Utredning av kul på skjoldbruskkjertelen

Kul i skjoldbruskkjertelen gir oftest ingen symptomer, og blir ofte funnet av en lege i forbindelse med en rutineundersøkelse. Andre kan merke en kul på halsen nå de ser seg i speilet, men de fleste gjør det ikke. I noen tilfeller kan du oppleve svelg vansker, heshet, føle et trykk på halsen, ha smerter eller ubehag.

Hva er skjoldbruskkjertelen?

Skjoldbruskkjertelen, også kalt thyroidea, er en hormonproduserende kjertel som ligger foran på halsen, nedenfor strupehodet. Kjertelen produserer hormonene tyroksin og trijodtyroksin, som regulerer stoffskiftet, og kalsitonin, som bidrar til å regulere blodets innhold av kalsium.

Sykdom i skjoldbruskkjertelen

Sykdommer i skjoldbruskkjertelen kan deles i to hovedgrupper:

  • De som innebærer endring i hormonproduksjonen og hormonsekresjonen (hypertyreose og hypotyreose)

  • De som påvirker kjertelens form og størrelse (struma, skjoldbruskkjertelkreft)

Komplett utredning av kul i skjolbruskkjertelen

Hos Volvat kan du få en komplett utredning med klinisk undersøkelse, ultralyd med eventuell celleprøve av skjoldbruskkjertelen (finnålsbiopsi) og stoffskifteprøver.

Med finnålsbiopsi kan vi vanligvis avgjøre om knuten er godartet, ondartet eller om den krever annen utredning eller behandling, og tas av vår bryst- og endokrinkirurg. Det er som regel ikke nødvendig med bedøvelse. Pasienten ligger med utstrakt hals med en pute under nakken. Legen finner det aktuelle området det skal stikkes fra ved hjelp av ultralyd. Pasienten må holde hodet rolig og ikke svelge under selve innstikket. Nålen stikkes inn i kulen og trekker ut celler. Prøven sendes til patolog for undersøkelse og diagnose.

Resultat på prøvene vil gi svar på om du trenger videre oppfølging. Hvis blodprøvene gir mistanke om stoffskiftesykdom kan vi henvise deg til hormonlege (endokrinolog) for videre oppfølging. De fleste kulene er godartede svulster. Om kulen likevel skulle vise seg å være en kreftkul, kan de fleste bli friske. Noen pasienter må ta hormontabletter for å få kulen til å krympe hvis det ikke er kreft. Andre kan bli anbefalt å se det an, kulen kan forsvinne av seg selv. I så fall er det viktig at du blir kontrollert regelmessig, hyppigheten av kontrollene kan variere fra hvert halvår til hvert andre år.

Hvis man finner at kulen skyldes kreft, eller den vokser på tross av hormonbehandling, kan det bli nødvendig å operere bort kulen. Du vil da henvises til det offentlige for behandling og oppfølging. Operasjon ved mistanke om kreft og godartede kuler tilbys ved Volvat og kalles hemithyreoidektomi, der halve sjoldbruskkjertelen fjernes. I Norge har bryst- og endokrinkirurger ansvar for slik kirurgi.

Hva koster en konsultasjon?

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.