Hva er en godartet kul i brystet?

Har du en godartet kul i brystet er det ofte snakk om et fibroadenom

Den kan være lokalisert hvor som helst i brystet. Slike kuler kommer sannsynligvis av en vekstforstyrrelse og er egentlig ikke noen svulst. Størrelsen varierer, men slike knuter er gjennomsnittlig mellom en og tre centimeter i diameter. Vi regner at ni av ti nye kuler i brystene hos kvinner før overgangsalderen, er godartede.

Selv om disse kulene ikke er farlige, er det likevel en del som ønsker å fjerne dem, da de kan gi en del smerter. Dette gjelder særlig hvis de er plassert slik at bhen gnager borti. Dersom kulen er over 3 cm skal den fjernes av medisinske årsaker uavhengig av smerter. Fibroadenomer lar seg som regel enkelt fjerne i lokalbedøvelse.

Årsaker til fibroadenom

Årsaken er ukjent, men hormonelle faktorer synes å spille en rolle. Disse knutene opptrer praktisk talt aldri før oppstart av menstruasjon, og forekomsten faller brått i overgangsalderen. Fibroadenomer defineres i dag som en forstyrrelse i utviklingen og ikke som tidligere en svulstsykdom. Det er minimal risiko for kreftutvikling.

Forundersøkelse

Du kommer til konsultasjon hos bryst- og endokrinkirurg etter at du har vært til en brystdiagnostisk undersøkelse, og svarene på kulen foreligger. Slike undersøkelser gjøres ved en røntgenavdeling hvor en røntgenlege diagnostiserer, tar ultralyd av brystet og biopsi. På konsultasjonen hos bryst- og endokrinkirurg vil du bli undersøkt av kirurgen, får grundig informasjon om behandlingsforløpet og forventet resultat.

Hvordan foregår operasjonen?

Operasjonen foregår vanligvis i lokalbedøvelse, og varer ca. 1 time. Du vil kjenne nålestikket når bedøvelsen gis, men selve inngrepet skal være smertefritt. I noen tilfeller må inngrepet gjøres i narkose, men dette blir du og kirurgen enige om på en forundersøkelse. Kulen som fjernes sendes inn til undersøkelse hos patolog for komplett diagnose.

Etter operasjonen

Etter operasjonen ligger du til observasjon 1 times tid før du kan reise hjem. Ved behov får du smertestillende medisiner. Du kan ikke kjøre bil selv etter inngrepet og bør ha noen hos deg det første døgnet.