Menn over 50 år har økt risiko for prostatakreft

Menn over 50 år har økt risiko for prostatakreft

Risikoen for prostatakreft øker med alderen, og arv spiller en stor rolle.

5.000 menn får prostatakreft hvert år, og cirka 1.000 dør av sykdommen årlig. Oppdages sykdommen tidlig er det veldig gode prognoser, men det er relativt sjeldent med tidlige symptomer. Derfor er det viktig med regelmessige undersøkelser. 

Klinisk undersøkelse av prostatakjertelen gjøres ved at legen fører en finger i endetarmen for å kjenne størrelse og form på prostatakjertelen. Man kan også måle PSA-nivået i blodet. PSA er et enzym som produseres av normale prostataceller og prostatakreftceller.

Arvelig belastet

Man kan med sikkerhet si at alder og arv har noe å si for utvikling av prostatakreft. Både kosthold, livsstil og miljø ser ut til å ha betydning. Har man tre eller flere nære slektninger som har fått prostatakreft har man selv økt risiko for å få sykdommen. Det samme er tilfellet om to nære slektninger har fått prostatakreft før fylte 60 år.

Utredning hos urolog

Ved en prostatakontroll hos Volvat vil du møte en spesialist i urologi, som har mange års erfaring med diagnostikk, oppfølging og behandling av prostatakreft. Hele undersøkelsen tar ca. 30 minutter, og innebærer relevante blodprøver, en klinisk undersøkelse, og ultralyd av prostata. De fleste pasienter opplever denne undersøkelsen som helt uproblematisk. 

Har du spørsmål om prostatakreft eller underlivsplager?

Bestill konsultasjon eller les mer om vår urolog-tjeneste.