Øyelokk & behandlinger

Øyelokks tilstander og behandlinger

Ektropion

Ektropion er en aldersrelatert vevssvekkelse av nedre øyelokk som resulterer i at nedre øyelokk synker ned og ut. Lammelse i ansiktet kan også gi ektropion. Unntaksvis kan ektropion oppstå grunnet arrdannelse i huden under øyet som resultat av tidligere skader "traumer".

Tilstanden fører ofte til kronisk øyelokksbetennelse "blefaritt", siden øyelokket ikke ligger inntil øyet og en derfor får uttørking av konjunktiva.

Den kroniske øyelokksbetennelsen skylles både uttørking av den eksponerte konjunktiva og at tåreveiskanalen ikke klarer å drenere tårevæsken. Dette leder igjen til tåreflod og sekundær ytre blefaritt.

Øyelokk og behandlinger: Ektropion

Entropion

Entropion og trichiasis er en tilstand der øyevippene bøyes inn mot øyeeplet og skaper irritasjon. Entropion er vanligvis en aldersrelatert svakhet der senen "aponeurosen" i nedre øyelokk gir etter. Det fører til at nedre øyelokk bøyes innover mot øyet. Tilsvarende forandringer i øvre øyelokk kalles oppstå ved ptose og fører til at øyelokket bøyes innover.

Når øyelokket bøyes innover kan øyevippene komme inntil hornhinnen "cornea" og skrape mot denne. Over tid vil dette kunne føre til skade på hornhinnen og synet, og lede til komplikasjoner som bakteriell keratitt. Entropion er derfor en mer alvorlig tilstand enn ektropion.

Øyelokk og behandlinger: Entropion

Trichiasis 

Trichiasis er en tilsvarende tilstand som entropion. Ved Trichiasis er det selve øyevippen, og ikke øyelokket som er bøyd innover Dette kan skape de samme skadene på øyet som ved entropion.

Øyelokk og behandlinger: Trichiasis 

Ptose

Ptose eller "hengende øyelokk" forekommer av ulike årsaker. Felles er at øyelokket henger ned over øyet og hindrer pasienten å se. Ptose hos barn er vanligvis medfødt og forekommer ofte på begge øyne. Ptose skylles svakhet i øvre øyelokks muskel (musculus levator palpebrae superior). Ptose hos voksne skylles skade eller sykdom. Ptose kan også være aldersrelatert. Aldersrelaterte ptose skylles forandring i senen (aponeurosen) til øyelokkmuskelen, som løfter øyelokket. Funksjonen i muskelen er som oftest upåvirket. Øyespalten blir mindre med økende alder, men diagnosen senil ptosis benyttes først når tilstanden har utviklet seg så langt at den gir plager eller vansker i pasientens dagligliv. Dette kan være redusert synsvinkel, hodepine, muskeltretthet, orienteringsvansker m.m.

Ptose kirurgi og blepharochalaze (overskytende hud) er de vanlige plastikkbehandlingen hos ORBITA øyelegesenter. Den vanligste årsaken til behandling er begrenset synsvinkel grunnet overskytende hud eller at øyebrynet har seget ned.

Øyelokk og behandlinger: Ptose

Ptose behandling hos barn og voksne

Barn med ptose behandles tidlig i livet og utføres under narkose. Vi i ORBITA øyelegesenter tilbyr ikke ptose behandling til barn da behandlingen hos denne gruppen skal gjennomføres under narkose. Ptose operasjon er tidkrevende og full effekt av behandlingen forventes å komme etter 4 måneders tid. Ofte er det behov for justeringer for å oppnå balanse mellom øyelokkene. Dette utføres tidligst 9 måneder etter inngrepet.

Xantelasme 

Xantelasme er en gulaktig fettannsamling i huden rundt øynene. Tilstanden kan være assosiert med høyt blodfett.

Blefarospasme

Blepharospasme er en tilstand av ukjent årsak og kjennetegnes ved ufrivillige muskelsammentrekninger i øyelokkene og ansiktsmusklene. De fleste pasientene sliter også med tørre og irriterte øyne. Eksponering for sollys eller skarpt lys gjør tilstanden verre. Blefarospasme kan behandles med botulinumtoxininjeksjoner. Selve behandlingen tar kort tid og er smertefri men det bør påregnes opp til 3 til 4 behandlinger over en periode på 2-4 måneder.

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.