Ofte stilte spørsmål om åreknuter

Åreknuter er en vanlig vaskulær tilstand og rammer en stor andel av den voksne befolkningen. Disse ofte stilte spørsmålene om åreknuter vil gi deg svar på de vanligste spørsmålene om tilstanden, slik at du bedre kan forstå hva åreknuter er og hva det innebærer.

19.10.2022

Hva er åreknuter?

Åreknuter er synlige utbulninger i huden på bena som skyldes utvidede og forlengede samleårer(vener). Tilstanden er vanlig blant voksne og opptrer oftest på leggene og lårene.

Åreknuter klassifiseres etter CEAP systemet (Clinical, Etiological, Anatomical, Pathophysiological). Systemet benyttes for å beskrive hvor alvorlig åreknutene er hos pasienten.

 • C1 er sprengte blodårer i huden
 • C2 er synlige åreknuter med eller uten plager
 • C3 er åreknuter med hevelse i benet
 • C4 er åreknuter som har gitt pigmentforandringer på leggen
 • C5 er åreknuter med venøst sår som har tilhelet
 • C6 er åreknuter med aktivt venøst sår

Hvorfor får man åreknuter?

Åreknuter oppstår ved en svekkelse i veneklaffene. Denne svekkelsen fører til dårlig sirkulasjon og øker trykket i venene slik at de blir utvidet, og ofte synlige på hudoverflaten.

Vener sørger for at blodet fra kroppens vev blir ført tilbake til hjertet. De har innvendige klaffer som fungerer som enveis-ventiler, som sikrer at blodet bare strømmer mot hjertet. Men ved klaffesvikt flyter blodet motsatt vei, nedover beinet, og formidler et høyt trykk ut i vener som så utvikler seg til åreknuter. Dette vil bli synlig på en ultralydundersøkelse.

Utløsende faktorer:

 • Arvelig disposisjon
 • Graviditet
 • Betydelig overvekt
 • Stillesittende arbeid

Kan man bli kvitt åreknuter?

Ja, åreknuter kan fjernes ved operasjon. Da er det også viktig at årsaken til åreknutene behandles slik at vi unngår at åreknutene kommer tilbake.

Når bør man fjerne åreknuter?

Åreknuter kan fjernes i tilfeller hvor du opplever sår eller hevelse i benet. Ved øvrige plager og ved kosmetisk sjenanse opplever de fleste som lar seg operere en betydelig forbedret livskvalitet.

Åreknuter må imidlertid ikke alltid fjernes. Kompresjonsbehandling kan være et godt nok tiltak for sårbehandling – da er det viktig at man fortsetter med kompresjon for å forhindre at såret kommer tilbake.

Hva koster det å fjerne åreknuter?

En konsultasjon hos karkirurg på Volvat koster kr.710,-. Et ben koster fra 19 000,- til 23 000,- avhengig av hvor mye arbeid som kreves. To ben koster 28 000,- til 39 400,-. Prisen pr. ben blir noe lavere da man bruker det samme engangsutstyret også på ben nr.2.

Oppgitte priser er fra oktober 2022

Er åreknuter farlig?

Åreknuter er som regel ufarlig, men hos noen kan det utvikle seg til en mer alvorlig lidelse, hvor det kan danne seg enten blodpropper, eksem eller åpne leggsår. I slike tilfeller bør man oppsøke legehjelp.

Mange opplever plager som tyngdefølelse, hevelse, press og verkende smerter i bena på grunn av større åreknuter. Dette kan være såpass plagsomt at mange får det fjernet kirurgisk, men ikke farlig.

Hvilke plager kan åreknuter gi?

Åreknuter påvirker folk ulikt – noen er ikke plaget i det hele tatt, mens andre opplever en betydelig reduksjon i livskvalitet.

Vanlige plager ved åreknuter kan være:

 • Kløe
 • Sår
 • Blødning
 • Smerter ved åreknutebetennelse
 • Leggkramper om natten
 • ”Restless legs”
 • Tyngdefølelse
 • Pigmentforandringer
 • Press og ubehag
 • Hevelse

Hva kan man gjøre for å redusere åreknuter?

Det er vanlig at åreknuter vokser og utbres over tid. Vi kan bremse denne utviklingen ved å bruke kompresjonsstrømper, som anbefales ved mye stillesittende arbeid.

Du kan redusere forekomsten av nye åreknuter ved å forbedre blodsirkulasjonen. Dette innebærer bla. mosjon gjennom regelmessig fysisk aktivitet, et sunt og varierende kosthold, vekttap ved overvekt, unngå mye sittestilling og ståing, samt holde beina i en høy stilling.

Hvordan foregår åreknuteoperasjon?

Operasjonen foregår i en rolig og trivelig atmosfære og ansees som et svært lite inngrep. Pasienten er våken under prosedyren, og de fleste opplever lite ubehag.

Du følges inn på operasjonsstua av kirurgen, tar av deg buksen og står på en plattform mens kirurgen tegner med tusj på benet for å markere åreknutene som skal fjernes og hovedstammer som skal lukkes.

Deretter legger man seg ned på operasjonsbordet og blir vasket med sprit. Fotenden på operasjonsbordet tippes ned slik at venestammen som skal lukkes fylles med blod, sånn at kirurgen kan sette en kanyle veiledet gjennom ultralyd. Gjennom kanylen føres laserfiberen på 1mm opp til lysken. Så kommer flere stikk med fortynnet lokalbedøvelse som legger seg omkring venen som skal lukkes. Når kirurgen så gjør varmebehandlingen, tippes hodet ned for å tømme venen for blod, og du skal ikke kjenne smerte.

Deretter retter vi ut bordet igjen og du får lokalbedøvelse under åreknutene. Vi lager en liten åpning i huden med en kanyle og åreknuten vippes ut med en liten kirurgisk heklekrok. Kirurgen bruker så små tenger til å dra ut så mye som mulig av åreknuten. Assistenten komprimerer så for å unngå blødning.

Når alle åreknutene er fjernet, legger vi en steril dott som festes med tape på stikkene. Kompresjonsstrømpen blir satt over dette. Du kan reise hjem 15 minutter etter inngrepet og skal kunne leve helt normalt i etterkant. 90% sier at de merker at de har gjennomgått en prosedyre, men at det ikke er nødvendig med smertestillende dagen etter. Operasjonen varer ca.60 minutter pr. ben.

Hvilken operasjonsmetode blir brukt for fjerning av åreknuter?

Endovenøs laserbehandling/operasjon egner seg for alle behov og er den vanligste formen for operasjon av åreknuter i dag. Det foregår gjennom nålestikk, og er en skånsom behandling. Åreknutene blir dratt ut (microflebectomi) og den utvidede hovedstammen/venen blir lukket med varme (laser, radiofrekvens eller damp) eller lim. Disse teknikkene gir likeverdige og varige resultater.

Etter inngrepet må man bruke kompresjonsstrømpe en uke. Smerter etter inngrepet forekommer hos 5-10% og er ufarlige og forbigående, og lindres med smertestillende som du får kjøpt uten resept. Komplikasjoner som infeksjon, blødning eller dyp venetrombose (blodpropp) forekommer svært sjelden.

Hvordan merker man blodpropp (dyp venetrombose) i benet?

Blodpropp i leggen (dyp venetrombose) gir ulike symptomer avhengig av størrelse. Har du en liten blodpropp er det ikke sikkert du merker noe. Ved større blodpropp i benet vil du merke at leggen blir hoven og øm, særlig baktil.

Det er svært uvanlig med dyp venetrombose i benet etter endovenøs behandling, men noen er disponert for blodpropp/trombose og da får man blodfortynning like før og noen dager etter operasjonen.

Blir man sykemeldt etter åreknuteoperasjon?

Det er sjelden behov for sykemelding etter åreknuteoperasjon. En moderne åreknuteoperasjon vil utføres på omtrent 1-2 timer. Det benyttes også kun lokalbedøvelse, noe som gjør deg i stand til å dra hjem direkte etter behandlingen. Dagen etter operasjonen kan du normalt sett gå tilbake på jobb.

Kommer åreknuter tilbake?

Etter 5 år vil 5% merke ny dannelse av åreknuter. Som regel er dette på grunn av genetisk disposisjon. For å minimalisere denne muligheten, er det vanlig å lukke utvidede hovedstammer som ennå ikke har utviklet seg til åreknuter ved første operasjon.

Kan man forebygge åreknuter?

Dersom du er genetisk disponert, er det ikke mulig å forhindre åreknuter. Du kan bremse utviklingen ved å bruke kompresjonsstrømper. Dersom du ikke er genetisk disponert er det mulig å minimere risikoen for utvikling av åreknuter ved å ta visse forholdsregler som f.eks. jevnlig fysisk aktivitet med fokus på god blodsirkulasjon i bena, og holde bena høyt når du sitter i ro.

Hva er spiderveins?

Spiderveins er sprengte blodårer i huden. Noen utvikler dem allerede ved pubertet og må anses som en bivirkning av østrogen. Disse kan behandles med skleroterapi. Dette innebærer injeksjon av et stoff som skader cellene på innsiden av blodåren slik at den blir tett.

De kan også dukke opp som en skadevirkning av langvarig forhøyet venetrykk. Da vil det være riktig å utføre en åreknuteoperasjon før skleroterapi.

Hva er innvendige åreknuter?

Det er et folkelig uttrykk for det legen kaller overflatisk venøs insufficiens.

Pasienten har da ikke synlige åreknuter, men på ultralyd finnes utvidede hovedstammer.

Det kan gi hevelse og tyngdefølelse og samtlige andre plager som er vanlig ved åreknuter.

Hva er en veneklaff?

Veneklaffene regulerer blodstrømmen i kroppen. En veneklaff fungerer som en enveisventil som sørger for at blodet flyter kun mot hjertet, når de fungerer normalt. Veneklaffer hindrer at det forplantes et høyt trykk ut i vevet. Dersom veneklaffer er svekket i et område vil det skje en blodoppsamling, som etter hvert danner åreknuter.

Hva er perforant-vener?

Det er korte veneforbindelse mellom det dype venesystemet som er inne i musklene og det overflatiske venesystemet som ligger mellom hud og muskler.

Hva er "vein reflux" eller dyp venøs refluks i åreknuter?

Dette kalles venøs insuffisiens i underekstremitetene på fagspråket, og er en nokså normal tilstand. Det er når blodet flyter feil vei, altså nedover i benet.

Kan man fjerne åreknuter når man er gravidi?

Det vil være lurt å fjerne åreknuter før en eventuell graviditet. Men gravide kan også fjerne åreknuter, og endovenøs operasjon er ikke påvist å være skadelig for fosteret. De siste tre mnd. av svangerskapet vil det imidlertid oppstå trykk fra livmoren mot venene i bekkenet, som fører til økt venetrykk i bena, saktere blodstrøm og øket risiko for dyp venetrombose. Bruk av kompresjonsstrømper vil kunne motvirke dette.

Dersom du venter til etter fødsel, kan mange oppleve en forverrelse av eksisterende åreknuter og større risiko for varig skade av høyt venetrykk, som sprengte årer i huden. Det er fornuftig å bruke kompresjonsstrømper under svangerskapet for å motvirke dette.

Ønsker du hjelp med åreknutebehandling?

Våre dyktige karkirurger har lang erfaring og hjelper deg gjerne med dine behov.

Bestill konsultasjon eller les mer om vår karkirurgi-tjeneste.

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.