Alle kvinner bør ta celleprøve fra livmorhalsen

Helsemyndighetene oppfordrer kvinner mellom 25 og 69 år til å ta celleprøve minst hvert tredje år. Hvis du ikke husker på det selv, vil Kreftregisteret sende deg en påminnelse når tiden er inne.

Lars Meyer - Gynekolog

14.03.2019  |  Oppdatert: 18.12.2020

Et forebyggende tiltak

Regelmessige celleprøver er et effektivt forebyggende tiltak. I Norge har vi sett en reduksjon i forekomst av livmorhalskreft på nesten 40 prosent de siste 50 årene.

Nesten 40 prosent av de som får livmorhalskreft er under 45 år. Derfor må unge kvinner også minnes på at celleprøve er viktig. Hos Volvat er celleprøve inkludert i prisen når du besøker en av våre gynekologer ved mistanke om livmorhalskreft.

En celleprøve som tas fra livmorhalsen vil vise om det har oppstått celleforandringer og forstadier til livmorhalskreft, eller om HPV er tilstede. Det tar heldigvis lang tid for celleforandringer å bli til kreft; 10 til 15 år. Det er også viktig å huske at celleforandring ikke er det samme som kreft. Derfor er det ingen grunn til å få panikk hvis du får påvist celleforandringer eller HPV i prøven. De fleste lette celleforandringer går tilbake av seg selv uten behandling.

Enkelt å ta celleprøve

Undersøkelsen er enkel, smertefri og tar bare noen få minutter. Prøven tas hos fastlege eller gynekolog. Celleprøven tas med en liten børste som samler opp celler fra livmorhalsen.

I løpet av de neste par årene vil metoden som livmorhalsprogrammet bruker bli endret. Til nå har man sett på cellebildet i mikroskop og tolket om det er forandringer. Den nye metoden innebærer at man vil teste for HPV (Humant Papilloma Virus). Vi vet at praktisk talt alle celleforandringer og krefttilfeller i livmorhalsen skyldes dette viruset. En HPV-test er en mer følsom metode for å oppdage forstadier til livmorhalskreft. Derfor mener man at den nye metoden vil kunne forebygge flere tilfeller av sykdommen.

Innføringen av ny metode innføres av praktiske årsaker i fylke etter fylke og vil være fullført i 2021. Flere fylker bruker allerede den nye metoden. HPV-testen skal gjelde for kvinner mellom 34 og 69 år. For kvinner mellom 25 og 34 år vil fortsatt den gamle celleprøven gjelde. Dersom man oppdager celleforandringer vil det også bli utført en HPV-test.

Foto: Livmorhalsprogrammet

Livmorhalskreft skyldes HPV

HPV (Humant PapillomaVirus) finnes i over 100 ulike typer. HPV infeksjonen smitter ved seksuell kontakt. Ca. 70 prosent av oss blir smittet med HPV i løpet av livet. De fleste av oss kvitter oss med viruset uten at det gir plager eller sykdom.

Noen av HPV-typer er ufarlige, noen kan gi kjønnsvorter, mens andre igjen kan føre til celleforandringer som øker risikoen for livmorhalskreft.

HPV smitter svært lett. Kondom beskytter.

I Norge fører HPV-infeksjon hvert år til at:

  • Omtrent 10.000 kvinner får diagnosen lette celleforandringer
  • Rundt 3000 kvinner får alvorlige celleforandringer og må fjerne en del av livmorhalsen.
  • Vel 300 kvinner får livmorhalskreft

1 av 10 norske kvinner får kjønnsvorter før 45-års alder.

Positiv HPV-prøve – hva innebærer det?

Om HPV-prøven er negativ (HPV ikke tilstede) anbefaler Kreftregisteret neste prøve etter 5 år (mot hvert tredje år nå). Hos kvinner hvor HPV blir påvist vil oppfølgingen være tett og individuell.

Hvis det oppdages lette celleforandringer, må du ta ny prøve etter 6 – 12 måneder. Dersom celleforandringene vedvarer bør du henvises til gynekolog. Livmorhalsen blir da studert med en slags kikkert (kolposkop) og det blir tatt små vevsprøver (biopsier) i lokalbedøvelse. Dersom vevsprøven viser mer alvorlige celleforandringer, må du behandles med en liten operasjon (konisering). Vi fjerner en liten del av livmorhalsen hvor celleforandringene sitter. Operasjonen kan gjøres med lokalbedøvelse eller i narkose. Du er vanligvis sprek igjen dagen etter og trenger ikke sykmelding.

Lars Meyer

Gynekolog

Volvat Hamar

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.