Noen kvinner har mer vondt enn de skal ha ved menstruasjon

Mange kvinner opplever sterke smerter ved menstruasjon, men det er grenser for hvor vondt man skal ha det. Smerter som hindrer deg i å fungere normalt i hverdagen, kan være tegn på endometriose og bør undersøkes hos gynekolog.

Jan Mellembakken - Gynekolog

25.10.2022

Mange kvinner går med sterke smerter i flere år når de menstruerer, uten å vite årsaken. Enkelte klarer ikke å gjøre annet enn å ligge hjemme i fosterstilling flere dager gjennom menstruasjonsuken. Det er vanskelig å vite om man har normale menssmerter når man fra tidlig alder får høre at menstruasjon skal gjøre vondt. Derfor er det mange som ikke oppsøker hjelp. Smertene godtas, fordi man tror at andre kvinner opplever det samme. Men har man så sterke smerter, er det som regel en underliggende årsak. Ofte tar det ti år før en kvinne får stilt diagnosen endometriose.

Hver tiende kvinne har endometriose

Endometriose er en tilstand som rammer cirka hver tiende kvinne i fruktbar alder, og kan være årsak til intense menssmerter. Kvinner kan slite med endometriose fra puberteten og helt til overgangsalder. Noen forteller at de har hatt forferdelig vondt fra første mens, og at de bare er smertefri en uke i måneden. Plagene varierer, men noen kvinner har også kroniske smerter. Flere opplever i tillegg ukontrollerte blødninger og vanskeligheter med å bli gravid.

Det finnes to typer endometriose. Den første er overfladisk og sitter i bukhinnen. Den andre er dyp filtrerende endometriose som skjer når endometriosevevet vokser seg inn i annet vev, for eksempel i livmorveggen (adenomyose), eggstokkene (endometriom) eller tarmveggen. Dersom endometriosevevet vokser inn i livmorveggen eller eggstokkene, kan det gi en inflammasjon som både er smertefull og kan påvirke fertilitet i negativ retning. Endometriose kan også sitte i urinblæren eller urinlederne opp til nyrene og gi smerter ved vannlating.

Behandling av endometriose kan være ulike medisiner som p-piller, minipiller, p-stav eller hormonspiral. En annen behandling er medisiner som setter kvinnen i kunstig overgangsalder i 12 uker og/eller kikhullsoperasjon for å fjerne mest mulig endometriosevev.

Etter behandling har kvinner med endometriose bedre mulighet til å få barn, men IVF-behandling er nødvendig i enkelte tilfeller.

Mange kvinner er ikke klar over at de har endometriose

Det kan være vanskelig å bedømme selv om smertene man opplever er normale. Når kvinnen kommer til gynekolog, går man gjennom sykehistorien og undersøker med ultralyd om det finnes tegn på endometriose. Vanlige tegn er smerter ved mens, støtsmerter ved samleie og smerter ved avføring i menstruasjonsuken. Symptomene vil påvirkes av hvor endometriosen er lokalisert.

Det er imidlertid mulig å ha endometriose uten at man har smerter, og noen kvinner er uvitende om at de kan ha tilstanden. Det er også mulig å ha sterke smerter uten å ha endometriose.

Diagnosen

For å kunne stille en diagnose må vi gå gjennom sykdomshistorie og symptombilde. Ved endometriose i buken, som er den vanligste typen, kan man ikke se dette på ultralyd fordi størrelsen er for liten. For å stille diagnosen sikkert må man gjøre kikkehullsoperasjon (laparoskopi) og eventuelt ta biopsi for å se om det foreligger endometriose.

Ingen kvinner skal gå med så mye smerter

Endometriose er kronisk, noe som betyr at det ikke finnes en varig kur for tilstanden. De fleste kvinner opplever likevel at riktig behandling lindrer plagene og smertene ved endometriose betydelig. Derfor er det viktig at kvinner søker hjelp for smertene og at de blir tatt på alvor når de forteller om plagene sine. Ingen kvinner bør gå med så mye smerter at de ikke fungerer i hverdagen - spesielt ikke når det finnes behandlinger som kan gi betraktelig lindring.

Les mer om endometriose

Få hjelp med underlivsplager

Les mer om Volvats gynekologiske tilbud eller bestill time hos en av våre dyktige gynekologer

Jan Mellembakken

Gynekolog

Volvat Storo

Relaterte tjenester

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.