Hvordan velger jeg riktig prevensjon?

Prevensjon kan forhindre graviditet, beskytte mot kjønnssykdommer og hjelpe mot blant annet endometriose smerter, akne og PMS. Men hvordan skal man vite om man bør bruke hormonell prevensjon eller ikke? Volvat hjelper deg med å finne riktig prevensjon i denne prevensjonsguiden.

23.06.2023

Det kan være vanskelig å bestemme seg for hvilken form for prevensjon som passer en selv best, i et hav av muligheter. Poenget med prevensjon er at det skal gjøre livet enklere for deg ved å beskytte mot uønsket graviditet og kjønnssykdommer, samt redusere symptomer på enkelte sykdommer som kan behandles med prevensjonsmidler.

Hvis du har opplevd sterke bivirkninger av prevensjonsmidler tidligere og blitt skremt fra å fortsette videre bruk, kan vi berolige deg med at det finnes nok alternativer å velge mellom slik at du ikke plages av hverken plagsomme eller «farlige» bivirkninger.

Gjør det enklere å finne riktig prevensjon

Grunnen til at mange kvinner velger bort hormonelle prevensjonsmidler, er som regel plagsomme bivirkninger. Noen opplever alt fra alvorlige bivirkninger som psykiske lidelser og blodpropp, til mindre alvorlige, men likevel plagsomme bivirkninger som mellomblødninger og vektøkning.

Det viktigste når det kommer til prevensjon er at det funker for deg, og at du føler deg komfortabel med valget ditt og med minst mulig bivirkninger. Hvis det har gått over tre måneder siden du startet på et prevensjonsmiddel og du fortsatt er plaget av bivirkninger, bør du snakke med legen din for å få byttet til et annet alternativ.

Det finnes alternativer for alle

Vi kan dele prevensjonsmidler i ulike kategorier ut fra sine egenskaper. De fleste former for prevensjon er laget for å beskytte mot uønsket graviditet, men de har fortsatt ulike virkningsområder. Vi kan dele dem inn i tre hovedgrupper:

1. Kombinasjonspreparater

Denne gruppen prevensjonsmidler inneholder både østrogen og gestagen, og brukes ofte i sammenheng med regulering av menstruasjonsblødninger. Hvis man bruker denne formen for prevensjon riktig, beskytter den også godt mot graviditet. Fordelen med slike prevensjonsmidler er at det er enkelt å bruke og slutte på, men det er større rom for brukerfeil.

Likevel kan ikke alle bruke kombinasjonspreparater på grunn av alvorlige bivirkninger som økt risiko for blodpropp. 

  • P-piller – er enkle å ta og slutte på. Det finnes mange ulike alternativer man kan velge mellom, men det er enkelt å glemme og ta p-pillen og vil ikke være et godt alternativ hvis du er litt glemsom.
  • P-ring – enkel å bruke, men kan oppleves ubehagelig under samleie. Blir satt inn i skjeden og byttes hver 3. uke.
  • P-plaster – enkelt å bruke, men noen synes det er et problem at det er så synlig. P-plaster settes på overkroppen og må skiftes 1 gang i uken.

2. Gestagenpreparater

Fordelen med gestagenpreparater er at du slipper å tenke over dem, og er langtidsvirkende metoder som beskytter svært godt mot graviditet fra noen måneder opp til åtte år. Dette gjelder imidlertid ikke minipiller og gesteganpiller som kan være enkle å glemme, og vil da miste sin beskyttende virkning.

  • Hormonspiral – beskytter godt mot graviditet i 3-8 år, men kan forårsake uregelmessige blødninger for noen eller helt uteblitt menstruasjon for andre. Noen opplever ubehag eller smerter ved innsetting eller fjerning av spiral.
  • P-stav – det sikreste prevensjonsmiddelet mot graviditet som kan sitte i armen i 3 år. Her trenger du ikke å tenke på brukerfeil, men noen opplever smerter ved innsetting eller når de får tatt ut p-staven.
  • P-sprøyte – beskytter mot graviditet i tre måneder av gangen. Blir satt hver 12. uke og kan gi beskyttelse mot enkelte former for kjønnssykdommer som kan spre seg til bekkenet. P-sprøyte kan føre til at man ikke kan få barn på opptil 1 år når man bestemmer seg for å slutte.
  • Minipiller og gestagenpiller – har de samme fordelene som p-piller, men gir ikke risiko for blodpropp. Du kan imidlertid ikke hoppe over menstruasjon med denne prevensjonen, og mange opplever mellomblødninger.

3. Hormonfri prevensjon

Hormonfrie prevensjon betyr at metoden ikke inneholder hormoner. Dette innebærer imidlertid at det blir større rom for brukerfeil, det krever mer innsats og at man er godt kjent med kroppen og menstruasjonssyklusen sin.

  • Kondom – eneste prevensjonsmiddelet som finnes for menn. Beskytter godt mot graviditet og kjønnssykdommer.
  • Kobberspiral – blokkerer for sædcellene, men kan øke menstruasjonssmerter og blødninger.
  • Naturprevensjon – en kalenderbasert metode hvor man følger med på utflod, symptomer og eggløsning for å unngå graviditet. Når du bruker denne metoden må du være godt kjent med din egen kropp og ha en regelmessig menstruasjonssyklus for at den skal funke som prevensjon. Metoden er likevel mye mindre sikker mot graviditet enn annen prevensjon.

Det er viktig å merke seg at man må bruke prevensjon hvis man ønsker å beskytte seg godt nok mot uønsket graviditet og kjønnssykdommer.

Hva bør jeg tenke på før jeg velger prevensjon?

Før du begynner på prevensjon, bør du tenke over hva som er viktigst for deg. Ønsker du å bruke noe som er mer brukervennlig, effektivt eller har minst mulig bivirkninger?

Brukervennlighet

Hvis du glemmer å bruke prevensjonsmidler vil det ikke ha ønsket virkning, og du bør da benytte deg av noe du ikke må huske på å påføre/ta/bruke hele tiden. Kan det du velger falle ut, eller vil det kjennes under samleie?

Sikker mot graviditet

Tenk over hvor viktig det er for deg å unngå graviditet. Noen prevensjonsmidler er mye mer effektive enn andre mot uønsket graviditet.

Pris

Prevensjonsmidler har store variasjoner i pris.

Bruksmåte

Tenk over hva du foretrekker – ønsker du å bruke prevensjon daglig i form av p-piller eller få satt in spiral eller p-stav f.eks. som du ikke må huske på å bruke regelmessig.

Fertilitet

Ønsker du å bli gravid raskt etter du slutter på prevensjon? Noen prevensjonsmidler kan føre til at det tar litt lenger tid før man kan blir gravid etter bruk.

Bivirkninger

Noen prevensjonsmidler har flere bivirkninger enn andre, og du bør sette deg inn i hva det kan innebære for deg. Bivirkninger er imidlertid forbigående og helt normalt ved oppstart.

Andre preferanser

Det er flere fordeler ved å bruke prevensjon enn kun beskyttelse mot graviditet og kjønnssykdommer – det kan også hjelpe mot akne problemer og lindre menstruasjonssmerter.

Snakk med legen din

Selv om det er lurt å sette seg inn i hvilke prevensjonsmidler som kan passe deg best, bør du også snakke med legen din for ytterligere veiledning. Sammen kan dere finne ut av hva som passer for deg og din kropp. Legen din vil gå gjennom sykehistorie og risikofaktorer og samtidig informere deg om vanlige bivirkninger av aktuelle prevensjonsmidler.

Det er lurt å møte opp forberedt til timen din og vær klar på hva du vil ha hjelp med. Det er lurt å ha en viss anelse av hva du kunne tenkt deg av prevensjonsmidler, hvorfor og passe på å informere om eventuelle plagsomme bivirkninger fra tidligere prevensjon. Det vil hjelpe legen med å kunne anbefale en form for prevensjon som er tilpasset deg og dine behov.

Få hjelp med prevensjon

Volvats dyktige allmennleger gir deg rask og kyndig hjelp. Vi er tilgjengelige både på chat, telefon, video og for fysisk time på en av våre sentre. 

Bestill konsultasjon hos allmennlege

Kilder: NHI.NO, Sex og samfunn og Helsenorge

Relaterte tjenester

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.