Pigmentflekker: enklere å forebygge enn å behandle

Mørke pigmentflekker kan dannes på huden og bli der for alltid dersom du slurver med solbeskyttelsen. Få tips til forebygging og behandling.

Linda Jensen - Kosmetisk sykepleier

06.03.2018

Noen vil måtte ty til tykke lag med sminke for å dekke over flekkene. Samtidig ser vi at det er den perfekte, feilfrie huden, helst uten sminke, som er den aller største skjønnhetstrenden akkurat nå.

Med få grep kan du redusere risikoen betraktelig mot pigmenteringsdannelse i huden – nøkkelen er gode produkter som vi vet både forebygger og behandler.

Våre kosmetiske sykepleiere gir deg god veiledning på produkter som virker!

Bestill time

Tips for å forebygge pigmentflekker

Pigmentforandringer, også kalt melasmer og hyperpigmentering, er en kronisk tilstand. Vi kan se at pigmentflekkene reduseres om vinteren, men neste sommer når solen titter frem igjen, får man dessverre også et gjensyn med pigmentflekkene. Det er altså når huden blir utsatt for triggere at pigmentflekkene vil komme tilbake – og trigger nr. 1 er utvilsomt SOLEN!  Andre triggere kan også være hormoner, inflammasjon og varme.

Den viktigste behandlingen vi gjør er derfor å tenke forebygging – og det handler bl.a om å bruke solfaktor – minst SPF 30 i ansiktet.

Det er store forskjeller på forebyggingspreparater som finnes på markedet.  De beste produktene er basert på ingredienser som både skal stabilisere cellene som lager pigment og ta vekk det som eventuelt allerede har kommet. Det finnes veldig mange forskjellige produkter å velge i, men det gjelder å bruke det som man forskningsmessig vet har effekt!

ZO Skin Health – er verdens mest solgte medisinske hudpleieserie. Serien har et spenn av produkter og ingredienser som er forsket på og som vi vet at både forebygger og behandler pigmentforandringer. Det som er viktig i denne behandlingen er at man ikke bare fjerner hyperpigmenteringen, men vel så viktig er det også at den sørger for at cellene som lager pigment er stabile og ikke ukontrollert lager nye pigmenteringer. Noen av disse produktene er reseptbelagt, men ZO serien har ellers et stor utvalg av andre produkter som har svært god effekt.

I forebyggingsøyemed kan vi først og fremst trekke frem to gode solkremer som Oclipse Sunscreen + Primer SPF 30 og Oclipse Smart Tone SPF 50.

Andre produkter som forebygger

C-bright som forebygger nydannelse av pigment i tillegg til at den eksfolierer overflatepigment.

Daily Power Defense vil blant annet stabilisere hudbarrieren og fremmer DNA-reparasjonen i huden. Hvis hudbarrieren er stabil, vil også cellene som lager pigmenter være stabile – som er en viktig del av behandlingen etter at man har klart å få vekk pigmentene.

Solen er bra for helsen vår i små mengder. Solvett handler ikke om å unngå solen helt, men å begrense mengden UV-stråling du utsetter deg for og spesielt unngå å bli solbrent. Det er også umulig å ikke nevne hudkreft i denne sammenhengen. Man ser dessverre en økning av tilfeller blant yngre mennesker.

Kreftforeningens egne solvettregler 

  • Ta pauser fra solen – unngå å bli solbrent
  • Bruk klær, solhattt og solbriller
  • Bruk solkrem med minst faktor 15
  • Unngå solarium

Det er også et vanlig problem at man smører seg med for lite mengde solkrem, som gjør at man kan miste beskyttelse fra en solfaktor 50 til solfaktor 10.

Huskeliste for mengde solkrem

  • 1ts for ansikt/nakke
  • 1ts for hver arm
  • 2ts for overkropp
  • 2 ts for hvert ben

Så meldingen er klar – bruk alltid nok solkrem med nok solfaktor!

Avtal tid med vår kosmetiske sykepleier

Få råd og veiledning fra vår kosmetiske sykepleier for å komme på rett vei:

Bestill time

Linda Jensen

Kosmetisk sykepleier

Volvat Hamar

Relaterte tjenester

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.