Keratokonus

Keratokonus er en tilstand hvor hornhinnen buler fremover og får en kjegleformet fasong. Den irregulære formen på hornhinnen gir økende nærsynthet og skjev hornhinnegjør at synet blir dårligere.

Keratokonus oppstår hos 1/2000 personer og rammer begge øynene. Keratokonus inntreffer vanligvis i tenårene og utviklingen stopper opp i slutten av 30 årene. Hos 20% av keratokonuspasientene forverrer sykdommen seg over tid, og det utvikles da en en stadig svakere og tynnere hornhinne.

Behandling

I behandlingen av keratokonus brukes briller, kontaktlinser (formstabile linser) og cross linking. I de tilfellene der det er fare for at hornhinnen perforerer ("sprekker") kan det utføres en hornhinne-transplantasjon.

Cross linking (CXL) behandling

Cross linking har vist seg å være en effektiv behandling for pasienter med progredierende keratokonus (økende fortynning av hornhinnen), og er i dag den eneste tilgjengelige behandlingen for å stoppe denne forverringen.

Behandlingen består av å bruke ultrafiolett lys og vitamin B2 (riboflavin) for å gjøre hornhinnen stivere. Hornhinnen mettes med riboflavin og utsettes så for ultrafiolett stråling. Behandlingen styrker bindingene mellom fibrene som hornhinnen består av, slik at den blir stivere og mer robust. Behandlingen etterligner normale forandringer i hornhinnen som oppstår ved aldring.

Det er vanlig å føle sårhet og ubehag i ca en uke etter behandlingen. Selv om synet ofte er tåkete rett etterpå, kan de fleste bruke kontaktlinser og komme i jobb igjen etter ca. en uke. Etter behandlingen består fortsatt behovet for briller eller kontaktlinser.

Cross linking stopper utviklingen av keratokonus hos 90%. Hos 45% av de behandlede pasienten bedres hornhinnens form. 50% får bedre syn.

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.