For alle du er glad i
Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt.
Astma er en kronisk betennelse i luftveiene med tilbakevendende episoder av pustevansker. En vedvarende inflammasjon i luftveiene fører til at de blir overfølsomme og trekker seg sammen, slik at man får trangere luftveier, hovne slimhinner og økt sensitivitet og slimproduksjon.
Dette kan gi symptomer som pustevansker, hosteanfall, kortpustethet og en hvesende pusting.
Astma kan oppstå i alle aldre, og tilstanden varierer i alvorlighetsgrad med både gode og dårlige perioder. Noen merker så vidt symptomer på astma, mens andre er sterkt preget og opplever at det kan være til hinder for daglige aktiviteter. Astma kan i de verste tilfeller føre til livstruende astmaanfall.
Sykdomsforløpet for astma varierer i stor grad, fra svært lette symptomer eller kun symptomer ved trening, til alvorlige og hemmende symptomer som kan grense til livsfarlige.
Tegn og symptomer på astma kan være:
Astma kan ikke helbredes, men symptomene kan kontrolleres og behandles. Det er vanlig at astma utvikler og forandrer seg over tid. Derfor er det viktig med kontinuerlig oppfølging hos lege, slik at man kan justere behandling og medisiner deretter.
Ved mistanke om astma er en grundig utredning svært viktig for prognosen. Dette innebærer en kartlegging av allergier og mulige medvirkende faktorer i hjemmet/omgivelsene, og en måling av lungefunksjon med og uten anstrengelse.
Det er ikke helt klart hvorfor noen mennesker får astma og andre ikke, men det skyldes sannsynligvis en kombinasjon av arv og miljø.
Astma forekommer i opptil 10 % av befolkningen, og noe hyppigere hos barn. Sykdomsforløpet for astma varierer i stor grad, fra svært lette symptomer eller kun symptomer ved trening, til alvorlige og hemmende symptomer som kan grense til livsfarlige.
I mange tilfeller vokser barn fra seg astma før voksen alder, mens andre opplever varierende, men vedvarende symptomer gjennom hele livet. I sjeldne tilfeller, særlig hos de som røyker, utvikler astmaen seg til KOLS (kronisk obstruktiv lungesykdom).
De fleste utvikler astma i løpet av barndommen, men i enkelte tilfeller utvikler den seg i voksen alder. Leger er ikke helt sikre på hvorfor astma utvikler seg i voksen alder hos enkelte, men visse faktorer kan forårsake astma. Disse faktorene kan være eksponering for kjemikalier eller irriterende stoffer på arbeidsplassen, eller luftforurensning som støv og røyk.
En annen mulig årsak er allergi. Ulike former for allergener kan fremprovosere og utløse astmasymptomer. De vanligste allergenene er sigarettrøyk, støv, pollen og mugg.
Det er ikke bare symptomene som varierer fra person til person, men årsaken til hvorfor vi utvikler astma er også personavhengig. Derfor kan man kategorisere astma i ulike grupper, avhengig av hva som har forårsaket den.
Allergisk astma er den vanligste formen for astma. Den utløses når man puster inn allergener som pollen, støvmidd eller mugg. Når man har allergisk astma er luftveiene ekstra følsomme for disse allergenene. Immunforsvaret overreagerer når man puster dem inn, og fører til at luftveiene strammer seg.
Det er ikke bare allergener som kan utløse astmaanfall for de med allergisk astma. Ulike typer røyk (fra sigaretter, peis, stearinlys og liknende), luftforurensning, kald luft, trening i kald luft, sterke lukter og parfyme kan også være triggere.
Astma er yrkesrelatert når den blir utløst eller forverret grunnet eksponering av kjemikalier eller stoffer i arbeidsmiljøet. Astmasymptomene kan utvikle seg kort tid etter eksponering, eller måneder, til og med år, etter at man har blitt eksponert. Opplever man at astmasymptomene avtar i ferier og helger, tyder dette på at man har yrkesrelatert astma.
Når man er stresset kan man oppleve at astmasymptomene blusser opp. Det fører til at man blir mer følsom for astmautløsere, slik som pollen, fuktighet, og kald eller tørr luft. Det å leve med astma kan også oppleves som stressende – som igjen er med på å forverre situasjonen.
Personer som har treningsrelatert astma vil oppleve at luftveiene blir trange under anstrengende trening. Det fører til kortpustethet, tungpustethet, hoste og andre symptomer under eller etter intensiv trening.
Atsmadiagnosen stilles på grunnlag av typiske funn under legeundersøkelsen, symptomer og måling av lungefunksjon hos ungdom og voksne, samt større barn. Våre spesialister går nøye gjennom sykehistorikk, hvor lenge symptomer har vart og hvordan de har utartet seg. Vi går også gjennom mulige triggere for din astma, slik at vi kan ta hensyn til det når vi lager en behandlingsplan.
Siden pasienter med astma ofte har trange luftveier og redusert luftstrøm (obstruksjon), må vi også måle lungekapasiteten for å stille en astmadiagnose. Det gjør vi gjennom en lungefunksjonstest, kalt spirometri. Denne undersøkelsen måler hvor mye luft vi puster ut og hastigheten på denne luftstrømmen. På denne måten får vi verdifull informasjon og innsikt i lungenes funksjon.
Et viktig prinsipp i behandling av astma er å tilpasse behandlingsplanen individuelt for hver pasient, som gir færrest mulige begrensinger og plager i hverdagen.
Det finnes en rekke gode medisiner og behandlinger for astma, samt gode forebyggende tiltak. Det vanligste er korttids- og langtidsvirkende inhalasjonspreparater og eventuelt medisiner mot allergi.
De viktigste medisinene i behandling av astma er:
Målet med behandling er å forebygge nye astmaanfall og redusere symptomer ved et eventuelt anfall, slik at du kan leve så normalt som mulig med en så normal lungefunksjon og fysisk yteevne som mulig.
For de aller fleste med astma er prognosene gode ved riktig oppfølging av leger og spesialister på astma og rett medisinering. Mange bruker medisinen sin på feil måte, og derfor er det viktig at man får god opplæring og er sikker på at man bruker astmamedisin og inhalator på riktig måte. Dette er helt avgjørende for effekten av behandling.
Det er viktig at man følger behandlingsplanen og tar medisinene etter legens anbefalinger, selv om du føler deg frisk. Det er vanlig at astmasykdom endrer seg over tid med varierende symptomer, og derfor bør man dra på regelmessige kontroller hos legen sin som kan justere medisineringen ved behov og vurdere om behandlingen er tilstrekkelig.
Ved forverring av symptomer anbefales det å oppsøke legehjelp.
I tilegg til at du følger en individuelt tilpasset behandlingsplan fra legen og tar nødvendige medisiner, er det også viktig at du innfører gode tiltak i hverdagen og unngår faktorer som kan utløse et astmaanfall.
Du kan få utredning og behandling av astma, KOLS og andre lungelidelser hos våre dyktige spesialister.
Volvat har erfarne allmennleger, barneleger, astmaleger og lungespesialister som kan bistå deg gjennom hele forløpet fra utredning, forebygging, behandling og oppfølging av din astma.
Bestill konsultasjon hos allmenn-/barnelege eller lungespesialist
Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt.
Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.
Vi har behandlet pasienter i 40 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.