Dette må du vite om vannkopper og spedbarn

Med vannkopper og spedbarn i huset er det mange foreldre som engster seg for at eldre søsken skal smitte spedbarnet. En to måneders gammel fullbåren baby som utsettes for smitte, står ikke i spesiell fare for et alvorlig sykdomsforløp. Men blir barnet smittet vil de fleste leger anbefale tett oppfølging av spedbarnet.

19.10.2018

– Ingen fare – babyer over to måneder tåler fint å få vannkopper, sier Volvats barnelege Kristin Jensen.

Jensen er spesialist i barnesykdommer og er faglig ansvarlig for barneavdelingen ved Volvat Majorstuen. Hun har 17års erfaring som pediater og er en av åtte barneleger som jobber på Volvats Barneavdeling, som også har barnelegevakt åpent 365 dager i året.

– Der en del uvitenhet når det gjelder faren for smitte av spedbarn og gravide, sier Jensen.

Svært smittsomt

Vannkopper regnes som en av barnesykdommene og er svært smittsom fra en til to dager før utslettsutbruddet og i fem til syv dager etter. Inkubasjonstiden, det vil si tiden fra smitte til symptomene viser seg, er vanligvis mellom to til tre uker. Ifølge Jensen er det noen konkrete symptomer du kan se etter, som skiller sykdommen fra andre, lignende sykdommer.

– Det begynner gjerne med et kort forkjølelseslignende forstadium med feber og rask utvikling av et rødt, lett opphøyet utslett på mage og rygg. Det røde utslettet skal i løpet av et døgn bli til overflatiske blemmer, som lett sprekker og etterhvert tørker inn til skorper. Det kan være vanskelig å skille vannkopper fra hånd-fot-munnsykdom (HFM), men den største forskjellen er at utslettet ved HFM debuterer på hender, føtter, legger, rundt munnen og i bleieområdet, sier hun.

Gravide som ikke har hatt vannkopper bør vaksineres

Mange land har vaksiner mot vannkopper, men det inngår ikke i det norske barnevaksinasjonsprogrammet. På generelt grunnlag er det ikke nødvendig å vaksinere mot vannkopper, men det er likevel noen pasientgrupper Jensen råder å ta vaksinen.

– Risikoen for alvorlig forløp av vannkopper er større for personer med grunnsykdom og for gravide kvinner som ikke har hatt vannkopper. Hos personer med immunsvikt kan vannkopper gi alvorlige komplikasjoner som lungebetennelse og ulike neurologiske sykdomsbilder. Det kan være aktuelt å vaksinere tenåringer og voksne i nærmiljøet til personer i risikogruppen, som ikke har hatt vannkopper, sier hun.

Gravide har økt risiko for alvorlig sykdomsforløp

Gravide har økt risiko for alvorlig forløp av vannkopper og viruset kan overføres fra mor til foster gjennom hele svangerskapet.

– Gravide som utsettes for vannkoppesmitte, bør testes for antistoffer mot varicella-virus hvis det er usikkerhet om hvorvidt de har hatt sykdommen, sier Jensen.

Smitter fra mor til foster

Smitte i siste del av svangerskapet eller rett etter fødsel kan gi høy risiko for alvorlig forløp av vannkopper hos barnet. Risikoen for alvorlig sykdom er størst hvis mor får utbrudd av vannkopper 5 dager før eller 48 timer etter fødsel.

– Da skal barnet behandles med immunglobulin med høyt innhold av antistoff mot vannkopper, forteller hun.

Smitter også fra mor til nyfødt baby

Det samme gjelder hvis nyfødte utsettes for smitte i inntil én uke etter fødsel.

Ved smitte utover én ukes alder hos fullbårne barn av mor som har blitt testet og ikke har fått påvist vannkopper, anbefales faktisk ingen behandling, verken med immunglobulin eller noe annet.

– En to måneders gammel fullbåren baby som utsettes for smitte, står ikke i spesiell fare for et alvorlig sykdomsforløp, og det er altså ingen grunn til å sette i gang forebyggende behandling. De fleste leger vil nok anbefale tett oppfølging av spedbarnet likevel, sier Jensen.

Ønsker du mer informasjon eller trenger du en time?

Bestill konsultasjon hos våre dyktige allmennleger for vaksinasjon. Eventuelt bestill konsultasjon hos våre barneleger for informasjon og behandling av vannkopper hos barn. Du kan også få legetime hos barnelege på telefon- eller videokonsultasjon.

 

Relaterte tjenester

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.