Brudd

På bruddavdelingen hjelper vi deg med å utrede mistanke om brudd eller plager relatert til ledd. Vår samarbeidspartner Unilabs tilbyr røntgen og CT i hele vår åpningstid, mens MR er tilgjengelig på hverdager fra kl 8-16.

Behandling ved brudd

Våre bruddforløp medfører som oftest røntgenkontroll etter 1 uke og avsluttende bruddkontroll (som regel uten røntgen) etter 4-6 uker.

Unntak kan oppstå, avhengig av hvilken knokkel bruddet sitter i.

Gipstyper

Vi bruker kalkgips og plastgips, der vi foretrekker plastgips. Derimot kan ikke alle få den fra start ved en akutt bruddskade, fordi plastgips er mindre egnet når det er fare for hevelser.

Plager vi ofte hjelper med

Hodeskade

Hvis en spiller slår hodet i gulvet, blir svimmel og/eller mister bevissthet et øyeblikk, dra rett til legevakt for undersøkelse og oppfølging. Det kan være en hjernerystelse og det skal behandles ved legevakt/sykehus. Ved bevisstløshet ring 113.

Ankelovertråkk

Ta utøveren av banen men en gang og start PRICE behandlingen øyeblikkelig. Et kraftig overtråkk er smertefullt og akuttbehandlingen bør starte straks for å minimere hevelse og smerter. Det gjelder å få lagt på kompresjon så fort som mulig. Du bør prøve å unngå å belaste ankelen det første døgnet. Ved feilstilling i foten eller ankelen dra rett til legevakt/lege for vurdering og oppfølging.

Akutt kneskade

Ved en kraftig vridning av kneet, ta utøveren av banen og start PRICE behandling straks. Det er viktig å komprimere kneleddet med is og bandasje, legg det skadde benet høyere enn resten av kroppen. Ved mistanke om leddbånd eller meniskskade dra direkte til legevakt for undersøkelse og oppfølging. Ved hurtig og rett akuttbehandling er det mulig å undersøke kneet. Hvis kneet hovner er det vanskelig å stille diagnosen. Gjør derfor akuttbehandlingen så rask og god som mulig.

Muskelstrekk

Under en rask spurt eller vending kan en få en avrivning av muskelfibre i legg eller lår. PRICE prinsippet skal brukes og legg i tillegg en ekstra kompresjon over det mest smertefulle området. Unngå å belaste benet det første døgnet.

OBS! Hvis du hører et smell bak deg og ikke klarer å gå/løpe etterpå, da kan akillessenen være skadet/revet av. Ta direkte kontakt med legevakt. Uansett, legg på kompresjon og is som vanlig.

Lårhøne

Får du en kraftig trøkk mot låret blir det smerte og hevelse. For å minimalisere plagene etterpå, bruk PRICE prinsippet, det er viktig at kompresjonen legges på med bøyd hofte og kne. Da vil det bli lettere å strekke og bøye benet i dagene etter skaden. OBS! Lårmuskelen skal ikke tøyes de første 2-3 døgnene.

Skulder ut av ledd

Hvis en spiller blir hektet bakfra, eller faller på utstrakt arm, kan skulderen gå ut av ledd. Det er svært smertefullt. Hvis det er helsepersonell tilstede kan en få skulderen satt på plass. Hvis en ikke lykkes må spilleren kjøres til legevakt øyeblikkelig.

Skader i arm og hånd

PRICE prinsippet gjelder også her, legg på kompresjon og is. Ved feilstilling kan det være et brudd eller et ledd ut av stilling. Ta kontakt med legevakt øyeblikkelig.

Fingerskade

Det kan skje at en ball treffer feil eller at en ble hengende fast i motspilleren og en forstuer/skader en eller flere fingre. PRICE prinsippet gjelder også her, legg på kompresjon og is ned. Ved feilstilling av en finger kan det være et brudd eller et ledd ut av stilling. Ta kontakt med legevakt øyeblikkelig.

Brudd (15 min.)

1 480,-

Tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.