Årsaker til bihulebetennelse
Bihulene våre består av åtte luftfylte hulrom som sitter på forskjellige steder på innsiden av hodeskallen. Slimhinnene i bihulene fanger opp fremmede partikler, virus og bakterier og frakter dem ut i nesehulen. Noen ganger kan det oppstå en betennelse i bihulene. En virusinfeksjon i de øvre luftveiene kan skade slimhinnene og føre til at kanalene, gjennom for eksempel nese og bihuler, blir trangere eller tettes fordi slimhinnene svulmer opp.
Hvilke faktorer øker risikoen for bihulebetennelse?
En bihulebetennelse kommer ofte i forløpet eller forbindelse med en forkjølelse. Personer som sliter med tett nese har større sjanse for å utvikle bihulebetennelse. Skjev neseskillevegg, nesepolypper og pollenallergi er tilstander som kan gi tett nese. Andre risikofaktorer er:
- Røyking
- Høy alder
- Astma
- Svømming, dykking og flyreiser
- Nedsatt immunforsvar
– Kvinner får bihulebetennelse oftere sammenlignet med menn, og tilstanden ses hyppigst om vinteren, forteller Øre nese hals-spesialist Kristoffer Karpowicz ved Volvat Majorstuen.
Symptomer på bihulebetennelse
De vanligste symptomene ved bihulebetennelse er smerter og tetthet i bihulene, som du finner i panne, kinn og over neseroten. Mange får også misfarget nesesekret.
- Smerter i pannen, kinnene, bak øynene og over neseroten på grunn av økt trykk i bihulene, som følge av lite drenasje
- Nesetetthet på grunn av mye slim og hovne slimhinner
- Feber
- Tap av luktesans
- Hodepine - smertene kan ofte forverres dersom du bøyer hodet ned eller fremover
- Nedsatt allmenntilstand
- Gult/grønt slim i nesen
- Sår hals som følge av mye slim som renner ned i svelget
Noen ganger oppleves også smerter i tennene, når betennelsen sitter i de bihulene som ligger nærme tennene.
Hvor lenge varer bihulebetennelse?
– Som regel varer en bihulebetennelse fra noen få dager til opptil en eller to uker. Behandlingen av plagene avhenger av symptomene dine og hvor lenge du har plagene, forteller Karpowicz.
Hva du kan gjøre selv
Ved kortvarige smerter uten påvirket allmenntilstand, anbefaler Karpowicz slimhinneavsvellende nesespray og saltvannsskylling.
– Dette kan være tilstrekkelig for å lindre plagene dersom man ikke føler seg syk. Ved symptomer som varer over en uke i tillegg til nedsatt allmenntilstand, feber og mye smerter, kan det være grunnlag for medikamentell behandling. Du må da oppsøke lege for videre behandling.
Lindrende tiltak:
- Få nok ro og hvile
- Sørg for å få i deg nok væske
- Sov med hodet hevet
- Bruker reseptfri slimhinneavsvellende nesespray/dråper ved tett nese og trykkfølelse
- Lindre smerter og feber med reseptfrie smertestillende tabletter
- Bruker varme omslag over smertefulle områder i ansiktet
Akutt og kronisk bihulebetennelse
Om du har hatt bihulebetennelse i over tre måneder betegnes den som kronisk, mens akutt bihulebetennelse har en varighet på under 30 dager.
En bihulebetennelse kan starte akutt som en uspesifikk øvre luftveisinfeksjon/akutt bihulebetennelse, mens andre ganger kan den utvikle seg langsomt og bli verre over måneder og år.
Bihuleoperasjon
Dr. Karpowicz påpeker at dersom du er plaget med stadig tilbakevennende bihulebetennelse som krever medikamentell behandling, bør du ta røntgenundersøkelser av bihulene og utredes hos en Øre nese hals-spesialist.
Hos ca. 25 % av pasienter med kronisk bihuleproblematikk er det aktuelt med kirurgisk behandling, sier han.
Ved behov for kirurgi tilbyr Volvat Medisinske Senter blant annet behandling med ballongdillatasjon (blokking). Metoden kan benyttes ved liten eller moderat hevelse av slimhinner, hos ungdommer og gravide samt hos eldre og personer hvor man av medisinske grunner bør unngå narkose. Denne operasjonsmetoden egner seg også for operasjoner av pannebihuler.
Ballongdilatasjon utføres som regel i narkose. Dette er en operasjonsmetode hvor man dilaterer de naturlige, blokkerte åpningene mot bihulene som gir minimal risiko for blødning og andre komplikasjoner. Metoden gir også mindre smerter for pasienten.
Der det ikke er indikasjon for å benytte ballongdillatasjon benyttes den tradisjonelle metoden FESS (kirurgisk åpning av de blokkerte bihulene), eventuelt en kombinasjon av begge metoder.
Når bør du oppsøke lege?
- Hvis du har hatt en forkjølelse og symptomene blusser opp igjen, blir kraftigere eller vedvarer
- Hvis du stadig blir dårligere med symptomer som hevelse rundt øyet, uklart syn eller dobbeltsyn, økende feber eller intens hodepine
- Hvis du har fått antibiotika og ikke blir bedre etter tre til fire dager
- Hvis du er plaget med gjentakende bihulebetennelser, flere enn tre i løpet av ett år
Trenger du hjelp med bihulebetennelse?
Bestill konsultasjon eller les mer om vår ØNH-tjeneste.