KOLS

Volvat har topp moderne utstyr, og erfarne lungeleger som hjelper deg med utredning og behandling KOLS og andre lungesykdommer.

Hva er KOLS?

KOLS er forkortelsen for Kronisk Obstruktiv Lungesykdom, og er samlebetegnelsen for sykdommer som hindrer luftstrøm gjennom luftveiene. Det er en alvorlig lungesykdom og kan gi betydelig nedsatt lungefunksjon.

Årsaker til KOLS

Hovedårsaken til KOLS er sigarettrøyking. Sannsynligheten for å utvikle KOLS øker jo mer du røyker og jo lenger du har røyket.

  • Langvarig eksponering for lungeirriterende stoffer som forurensning, kjemiske røyk eller støv kan også føre til KOLS
  • Dersom man har hatt hyppige luftveisinfeksjoner i ung alder, eller hatt astma, så kan dette også være en medvirkende årsak.
  • Arvelige faktorer spiller også inn og gir større eller mindre disposisjon for å utvikle sykdommen

Yrkesrelatert KOLS 

Vi vet at sigarettrøyking er den største årsaken til KOLS. Det er imidlertid en viss fare for å utvikle KOLS dersom man jobber i utsatte yrker.   

Yrkesrelatert KOLS oppstår som et resultat av eksponering for skadelige partikler og gasser eller røyk på arbeidsplassen. Dette vil si at også ikke-røykere også kan utvikle KOLS. Er man utsatt for mye støv og skadelige partikler er man altså i faresonen.  

Det betyr at aldersnivået på de som utvikler yrkesrelatert KOLS også ofte er lavere enn blant de som røyker. Spesielt utsatte yrker er bygg- og anleggsarbeidere, vei- og tunnelarbeidere, frisører, bakere og husdyrbønder.  
 
Er du plaget av langvarig hoste, tung pust eller andre symptomer fra luftveiene? Hos Volvat hjelper vi deg med å få en vurdering av dine plager. Vi utreder og behandler KOLS, astma og andre lungelidelser. 

Symptomer på KOLS

Symptomene på KOLS blir vanligvis ikke synlige før sykdommen allerede har kommet godt på vei. Symptomer varierer for hver enkelt person, men dette er noen av de vanligste tegnene:

Økt hoste og slimproduksjon
De første symptomene på KOLS er ofte langvarig eller kronisk hoste, og økt slimproduksjon. Disse går gjerne hånd i hånd. Hosten forsøker å beskytte lungene fra irriterende stoffer og gasser utenfra, og lungene produserer slim som hjelper med å fange eller holde dem ute.

Kortpustethet og økt pustebesvær
I starten opplever man økt pustebesvær under trening eller fysisk aktivitet. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, kan man oppleve kortpustethet ved mindre krevende oppgaver, og man kan våkne om natten og ha vansker for å puste. Man kan også oppleve å få astmaliknende anfall, særlig om vinteren når det er tørr og kald luft ute.

Slapphet og utmattelse
Dette er også vanlige symptomer hos personer med KOLS. Man vil ofte bli raskere sliten enn tidligere. Hvis du føler deg mer sliten enn vanlig, snakk med legen din for å finne ut om det kan være et resultat av KOLS-sykdom.

Forverres over tid

KOLS-symptomene vil vanligvis forverre seg over tid, og hverdagslige aktiviteter kan bli vanskeligere, selv om behandling kan bidra til å bremse utviklingen. I enkelte perioder kan symptomene bli verre. Dette kan skje noen ganger i året, spesielt om vinteren når det er kald og tørr luft.

Behandling av KOLS

Selv om det for øyeblikket ikke er noen kur mot KOLS, kan visse livsstilsendringer og behandlinger bidra til å forhindre og redusere sykdomsutviklingen.

Livsstilsendringer

Det er en rekke endringer i livsstilen man kan foreta for å bedre sykdommen. Første steg er å slutte å røyke. Dette er som regel hovedårsaken til at man har fått KOLS-sykdom. Dersom man har en usunn livsstil og er overvektig er det viktig at man tar grep for å gå ned i vekt og være mer i fysisk aktivitet.

Medisiner

Det finnes også en rekke medisiner som kan hjelpe til med å redusere sykdomsutviklingen – både i form av inhalatorer og tabletter. Gjennom en utredning og samtale med lungelege finner du behandlingsmetoden som passer deg best.

Få hjelp av de dyktige lungelegene på Volvat

Er du plaget av langvarig hoste, tung pust eller andre symptomer fra luftveiene? Hos Volvat hjelper vi deg med å få en vurdering av dine plager. Hos oss kan du få utredning og behandling KOLS og andre lungelidelser.

Her utfører vi blant annet spirometri – en rask og enkel undersøkelse for å kartlegge lungefunksjonen og mulige lungesykdommer.

Bestill time hos lungelege eller kontakt oss: 

Volvat Majorstuen: 22 95 75 00

Volvat Åsane: 55 11 20 45

Volvat Moss: 69 30 23 00

Konsultasjon

3 970,-

Priseksempel fra Moss, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.