye med venner, jevnaldrende og ikke minst de jeg jobber med.

For dette er ofte en følge av senskader fra solskader man har fått tidligere i livet, slik jeg har forstått det. Min generasjon, spesielt menn, er vel ikke så veldig flinke til å ta dette på alvor. Hvert fall i min vennekrets.

Jeg har lyst til å råde andre til å sjekke seg heller en gang for mye, enn en gang for lite. Gjerne jevnlig, for dette er noe jeg ikke så komme og plutselig oppdaget jeg en hudforandring som utviklet seg ganske fort. Jeg vil anbefale andre til å sjekke seg jevnlig og ta tak i det så fort som mulig. Når man oppdager det så tidlig, er det en veldig stor fordel. 

Symbolsk arr på nesen

Selve inngrepet gikk fint, men jeg har fått dette arret på nesen min i etterkant som har en positiv og viktig symbolikk for meg. Det er en påminnelse på hvor viktig det er å følge med på hudforandringer og konsekvensen av sollyseksponering, som jeg tenker flere bør bli bevisst på. Jeg får stadig spørsmål fra kolleger og venner om hva som har skjedd med nesen. For meg er det viktig å fortelle andre hva jeg gikk gjennom, hvor enkelt behandlingsforløpet er hvis man tar tak i det raskt, og hvor viktig det er å sjekke seg.

Jeg har aldri brydd meg om arret på nesen – jeg tenker ikke på det i det hele tatt. Det er bare et tegn på et levd liv og hva jeg har vært gjennom. Det er ikke noe jeg har opplevd som veldig negativt, bortsett fra at jeg er veldig glad for at jeg ble kvitt basalcellekreften da.

Relaterte tjenester

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.