Svangerskaps­kvalme

Svangerskapskvalme er veldig vanlig og rammer mange, rundt 90%, de første 3 månedene i graviditeten. Etter det forsvinner vanligvis kvalmen.

03.04.2019

Noen opplever så uttalt kvalme, brekninger, oppkast og vekttap at det krever innleggelse og behandling i sykehus.

Årsakene til kvalmen er uklar, men knyttes til stigningen i svangerskapshormonet HCG.

Svangerskapskvalme opptrer oftere blant førstegangsgravide, hos dem som har hatt kvalme i tidligere svangerskap og hos dem som bærer tvillinger.

Vanligvis er kvalmen verst tidlig på dagen, og kalles på engelsk «morning sickness». Men mange opplever kvalmen gjennom hele dagen.

Selvom kvalmen oppleves svært ubehagelig og kan ta gleden vekk fra at man er gravid, er den som regel ikke farlig hverken for moren eller barnet.

Til tross for at du kaster opp 2-3 ganger om dagen beholder du som regel noe mat og væske.

Hvis du ikke greier å få i deg vått og tørt på et døgn og deg svimmel og slapp er det lurt å kontakte legen din. Dersom du blir dehydrert kan det bli behov for sykehusinnleggelse for å tilføre væske og næring intravenøst.

Hva kan du gjøre for å redusere kvalmen?

Mange finner ut selv hva de best tåler av mat og drikke.

Det viser seg at det er lurt å spise ofte og lite av gangen.

Tørrmat tåles bedre en stekt og kokt mat. Noen blir kvalme bare de kjenner matos fra middagslagingen. Et annet råd er å spise litt før du står opp om morgenen, for eksempel et par kjeks.

Drikk rikelig, men unngå kaffe.

Hvis du er bekymret for energi-inntaket kan du velge drikke med sukker, selvom det til vanlig ikke er så sunt med sukkerholdige leskedrikker eller mye sukker i teen.

Ta det med ro etter måltid.

Noen undersøkelser taler for at ingefær kan dempe kvalmen. Du kan prøve ingefærkjeks. Det går også an å kjøpe kapsler som inneholder ingefær, anbefalt dose er 250 mg 4 ganger daglig. Vitamin B6 hjelper noen og anbefalt dose er 40 mg 2 ganger om dagen.

Hvis kvalmen og brekningene setter deg ut av spill kan du sammen med legen din vurdere om medikamentell behandling er aktuelt.

Det finnes flere kvalmestillende midler som trygt kan brukes av gravide. Du må gjerne bruke medisinene i noen dager før effekten kan bedømmes, noen slutter for raskt fordi de ikke opplever bedring med det samme.

Såkalte antihistaminer som Postafen og Phenergan er mest brukt.

Relaterte tjenester

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.