Mange er spesielt plaget med influensa og forkjølelse i vintermånedene. Hvis man først blir syk, er det å forlate huset det siste man ønsker seg.
Heldigvis så kan vi hjelpe deg med mye her på Volvat helt uten at du trenger å stå opp. Du kan ta kontakt med våre leger på nett direkte fra sengen om du skulle ønske det.
Bare vær obs på at legene hos Volvat ikke kan hjelpe deg over nettet om du vet at du trenger antibiotika, sykemelding eller hjelp for et barn under 3 år.
Både influensa og forkjølelse har mange av de samme symptomene, og det kan være vanskelig å skille dem fra hverandre. Derfor skal vi prøve å forklare hva influensa egentlig er, slik at du bedre skal vite hva det er du trenger behandling for.
Som regel er influensasesongen mellom desember og fram til april, og det er mange som blir smittet. Det finnes to typer av influensa, man har type A og type B. Dessuten kan viruset endre seg litt, så det ikke alltid er det samme influensavirus som smitter deg. Men symptomene vil ikke forandre seg, og om du opplever følgende symptomer er det mest sannsynlig influensa du har fått:
Feber
Tørrhoste
Smerter i muskler
Vondt i hode
Føler seg slapp og sliten
Mageplager (sjeldent, og mest vanlig hos barn)
Forkjølelse kommer av akutt luftveisinfeksjon forårsaket av ulike virusarter. Det gir betennelsesplager i de øvre luftveiene som nese, svelg og luftrør. Snørr, rennende nese og hosting er vanlige symptomer på forkjølelse, mens muskelverk og feber som oftest oppstår ved influensasykdom.
Som regel varer en influensa over 7-10 dager, og du kan også oppleve at influensa bringer med seg lungebetennelse, bihulebetennelse eller ørebetennelse. Det er ikke en selvfølge at du får noen av disse sykdommene på toppen av det, men det er veldig vanlig.
Behandling av influensa
De fleste av pasientene som tar kontakt med legen sin, tar kontakt fordi de har smerter de ikke vet hvordan de kan bli kvitt. Vi er tilgjengelig for å hjelpe deg med veiledning og behandling dersom det skulle være behov.
Influensa går ofte over av seg selv, så lenge du hviler og drikker nok vann. Men om det ikke skulle være nok, kan vi hjelpe deg med lindring av symptomer med bla. Tamiflu og i noen tilfeller forkorte sykdomsperioden.
Dersom du er i risikogruppen og har fått influensa, er det spesielt viktig at du tar kontakt legen så raskt som mulig.
Gravid etter 12. uke
Bor i omsorgsbolig eller sykehjem
Eldre enn 65 år
Har diabetes
Kronisk lungesyke, hjerte og karsykdom
Person med nedsatt immunforsvar
Alvorlig fedme (KMI over 40)
Det kan være tilfeller for de som ikke havner under noen av disse punktene, som likevel opplever sterke symptomer man trenger behandling for. Det er viktig at du tar kontakt for behandling om tilstanden din forverrer seg, og ikke blir bedre med tiden.
Om du skulle oppleve noe av følgende må du ta kontakt eller oppsøke legehjelp:
Du viser tegn på å være uttørket
Du kaster opp, og har problemer med å holde på drikke
Pustevansker og/eller puster fort
Dersom du skulle føle noen av disse symptomene må du eller noen som er sammen med deg ringe 113 med en gang:
Store pustevansker
Smerter i brystet
Fiolett eller blålig farge på leppene/rundt munnen
Anfall med kramper
Forvirret
Ingen normal reaksjon
Om du har blitt smittet bør du holde deg hjemme slik at du får nok hvile og drikker nok vann. Slik unngår du å smitte andre også.
Om du skulle trenger råd for lindring av symptomer kan du ta kontakt med våre leger på nett.
Hvis barn under 3 år opplever symptomer på influensa, bør du ta kontakt med lege for rask vurdering og eventuell behandling.
Husk at nok hvile, vann og smertestillende som regel er tilstrekkelig for å behandle influensa og blir frisk igjen. Innen 7-10 dager er man normalt i god form igjen.
Først svarer du på spørsmål om dine problemer og symptomer. Det tar bare noen få minutter.
Legen tar kontakt på chat
Legen leser gjennom dine svar og tar deretter kontakt, som regel innen 60 minutter.
Chat med legen
I chat-samtalen får du medisinsk vurdering, råd og resept ved behov.
Mer hjelp
Noen ganger er det behov for å ta prøver, ha oppfølgingstime eller andre fysiske undersøkelser. Da holder vi chatten åpen for deg eller hjelper deg med å bestille time på et av våre sentre.
Gjennom chat-konsultasjon på nett kan du få hjelp med medisinsk vurdering, råd, og resept ved behov. For eksempel ved hudutslett, urinveisinfeksjon, halsbetennelse og hoste.