Hva er skjoldbruskkjertelen?

Skjoldbruskkjertelen, også kalt thyroidea, er en hormonproduserende kjertel som ligger foran på halsen, nedenfor strupehodet

Kjertelen produserer hormonene tyroksin og trijodtyroksin, som regulerer stoffskiftet, og kalsitonin, som bidrar til å regulere blodets innhold av kalsium.

Sykdom i skjoldbruskkjertelen

Sykdommer i skjoldbruskkjertelen kan deles i to hovedgrupper:

  • De som innebærer endring i hormonproduksjonen og hormonsekresjonen (hypertyreose og hypotyreose)

  • De som påvirker kjertelens form og størrelse (struma, skjoldbruskkjertelkreft)

De aller fleste med kul på skjoldbruskkjertelen har ingen symptomer. Noen merker en kul på halsen når de ser seg i speilet, men de fleste gjør det ikke. I noen tilfeller kan du oppleve svelgvansker eller føle et trykk på halsen, eventuelt ha smerter eller ubehag.

Operasjonen kalles hemithyreoidektomi, der halve skjoldbruskkjertelen fjernes. Indikasjonen kan være symptomgivende knuter på kjertelen eller mistanke om kreft. I Norge har bryst- og endokrinkirurger ansvar for slik kirurgi.

Før operasjonen

Du må ta blodprøver 1-3 dager før operasjonen. Det er for å fastslå blodtype og for å forberede narkosen. I noen tilfeller vil en undersøkelse av stemmebåndene av øre-nese-halslegen være aktuelt.

Operasjonen

Denne gjennomføres i full narkose med tube i halsen. Du er under kontinuerlig overvåkning av narkosepersonell. Kirurgen opererer bort kjertelen. Operasjonen varer som regel 1 time.

Vevet sendes til undersøkelse for å utelukke alvorlig sykdom. Stemmebåndsnerven (nervus reccurens) forløper helt inntil skjoldbruskkjertelen. Vi bruker nervestimulator (NIM) under operasjonen for å unngå skader på nerven. Slike skader er en kjent, men sjelden komplikasjon (1/200) til denne type kirurgi.

Etter operasjonen

Du må overnatte ett døgn på sykehuset. Det skal ikke tas prøver, men man må observere for blødning som en sjelden gang oppstår.

Den første natten må du ligge med overkroppen hevet 30 grader for å unngå trykkøkning i halsen. Skulle det oppstå noe vil sykehuset ta kontakt med kirurgen.

Hjemme

Operasjonen gir sjelden sterke smerter etterpå, men du kan ha noe vondt i såret. Det er viktig at du selv sier fra når du har smerter. Etter inngrepet kan du oppleve heshet, hevelse og iblant litt svelgeproblemer.

Vanlig sykemeldingsperiode er 2 uker. Det er ingen sting som skal fjernes, da såret er lukket med sting som løser seg opp av seg selv. Tapen bør sitte på to uker. Etter det bør man bytte den ved behov og benytte tape i 3 måneder for å få penest mulig arr.  Man bør unngå direkte sollys på arret i 1 år for å unngå misfarging av arret.

Det er tillatt med dusj og hårvask 48 timer etter inngrepet, men unngå karbad/svømmebasseng på 3 uker.

Det er vanlig med stramning i operasjonsområdet, spesielt andre postoperative uke. Du kan bevege hodet og overkroppen som normalt, men ikke løfte eller trene tungt på 2 uker. Det er også vanlig med en «pølse» rundt arret. Det pleier å gå seg til i løpet av 6-12 måneder. Ved større hevelser i operasjonsområdet bør lege kontaktes.

Mange, men ikke alle, kan ha behov for stoffskiftehormonerstatning (Thyroxin). Stoffskifteprøver tas hos alle 6-8 uker postoperativt. Først da kan man oppdage lavt stoffskifte etter operasjonen og få resept på medisin. Medisinen må tas daglig resten av livet. Det kan være behov for dosejustering, spesielt i starten. Det er ikke vanlig med bivirkninger av medisinen, men overdosering kan føre til symptomer som hjertebank, varmefølelse, høy puls, slitenhet. Stoffskifteprøver og medisindosering tilbys ved Volvat, men kan også ivaretas av fastlegen.

Du vil få brev innen 3 uker med svar på vevsprøven sendt til undersøkelse. Ved behov vil kirurgen kontakte deg telefonisk og henvise deg videre til sykehus.

Hva koster en konsultasjon?

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.