Tørre øyne

Med riktig behandling av tåreflod eller tørre øyne kan du bli kvitt ubehaget

Forebyggende behandling kan hjelpe både mot tåreflod og tørre øyne.

Sondering

Plages du av tåreflod, vil øyelegen hos Volvat-ORBITA øyelegesenter ofte velge å sondere og skylle gjennom tåreveiene for å påvise og eventuelt lokalisere innsnevringer som forårsaker plagene. Er en slik innsnevring liten, vil iblant sonderingen i seg selv kunne løse problemet.

Dren

Ved større innsnevringer, vil man ofte velge å legge inn et silikondren i tåreveien etter sondering. Drenet skal ligge i noen uker, og ofte vil man oppnå god tåredrenasje etter at det er fjernet.

IRPL

IRPL(Intense Regulated Pulse Light) er det nyeste innen behandling for Meibomsk kjerteldysfunksjon, MGD.

Frem til nylig fantes det ikke noen spesifikk behandling for denne utbredte øyelidelsen, kun allmenne råd om varme kompresser/øyelokkshygiene og drypping med smørende øyedråper mange ganger daglig. Med IRPL har det endelig kommet en mer permanent løsning. Ved hjelp av et pulserende lys stimuleres de meibomske kjertlene i øyelokkene til å produsere mer og bedre fettstoffer/lipider. Disse fettstoffene er nødvendige for å hindre at tårene fordamper og øynene blir tørre.

IRPL-behandling tilbys kun i Bergen

Hvordan foregår behandlingen?

Effekten av behandlingen er kumulativ, som betyr at effekten øker for hver behandling. Det betyr at det er det nødvendig med minst 3 behandlinger for å oppnå en langvarig effekt. Det anbefales at disse foregår med noen ukers mellomrom etter følgende mønster: dag 1, dag 15 og dag 45. Noen få har også behov for en fjerde behandling, som da vanligvis gis omtrent dag 75.

Hver behandling tar kun noen få minutter og er helt smertefri.

Mange merker en viss bedring allerede etter noen minutter.

Forberedelse og risiko

IRPL regnes som en risikofri behandling, men det anbefales likevel at man unngår å behandle blant annet gravide, diabetikere og epileptikere.

Veldig mørke hudtyper er heller ikke egnet. Tatoveringer i området som skal behandles må dekkes til før behandlingen.Man behøver ikke fjerne øyesminke før behandlingen, kun eventuell dekkrem eller liknende i området som skal behandles (det vil si huden under øynene).

Tørre øyne: IRPL

Tårepunktsplugger

Dersom man plages med tørre øyne, kan vi i ORBITA øyelegesenter i tillegg til hyppig bruk av øyedråper anbefale behandling for å minske drenasjen av tårevæske fra øynene. Dette er et enkelt, og ofte effektivt behandling som går ut på å plassere en ørliten "plugg" i åpningen på nedre øyelokk der tårevæsken dreneres bort fra øyet. Pluggen kan enten være av en type som løser seg opp av seg selv i løpet av noen få uker, eller permanente som sitter på plass til de fjernes.

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.