Akutte magesmerter hos barn: Dette er spørsmålene barnelegen stiller

Mange barn opplever akutte magesmerter. Smertene kan ha et mangfold av årsaker, og de aller fleste er ikke alvorlige. Noen symptomer må du imidlertid ta på alvor.

21.09.2018

Når bør du gå til barnelege, og når kan du avvente? Volvats barnelege Kristin Jensen forteller om hvilke symptomer hun ser etter og hvilke spørsmål hun stiller når hun skal sette diagnose.

Jensen er spesialist i barnesykdommer og er faglig ansvarlig for barneavdelingen ved Volvat Majorstuen. Hun har over 17 års erfaring som pediater og er en av åtte barneleger som jobber på Volvats Barneavdeling, som også har barnelegevakt åpent 365 dager i året.

Barnelegene får stadig henvendelser fra bekymrede foreldre med barn som akutt vondt i magen.

– Det er veldig mange foreldre som kontakter oss angående akutte magesmerter hos barna. Det første vi gjør er å eliminere alvorlig sykdom, og heldigvis er de aller fleste tilfellene ikke alvorlig. Alder på barnet spiller en stor rolle når vi skal stille diagnose. Barn under to år kan ofte oppleve akutte magesmerter, og som regel går det over av seg selv, forteller hun.

Alvorlige årsaker til akutte magesmerter

Generell forverrelse av allmenntilstanden, økende smerter, redusert væskeinntak og vannlating er symptomer som alle foreldre må være oppmerksom på, og lege må kontaktes.

– Bølger av smerter hos barn mellom to måneder og to år med utrøstelig gråt, blekhet og oppkast, samt blodig slim i stedet for avføring, kan være tegn på tarmslyng. Dette er en øyeblikkelig hjelp situasjon, sier Jensen.

Noen symptomer kan være et tegn på at noe mer alvorlig ligger bak de akutte magesmertene. Også her spiller alderen på barnet en rolle. For å eliminere alvorlig sykdom og sette riktig diagnose er det noen sentrale spørsmål som må svares på.

Dette er spørsmålene legen stiller

Luftsmerter – en dominerende årsak

Luftsmerter kan gjøre veldig vondt og ofte er dette kombinert med forstoppelse. Dette er en dominerende årsak til magesmerter hos barn – både akutte og mer kroniske. Andre årsaker kan være urinveisinfeksjon, reaksjon på matvarer, lungebetennelse, psykiske plager.

Vanlige årsaker til akutte magesmerter for barn under to år

Vanlige årsaker til akutte magesmerter for barn over to år

Allmenntilstand avgjør om barnet må til lege

Til syvende og sist er det allmenntilstanden til barnet som avgjør hvorvidt dere bør oppsøke lege. Ved legebesøk vil legen lytte og trykke på magen til barnet. Hun vil også avklare om barnet har problemer med å forflytte seg; sitte, stå etc. Ofte er blodprøver og eventuelt urinprøve nødvendig for å stille diagnose.

– Du må alltid se an barnets form. Symptomer kan gi en pekepinn, men det er helhetsbildet legen ser på. Du kjenner ditt eget barn best, og foreldre vet som regel intuitivt om et legebesøk er hensiktsmessig. Det er bedre å gå en gang for mye til legen, enn en gang for lite, sier Jensen

Ønsker du mer informasjon eller time hos barnelege?

Bestill konsultasjon hos våre dyktige barneleger, eller kom innom våre barnelegevakter i Oslo. Du kan også få legetime hos barnelege på telefon- eller videokonsultasjon.

Relaterte tjenester

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.