Snakk med en lege om halsbrann

Halsbrann (kan også bli kalt sure oppstøt) kan skje hvem som helst, noen mer enn andre, og kan opplevelse som veldig plagsomt.

Kr 450 (medlemspris kr 350)

Vil du heller ha en telefon-/videokonsultasjon med legen?

Se Volvat Drop-in på telefon for rask legehjelp alle dager til kl 22, eller avtal tid for legetime på telefon eller video.

Hva er egentlig halsbrann?

En halsbrann oppstår fra mage syre fra magesekken som kommer opp i spiserøret. Noen ganger kan denne syren komme opp i munnen og svelget, og irriterer luftveiene.

Normalt er den en ring av muskler øverst i magesekken din som holder denne syren hvor den skal være, om disse musklene ikke virker helt som det skal så vil du ha problemer med jevnlig halsbrann.

Det kan bli til et stort problem som kan forstyrre daglige livet ditt. Om det skulle være ditt problem, så har du noe som kalles GØRS (gastroøsofageal reflukssykdom), og det er en sykdom som du vil måtte søke behandling for dette.

Symptomene du må se etter

De aller fleste som har opplevd halsbrann, vet som regel hvordan det det føles ut. Men for de som er usikker på hvordan det føles ut så er dette symptomene som kommer med en halsbrann:

 • Du vil få en sur smak i munnen
 • Dårlig ånde
 • Tørrhoste
 • Oppleve en veldig ubehagelig brennende følelse i brystet, som beveger seg mot halsen

Gravid og halsbrann

Det er veldig vanlig at man opplever halsbrann når man er gravid, og når man er gravid så finnes det veldig begrenset med medisiner man kan ta med tanke på barnet i magen. Grunnen for at man sliter mer med halsbrann og sure oppstøt når man er gravid er på grunn av hormonelle endringer og den voksende livmoren som vil trykke mot magesekken.

For det finnes litt mat som man skal holde seg unna mens man er gravid for å minske sjansen for halsbrann mens man er gravid, som f.eks:

 • Sjokolade
 • Kaffe
 • Løk
 • Paprika
 • Mat som er sterkt krydret
 • Tomater/tomatsaus
 • Sitrusfrukter/fruktjuice
 • Alkohol
 • Tobakk

En annen ting man kan prøve for å unngå å få halsbrann mens man er gravid er å forsøke og sove med hodedelen hevet ca 15 cm, og om du ønsker å hvile i løpet av dagen så bør du heller sitte i en stol i stedet for å ligge flatt.

Dessuten bør du også prøve å unngå å bøye deg fremover eller unngå fysisk aktivitet rett etter du har spist.

Behandlinger som kan bli brukt for halsbrann

Om du opplever ubehag ved halsbrann så kan du ta kontakt med oss over vår chat-konsultasjon, hvor du kan få tips og behandling så langt du er over 15 år gammel. De kan ikke hjelpe deg over nettet om du trenger en gastroskopi eller time hos en mage- og tarmspesialist.

De aller første skrittene som man må ta i mot å lindre halsbrann før man tar kontakt med maten er å kutte ned på røyking, fet mat, alkohol og eller koffeininntak. Disse vil øke risikoen for at du skal oppleve halsbrann. Det er også mange som sier det hjelper å heve hodeenden på sengen, og ikke spise rett før man legger seg på kvelden.

Om dette ikke skulle hjelpe deg så vil du kunne ta kontakt med legen din, og sammen så kan dere finne den beste behandlingen for deg. For det er ikke sikkert det samme hjelper for alle.

Du kan bruke syrenøytraliserende midler, dette kan du få kjøpt på apoteket (alginat) dette vil danne en barriere som hindrer at magesyren kommer opp i spiserøret. For det meste vil dette hjelpe og du vil kun ta dette hver gang du føler at det at du får halsbrann.

Hva om det er GØRS

Om det ikke bare er av og til du føler halsbrann men jevnlig, så har du noe som kalles GØRS og legen din her på Volvat vil da kunne gi deg den beste behandlingen som finnes for dette. Det vil være behandling med et legemiddel som kalles protonpumpehemmere.

Disse kan også fåes helt reseptfritt på apotek, men det lønner seg å snakke med legen din først for å få all informasjon, og være sikker på at det virkelig er GØRS og ikke noe annet som kan komme med lignende symptomer.

Om du må bruke protonpumpehemmere over lengre tid, som mange av de med GØRS må, så kan dette senke magnesium nivået i kroppen din, dette vil bli kontrollert med en blodprøve.

Om du er veldig plaget eller har fler episoder med halsbrann så anbefaler legene her hos oss på Volvat at du lager deg en dagbok og sammen så kan dere finne ut hva det er som irriterer kroppen din mest, og se på hvordan trinn du bør ta for å slippe dette fremover.

Legen vil prøve å finne fram til den beste behandlingen for hver av pasientene for de vet at noe som virker for en, kan være helt feil for en annen pasient.

Chat med lege på nett om halsbrann

Få medisinke råd og behandling for tilfeldige plager med halsbrann og sure oppstøt (fra 15 år).

Kr 450 (medlemspris kr 350)

Vil du heller ha en telefon-/videokonsultasjon med legen?

Se Volvat Drop-in på telefon for rask legehjelp alle dager til kl 22, eller avtal tid for legetime på telefon eller video.

Åpningstider

Du kan når som helst på døgnet søke hjelp via Volvat Chat. Våre leger svarer deg via chatten i løpet av en time under våre åpningstider.

Mandag-fredag 
08.00-22.00

Lørdag, søndag og helligdager 
10.00-22.00

 

Pris

Konsultasjon på nett
Kr 350 for medlemmer
Kr 450 for ikke-medlemmer

Fornyelse av resept
Kr 0 for medlemmer
Kr 250 for ikke-medlemmer

Våre leger

Alle våre leger har norsk legelisens og jobber ved våre egne sentre.

 

Slik fungerer Volvat Chat

Det er enkelt å gjennomføre en chat-konsultasjon på nett. Det eneste du trenger er din BankID og tilgang til internett.

Beskriv problemet

Først svarer du på spørsmål om dine problemer og symptomer. Det tar bare noen få minutter.

 

Legen tar kontakt på chat

Legen leser gjennom dine svar og tar deretter kontakt, som regel innen 60 minutter.

 

Chat med legen

I chat-samtalen får du medisinsk vurdering, råd og resept ved behov.

 

Mer hjelp

Noen ganger er det behov for å ta prøver, ha oppfølgingstime eller andre fysiske undersøkelser. Da holder vi chatten åpen for deg eller hjelper deg med å bestille time på et av våre sentre.

Les mer om hvordan chat fungerer

 

Få hjelp med vanlige problemer, på chat

Gjennom chat-konsultasjon på nett kan du få hjelp med medisinsk vurdering, råd, og resept ved behov. For eksempel ved hudutslett, urinveisinfeksjon, halsbetennelse og hoste.

Se alle plager vi behandler over chat

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.