Dette bør du vite om bihulebetennelse

Bihulebetennelse oppstår ofte i forbindelse med forkjølelse, og gir plager som tett nese, trykkfølelse over øynene eller kinnene, smerter og av og til feber. Bihulebetennelse går ofte over av seg selv, men i sjeldne tilfeller kan det være aktuelt å bruke antibiotika for å bli raskere frisk.

Kristoffer Karpowicz - ØNH-spesialist

13.11.2020

Årsaker til bihulebetennelse

Bihulene er åtte luftfylte hulrom som sitter på forskjellige steder på innsiden av hodeskallen. Slimhinnene i bihulene fanger opp fremmede partikler, virus og bakterier og frakter dem ut i nesehulen. Noen ganger kan det oppstå en betennelse i bihulene. En virusinfeksjon i de øvre luftveiene kan skade slimhinnene og føre til at kanalene, gjennom for eksempel nese og bihuler, blir trangere eller tettes fordi slimhinnene svulmer opp.

Personer som sliter med tett nese har større sjanse for å utvikle bihulebetennelse. Skjev neseskillevegg, nesepolypper og pollenallergi er tilstander som kan gi tett nese.

Kvinner får bihulebetennelse oftere sammenlignet med menn, og tilstanden ses hyppigst om vinteren, sier Øre nese hals-spesialist Kristoffer Karpowicz ved Volvat Majorstuen.

Symptomer på bihulebetennelse

En bihulebetennelse kommer ofte i forløpet eller forbindelse med en forkjølelse.Symptomene er smerter og tetthet i bihulene, som du finner i panne, kinn og over neseroten.

Noen ganger oppleves også smerter i tennene, når betennelsen sitter i de bihulene som ligger nærme tennene. Smertene kan ofte forverres dersom du bøyer hodet ned eller fremover. Du kan også ha symptomer som nedsatt allmenntilstand, smerter og feber.

Hva du kan gjøre selv

- Som regel varer en bihulebetennelse fra noen få dager til opptil en eller to uker. Behandlingen av plagene avhenger av symptomene dine og hvor lenge du har plagene.

Ved kortvarige smerter uten påvirket allmenntilstand, anbefaler Karpowicz slimhinneavsvellende nesespray og saltvannsskylling.

-Dette kan være tilstrekkelig for å lindre plagene dersom man ikke føler seg syk. Ved symptomer som varer over en uke i tillegg til nedsatt allmenntilstand, feber og mye smerter, kan det være grunnlag for medikamentell behandling. Du må da oppsøke lege for videre behandling.

Kronisk bihulebetennelse

Om du har hatt bihulebetennelse i over tre måneder betegnes den som kronisk, mens akutt bihulebetennelse har en varighet på under 30 dager.

En bihulebetennelse kan starte akutt som en uspesifikk øvre luftveisinfeksjon/akutt bihulebetennelse, mens andre ganger kan den utvikle seg langsomt og bli verre over måneder og år.

Bihuleoperasjon

Dr. Karpowicz påpeker at dersom du er plaget med stadig tilbakevennende bihulebetennelse som krever medikamentell behandling, bør du ta røntgenundersøkelser av bihulene og utredes hos en Øre nese hals-spesialist.

Hos ca. 25 % av pasienter med kronisk bihuleproblematikk er det aktuelt med kirurgisk behandling, sier han.

Ved behov for kirurgi tilbyr Volvat Medisinske Senter blant annet behandling med ballongdillatasjon (blokking). Metoden kan benyttes ved liten eller moderat hevelse av slimhinner, hos ungdommer og gravide samt hos eldre og personer hvor man av medisinske grunner bør unngå narkose. Denne operasjonsmetoden egner seg også for operasjoner av pannebihuler.

Ballongdilatasjon utføres som regel i narkose. Dette er en operasjonsmetode hvor man dilaterer de naturlige, blokkerte åpningene mot bihulene som gir minimal risiko for blødning og andre komplikasjoner. Metoden gir også mindre smerter for pasienten.

Der det ikke er indikasjon for å benytte ballongdillatasjon benyttes den tradisjonelle metoden FESS (kirurgisk åpning av de blokkerte bihulene), eventuelt en kombinasjon av begge metoder.

Trenger du hjelp med bihulebetennelse?

Bestill konsultasjon eller les mer om vår ØNH-tjeneste.

Kristoffer Karpowicz

ØNH-spesialist

Volvat Storo

Relaterte tjenester

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.