Menn over 50 år har økt risiko for prostatakreft

Menn over 50 år har økt risiko for prostatakreft

Risikoen for prostatakreft øker med alderen, og arv spiller en stor rolle.

5.000 menn får prostatakreft hvert år, og cirka 1.000 dør av sykdommen årlig. Oppdages sykdommen tidlig er det veldig gode prognoser, men det er relativt sjeldent med tidlige symptomer. Smerter i nedre del av ryggen kan ofte være det første tegnet man merker.

Klinisk undersøkelse av prostatakjertelen gjøres ved at legen fører en finger i endetarmen for å kjenne størrelse og form på prostatakjertelen. Man kan også måle PSA-nivået i blodet. PSA er et enzym som produseres av normale prostataceller og prostatakreftceller.

Arvelig belastet

Man kan med sikkerhet si at alder og arv har noe å si for utvikling av prostatakreft. Både kosthold, livsstil og miljø ser ut til å ha betydning. Har man tre eller flere nære slektninger som har fått prostatakreft har man selv økt risiko for å få sykdommen. Det samme er tilfellet om to nære slektninger har fått prostatakreft før fylte 60 år.

Utredning hos urolog

Normalt finner man svært lave nivåer av PSA i blodet, men ved ulike tilstander som rammer prostata, vil man se en betydelig økning. Dette kan være prostatakreft, betennelse i prostata, eller godartet vekst av kjertelvev i prostata.

Forhøyet PSA betyr altså ikke utvikling av prostatakreft, men det betyr at man må til utredning hos urolog. Dette vil i alle tilfeller innebære en undersøkelse med ultralyd, og enkelte ganger også MR og vevsprøver. Utbredt PSA-testing de siste årene har redusert dødeligheten av prostatakreft, men helsemyndighetene ønsker ikke å innføre et nasjonalt screeningprogram.

Bakgrunnen for dette er bekymring for overdiagnostikk av mindre hissige former av prostatakreft som kanskje ikke hadde trengt behandling. Det er også komplikasjoner knyttet til utredningen, da spesielt vevsprøvetakning fra kjertelen.

Har du spørsmål om prostatakreft eller underlivsplager?

Bestill konsultasjon eller les mer om vår urolog-tjeneste.