Et tilfelle av meslinger påvist i Oslo

Mandag 18. mars ble det bekreftet meslinger hos en person i Oslo. Personer som kan ha vært utsatt for smitte og som ikke er vaksinert eller har hatt meslinger, bør være oppmerksomme på symptomer.

20.03.2019

Diagnosen ble bekreftet ved laboratoriet ved Folkehelseinstituttet mandag 18. mars. Personen som nå har blitt syk, ble innlagt på sykehus søndag 17. mars.

Meslinger er en av de mest smittsomme sykdommene vi kjenner til, og personer som er uvaksinerte eller ikke har hatt sykdommen er utsatt for smitte.

− Det er høy vaksinasjonsdekning blant barn og unge i Norge, og de fleste voksne personer vil enten ha immunitet fra gjennomgått sykdom eller tatt vaksinen.

Det kan oppstå noen flere tilfeller i forbindelse med dette tilfellet, men oppmerksomhet på symptomer hos personer som kan være utsatt for smitte kan bidra til å begrense videre spredning sier avdelingsdirektør Didrik Vestrheim ved Folkehelseinstituttet. Folkehelseinstituttet følger situasjonen nøye og bistår smittevernlegen i Oslo kommune.

Symptomer på meslinger

Symptomene starter med feber og forkjølelseslignende plager som varer i 3–4 dager. En kan også få hvite flekker i munnen.

Etter de første dagene blir en gjerne litt bedre, før en på ny får feber og det typiske hudutslettet viser seg. Det starter vanligvis bak ørene og sprer seg raskt til hele kroppen.

Uvaksinerte små barn er spesielt utsatt for meslinger og komplikasjoner.

Mer informasjon og fakta om meslinger og vaksineråd

Se Folkehelseinstituttet sine nettsider

Vaksine

Det er mulig å få satt vaksine på allmennavdelingenVolvat Majorstuen i Oslo.

Pris for konsultasjon og injeksjon hos sykepleier: kr 250, ikke-medlem (ingen kostnad for selve vaksinen, den dekkes av FHI).

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.