Barnekardiolog Oslo

Har du barn med hjertesykdom, kan du få time uten henvisning hos vår barnekardiolog.

De fleste av hjerteproblemer hos barn skyldes medfødte tilstander, det kan være hull i hjertet, trange partier i sirkulasjonen eller rett og slett feilkonstruksjoner i hjertearkitekturen. I tillegg har enkelte barn sykdommer i hjertemuskulaturen og ledningssystemet.

De vanligste symptomene ved hjertesykdom er:

  • bilyd på hjertet ved lytting med stetoskop
  • cyanose (blålig hudfarge)
  • pusteproblemer
  • sirkulasjonssvikt (blek, kald, klam osv)
  • besvimelser
  • hjerteklapp
  • redusert fysisk yteevne

Ved Volvat Majorstuen kan du raskt bestille time hos en erfaren  spesialist med videreutdanning innen barnekardiologi og hjerteultralyd av barn.

Pulsoksymetri

Dette er en undersøkelse hvor man måler oksygeninnholdet i blodet ved å sende lys gjennom huden som reflekteres av blodcellene. Dette gir informasjon om hvor mye oksygen blodcellene bærer med seg. På små barn festes ofte lysføleren på foten, mens hos større barn og voksne festes lysføleren oftest på en finger.

EKG

EKG er en forkortelse for elektrokardiografi. Her undersøker man den elektriske aktiviteten i hjertet (les mer om den elektriske aktiviteten i hjertet på egne informasjonssider). Undersøkelsen foregår ved at man setter elektroder på kroppen til pasienten. De fleste festes på brystkassen, men det settes i tillegg en på hver skulder eller på hver arm, og en på hver hofte eller hvert bein.

Det går ingen strøm inn i pasienten, man registrer kun den strømmen som hjertet produserer hver gang det slår. Undersøkelsen er helt smertefri. Elektrodene registrerer den elektriske aktiviteten i hjertet, og resultatet kommer opp som en graf på datamaskinen eller på et spesielt ark som legen skriver ut.

Av grafen kan legen få informasjon om hjertefrekvensen, om det er noen forstyrrelser i hjerterytmen eller aktiveringen av hjertet, og om det er tegn til at hjertemuskelen er fortykket.

EKG brukes også ofte under såkalte belastningstester. Da undersøkes hjertet mens barnet løper på tredemølle eller sykler på ergometersykkel.

Ultralydundersøkelse

Dette er en undersøkelse hvor man ved hjelp av lydbølger med svært høy frekvens (ultralyd) som sendes gjennom pasienten og reflekteres tilbake, kan få dannet et bilde av hjertet. Frekvensen (svingetiden) til disse lydbølgene er så høy at vi ikke oppfatter det som lyd. Det er ingen stråling i bruk under en ultralydundersøkelse, kun lyd, og det er derfor helt trygt å gjøre denne undersøkelsen selv på svært små barn (ultralyd brukes også under svangerskapet for å se på fosteret i mors mage).

Undersøkelsen utføres ved at pasienten ligger på en benk. Vanligvis ligger barnet på ryggen under undersøkelsen, men legen kan be barnet legge seg på siden under deler av undersøkelsen for å se deler av hjertet bedre. Barnet må være avkledd på brystkassen under undersøkelsen. Ofte utføres det en enkel EKG-undersøkelse samtidig (se egen informasjon), og da kan det være behov for å ta av litt mer klær. Om det blir kaldt har legene ofte tepper tilgjengelig. Om barnet synes det er ubehagelig å ligge så avkledd, kan dere be om et teppe eller et håndkle som kan legges over brystkassen mens legen utfører undersøkelsen.

Med ultralyd kan legen undersøke hvordan hjertet ser ut (anatomien) og hvordan blodstrømsretningen og blodstrømshastigheten i hjertet er (til dette brukes såkalt doppler-ultralyd). Man kan også se på hvordan hjertet trekker seg sammen under hjerteslaget. Vanligvis undersøkes også de store blodårene som går ut fra hjertet (aorta og lungearteriene). For å få bedre oversikt over disse setter legen ofte ultralydproben på halsen og på magen til barnet.

Undersøkelsen kan ofte ta litt tid, men er ikke smertefull. Pasienten må ligge i ro under undersøkelsen. Små barn som ikke klarer å ligge stille, kan få et beroligende middel. Da brukes gjerne et korttidsvirkende søvnmiddel i stikkpilleform. Noen steder er det TV på undersøkelsesrommet, slik at barnet kan se på tegnefilm under undersøkelsen.

Vi har lang erfaring med medfødte og erhvervede hjertesykdommer hos barn. En barnekardiolog diagnostiserer før, under og etter operasjoner for hjertefeil. 

Ved mistanke om hjertefeil kan det gjøres en EKG for å undersøke den elektriske aktiviteten i hjertet. Med ultralydundersøkelse kan legen undersøke hjertets anatomi, blodstrømsretning og blodstrømshastighet, samt de store blodårene som går ut fra hjertet. 

Barns hjerteproblemer kan være medfødt, som hull i hjertet, trange partier i sirkulasjonen eller feilkonstruksjoner i hjertearkitekturen. Symptomer kan være bilyd på hjertet, pusteproblemer, sirkulasjonssvikt, besvimelser, hjerteklapp og redusert fysisk yteevne. 

Konsultasjon

2 900,-

Tilleggskostnader kan påløpe

Hjerteundersøkelse barn (barnekardiolog) i Oslo tilbys på

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.