Egg og aldring

Egganleggene er til stede allerede ved fødselen, og det lages ingen nye egg etter det. Kvinnens egg lagres i eggstokkene.

11.04.2019

I fosterlivet hadde du 6-7 millioner egg. Ved fødselen er antall egg redusert til en million og ved pubertet til ca 300000. Av disse vil mellom 300 og 400 komme til full modning og eggløsning. Det er det samme antall menstruasjoner en kvinne har i løpet av livet. (Mensis er forresten ordet for måned på latin.)

Eggene går gradvis til grunne og antallet minker. Det vi kaller eggstokkreservene blir stadig mindre med alderen.

For å se YouTube-video må du samtykke
til Google sin personverneklæring.

Med økende alder minker både antall egg og kvaliteten på eggene. Det fører til at det blir vanskeligere å bli gravid. Abortrisikoen øker og sannsynligheten for å få et barn med kromosomfeil, for eksempel Downs syndrom blir også større.

Kvinner har altså en kortere reproduktiv periode enn menn. Fra tiden rundt fylte 32 år reduseres kvinners fruktbarhet gradvis. Denne prosessen akselererer fra 37- årsalderen. Kvinner kan ikke regne med å være fruktbare etter fylte 45 år. Sett i denne sammenheng er gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende i Norge høy (29 år)

Ultralydbilde av eggstokk med follikler

Man regner med at kvinnen er ufruktbar de siste ti år før hun når overgangsalder. Norske kvinner opplever sin siste menstruasjon ved en gjennomsnittsalder på 51 år, men variasjonen er stor. Noen slutter å menstruere når de er 45 og noen holder på til 55.

En kan derfor ikke sikkert regne seg fram til når en vil være ufruktbar. Det er jo et problem både for de som lurer på hvor lenge de må bruke prevensjon og for de som lurer på hvor lenge de kan håpe på å få barn.

Mange venter lenge med å planlegge barn. Noen kommer i en situasjon hvor de ikke har egg som er gode nok, verken til å bli gravid på naturlig vis eller ved prøverørsbefruktning. Eggdonasjon er tillatt i Norge, ta kontakt med Spiren Fertilitetsklinikk. De har egen eggbank og du kan motta egg fra en annen kvinne (eggdonor).

Ultralydbilde av foster

Mage spør om det er mulig å hente ut egg og fryse ned, fordi de vil utsette å få barn. Ønsker du å fryse ned egg, kontakt Spire Fertilitetsklinikk.

Dannelse av iskrystaller som fører til skade på cellene var lenge et problem ved nedfrysning av egg. De siste årene har en ny metode kalt vitrifisering, hurtig nedfrysing av eggene i flytende nitrogen, redusert dette problemet.

De beste IVF-klinikkene i Norge tilbyr vitrifisering. 

Ønsker du mer informasjon om egg og aldring, eller ønsker du å sjekke status på eget underliv? Bestill konsultasjon hos våre dyktige gynekologer.

Bestill konsultasjon her

Relaterte tjenester

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.