Åreknuter (karkirurgi)

Åreknuter (karkirurgi)

Våre spesialister i karkirurgi behandler åreknuter med moderne og effektive metoder. Inngrepene er skånsomme, og du vil ikke få operasjonssår. Vanligvis behøves ingen sykemelding, og du får ingen arr.

Du trenger ikke henvisning for å komme til konsultasjon hos karkirurg.

Skreddersydd behandlingsopplegg

For å finne ut hvilke(n) behandlingsmetode(r) som passer best for deg, må vi foreta en nøye forundersøkelse, blant annet ved ultralyd av venesystemet. Vi vil så tilpasse behandlingen med én eller flere behandlingsformer. Det er vanlig å kombinere to eller tre av metodene hos samme pasient.
 
Kontroller og supplerende behandling er inkludert i behandlingsopplegget for at resultatet skal bli tilfredsstillende.
 
Åreknuter oppstår som regel av en kombinasjon av flere faktorer som arv, graviditet og stillestående arbeid, og fører til en svekkelse av åreveggen. ”Klaffen” i åren lukker ikke tett, og en del av blodet flyter ”feil vei” i åren. Denne lekkasjen i veneklaffen kan føre til videre utvikling av synlige åreknuter nedenfor de ødelagte klaffene. Nedsatt sirkulasjon av vevet kan på sikt gi forandringer i hud og underhud. Åreknuter er i de fleste tilfeller ufarlig, men hos noen kan det utvikle seg til en mer alvorlig lidelse, hvor det kan danne seg enten blodpropper, eksemer eller åpne leggsår. Større åreknuter kan gi symptomer som lokal hevelse og ømhet, press og kramper om natten.

Moderne behandling med lokalbedøvelse

Alle moderne behandlingsmetoder gjøres i lokalbedøvelse, det er aldri behov for narkose. Det er dermed heller ikke nødvendig å faste før behandlingen.
 
Moderne behandling av åreknuter er vesentlig mindre belastende for deg enn ved åpen operasjon. Dette illustreres best ved at det ved bruk av for eksempel endovenøs laser og steambehandling oftest ikke er behov for sykmelding, mens sykmelding i 1-3 uker er vanlig ved åpen operasjon. Etter endovenøs behandling kan du gå derfra og leve livet ditt som vanlig med det samme, mens etter åpen kirurgi må du ta det rolig en periode. For eldre pasienter er dette også ideelt, da høy alder eller tilleggssykdommer utelukker åpen operasjon. 

Kosmetisk overlegen

Moderne behandling av åreknuter er kosmetisk overlegen åpen kirurgi, siden man i de aller fleste tilfellene unngår operasjonssår og dermed unngår arr. I noen tilfeller kan det oppstå fargeforandringer i huden som ligger over åreknutene, men dette er nesten alltid forbigående. Pasienter som bruker blodfortynnende (for eksempel Albyl eller Marevan) trenger ikke å stoppe eller å trappe ned dette på forhånd.

Endovenøse inngrep

Endovenøse inngrep gjøres i nesten alle tilfeller gjennom et innstikk gjennom huden med en nål som videre føres inn i venen. Hos noen få pasienter kan det være nødvendig å lage et mindre operasjonssår for å oppnå tilgang til den venen som skal behandles, men det er sjelden nødvendig å lage operasjonssår i lysken eller knehasen.
 
Det er en utbredt misoppfatning at pasienter som tidligere er operert for åreknuter ikke egner seg for slik behandling. Har du behandlet åreknuter tidligere, kan du trygt behandles med moderne metoder. 

Endovenøs laserbehandling 

Iinnvendig laserbehandling er en vitenskapelig og veldokumentert teknikk som har vært benyttet siden slutten av 90-tallet. Ved hjelp av laser sveises venen igjen innvendig, for eksempel fra lysken til kneet.

Radiofrekvensbehandling

(Covidien VNUS closure Fast-Venefit) er en av markedets mest effektive og skånsomme teknikker ved behandling av åreknuter. Radiofrekvenskateteret generer en temperatur på 120 grader innvendig i venen i ca 20 sekunder. Varmen fører til at venen trekker seg sammen. Prosessen er smertefri, og hele behandlingen av venen tar 5-10 minutter. Radiofrekvens er, sammen med laser, de mest anvendte teknikkene i Europa.
 

Limbehandling

(Medtronic VenaSeal) er den nyeste og mest skånsomme teknikken innen behandling av åreknuter. Våre kirurger har Skandinavias lengste erfaring med denne type behandling. Middelet vi bruker, Cyanoacrulat, limer sammen åren og har vært brukt i mer enn 50 år. Det har ikke blitt påvist noen negativ effekt av å bruke denne type biologisk lim. 

 Heklenålsteknikk (mikroflebektomi)

I noen tilfeller er åreknutene meget store og ligger rett under huden. I disse tilfellene kan det lages en liten åpning i huden (huden er bedøvet) med en nål. Åreknutene trekkes deretter ut ved hjelp av en heklenål.

Steam


STEAM
 (CermaVein) anvendes på samme måte som laser, radiofrekvens og biologisk lim. Vanndamp med en temperatur på ca 120 grader føres inn gjennom et kateter, og lukker effektivt den dårlige venen. Steam kan også med fordel brukes dersom du har hatt tilbakefall efter tidligere operasjoner.

Sklerosering

Sklerosering ved bruk av skum eller væske er en behandlingsform hvor man sprøyter inn et stoff i venen(e) for å få disse til å tette seg. Skumsklerosering gjøres av og til ultralydveiledet sammen med bruk av endovenøs laser eller steam, men gjøres også som behandling alene.

 

 

 

 

Priser (Oslo)
  • Konsultasjon
    Fra 400,- (medlem)
    Fra 500,- (ikke medlem)

Til alle konsultasjoner tilkommer det materiell- og servicegebyr på 80 kr for allmenn- og barnelegebesøk og 150 kr for spesialistbesøk. Ved konsultasjon kan det påløpe ekstrakostnader som en følge av nødvendige undersøkelser og/eller prøver til laboratoriet. Vær også oppmerksom på at vi på enkelte tjenester har prispåslag på kveldstid (dvs. etter kl. 16), i helger og på helligdager. Ta kontakt med ditt Volvat-senter dersom du ikke finner prisinfo på tjenesten du ønsker.

Noen av våre medlemsfordeler:
  • 20 % rabatt på våre tjenester (inntil kr. 1000 pr. tjeneste)
  • Gratis tilgang til Helsetelefonen hele døgnet, hele året
  • Gratis medlemskap for studenter
Les mer om medlemskap