Prostatautredning

Sjekk av prostata hos Volvat innebærer en klinisk undersøkelse, ultralyd av prostata, og vanligvis en PSA-test.

Hva er prostata, og hvor er den?

Prostata, også kalt blærehalskjertelen, er en del av det mannlige forplantningssystemet. Det er en liten, fast kjertel på størrelse med en valnøtt som ligger like under urinblæren og omslutter den øverste delen av urinrøret.

Prostata ligger også like foran endetarmen, som gjør at legen lett kan undersøke prostata med en finger i endetarmen.

Hvilken funksjon har prostata?

Hovedfunksjonen til prostata er å frigjøre væske til urinrøret under en utløsning, ejakulasjon. Prostatakjertelen produserer altså den sædvæsken som sædcellene svømmer i ved en utløsing.

Forstørret prostata

Forstørret prostata er som regel aldersbetinget og vokser med alderen hos de fleste menn. Det er vanlig at 70-80 prosent av menn over 70 år får forstørret prostata, og 90 prosent av menn får det over 90 år. Mange opplever at prostata presser på urinrøret slik at en kan få vannlatingsproblemer.

Slike vannlatingsplager går ofte ut på problemer med å starte vannlatingen, hyppige vannlatinger, sterk vannlatingstrang, noen må stå opp flere ganger i løpet av kvelden for å tømme blæren, urinlekkasje eller plutselig urinstopp.

Prostatakreft sjekk

Rundt 1 av 8 menn får påvist prostatakreft i løpet av livet sitt. Sykdommen har en god prognose dersom man blir diagnostisert på tidlig stadium.

Det er imidlertid uvanlig å oppleve symptomer tidlig i forløpet, som kan gjøre prostatakreft vanskelig å fange opp hvis man ikke sjekker seg. Derfor anbefaler vi en årlig prostatasjekk for alle menn over 50 år.

En prostataundersøkelse er ikke så skremmende som mange skulle tro, og de fleste opplever sjekk av prostata som helt uproblematisk. Hele undersøkelsen varer i 30 minutter.

Hva består en prostataundersøkelse av?

 • Konsultasjonssamtale hos en av våre dyktige urologer
 • Klinisk undersøkelse av prostata via endetarmen
 • Ultralyd av prostata
 • PSA-blodprøve: PSA-konsentrasjonen i blodet øker som regel ved kreft, men kan også øke ved godartede prostataplager
 • Ved mistanke om kreftsykdom supplementæres dette med ytterligere radiologisk utredning (MR) og påfølgende vevsprøver
 • Ved behov for prostata biopsi, dvs. at det tas en vevsprøve fra prostata til analyse, henvises pasienten til Universitetssykehus

Når bør jeg sjekke prostata?

 • Ved endret vannlatningsmønster 
 • Ved blod i urinen
 • Ved kjent prostatakreft eller prostataplager i familien
 • Plager med vannlatningen som du ønsker å undersøke og få behandling for - svak stråle og hyppig vannlating f.eks.
 • Smerter i nedre del av rygg 
 • Dersom legen din har målt stigende/forhøyet PSA-verdi
 • Har legen din kjent en mistenkelig forandring i prostatakjertelen?

Vi har korte ventetider og det er ikke nødvendig med henvisning.

Kom med full blære til timen

Ved prostatakontroll eller vannlatingsplager er det fint om du kommer med full blære, henvend deg gjerne til sykepleier for å avgi urinprøve før timen.

Konsultasjon

2 370,-

Priseksempel fra Oslo, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Hvorfor velge urolog hos Volvat?

Erfarne spesialister

Våre dyktige og erfarne urologer utreder og behandler både kvinner og menn for de fleste lidelser i urinveier og genitalier. 

Alle urologiske plager

Vi kan tilby alt fra utredning av benigne lidelser, og mindre kirurgisk inngrep som sterilisering og operasjon av trang forhud, til avansert utredning av kreftsykdom i urinveiene og større urologisk kirurgi i full narkose.

Tilpasset deg

Tegn på urinveisinfeksjon og bekkenbunnsplager kan utvikle seg ulikt fra person til person – derfor tolker vi symptomer innenfor dine personlige rammer og tilpasser behandling deretter.