Øyebetennelser

I noen tilfeller er det nødvendig med en grundigere utredning for å fastslå om det foreligger en bakenforliggende årsak til betennelsestilstanden. Sti på øyelokket går ofte langt raskere over dersom den behandles kirurgisk.

Blefaritt

Blefaritt er en kronisk inflammatorisk tilstand i øyelokket og øyevippenes hårsekker. Blefaritt kan skylles bakteriell infeksjon (stafylokokker), allergi, seborroisk eller atopisk dermatitt eller acne rosacea.

Vi deler inn blefaritt i ytre og indre blefaritt. Ytre blefaritt omfatter området rundt øyet og frem til roten av øyevippene. Indre blefaritt omfatter det som er på innsiden av øyelokket og de sekretoriske kjertlene.

Blefaritt gir røde, irriterte øyne og øyelokk. Øyelokkskanten kan bli rød. Huden rundt øynene blir tørr og dryssete. Den jevne og glatte innsiden av øyelokket kan bli ru å gi følelsen av fremmedlegeme. Blir tilstanden alvorlig kan øyevippshår falle av, øyelokkene bli deformert, infeksjonen spres til hornhinnen (cornea) og gi tåreflod. Blefaritt kan også lede til "sti" (chalazion eller hordeolum) og tårefilmsproblemer.

Behandling

God øyelokkshygiene som varme kompress, forsiktig rubbing av øyelokkskanten og rengjøring av øyevippene er anbefalt å starte med så tidlig som mulig for å forhindre at tilstanden utvikler seg. Det benyttes ulike kunstige tårevæsker, lokal antibiotika om det utvikler seg til infeksjon. Flasshampo har vist å ha god effekt for å holde øyelokkskanten ren. Vanlig råd er å unngå og bruke sminke og kontaktlinser under behandlingen. Behandlingen kan kombineres med bredspektret antibiotika.

Hordeolum og chalazion

Hordeoulum er en infeksjon i en tett talgkjertel (Meibonsk kjertel) i øyelokket. Som oftest er det stafylokokker infeksjon. Tilstanden kan gå over av seg selv, eller den må behandles med antibiotika. Ubehandlet kan tilstanden bli kronisk. Typisk for en kronisk tilstand er en kul på øyelokket som kalles "sti" eller chalazion. Chalazionet kan variere i størrelse og tilstanden kan gå over av seg selv, men kan også vokse å bli så stor at den sprekker. Ubehandlet vil den vanligvis komme tilbake.

Behandlinger

  • Akutt hordeolum – behandles vanligvis ikke. Om det er tegn til infeksjon behandles det med antibiotika, vanligvis kloramfenikol eller fucidin.

  • Chalazion behandles kirurgisk ved tømming av den infiserte kjertelen. Behandlingen gjøres fra øyelokkets bakside.

  • Injeksjon med steroider i chalaziet kan erstatte kirurgi med mindre forandringer.

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.