Forskjellen på sopp og bakteriell vaginose

Lukter det rart i underlivet eller plages du av intens kløe rundt skjeden? Soppinfeksjon og bakteriell vaginose gir ulike symptomer, men kan lett forveksles med hverandre.

02.03.2023

De fleste kvinner opplever forandringer i underlivet i løpet av livet. Forandringene kan være ubehagelige og sjenerende, men ofte er tilstanden helt ufarlig. To av de vanligste årsakene til plagsomme symptomer fra underlivet er sopp og bakteriell vaginose. Men hva er egentlig forskjellen på disse tilstandene – og hvordan blir man kvitt plagene?

Hva er soppinfeksjon?

Underlivssopp er en infeksjon som skyldes gjærsoppen Candida albicans. Soppen finnes naturlig i skjeden hos mange kvinner, men en unaturlig eller overdreven vekst av sopp kan føre til betennelse.

Ofte oppstår en slik unaturlig soppvekst ved antibiotikakur eller ved overdreven underlivsvask.

Både antibiotika og vasking fjerner viktige bakterier som bidrar til å holde bakteriefloraen i underlivet i sjakk. Dermed blir det ubalanse og man kan oppleve en rekke plagsomme symptomer.

Har jeg underlivssopp?

75 % av kvinner opplever å få underlivssopp minst én gang i løpet av livet. Sopp i underlivet er altså svært vanlig og ikke noe man trenger å bekymre seg over. Likevel kan underlivssopp gi svært plagsomme symptomer.

De vanligste symptomene på underlivssopp er:

 • Hissig, intens kløe rundt skjeden
 • Klumpete og hvit utflod
 • Svie ved vannlating
 • Ubehag ved samleie (ofte som følge av at kløen har gjort skjeden sår)

Hva er bakteriell vaginose?

Bakteriell vaginose, eller skjedekatarr, skyldes en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden. Melkesyrebakterier dominerer vanligvis floraen i skjeden og vedlikeholder en lav pH-verdi.

Ved ubalanse i bakteriefloraen, kan andre bakterier ta større plass og påvirke pH-verdien. Ofte klarer kroppen å ordne opp i denne ubalansen selv, men noen ganger fører ubalansen til en infeksjon.

Slik infeksjon er den vanligste årsaken til unormal og illeluktende utflod. I likhet med soppinfeksjon kan overdreven vasking forårsake bakteriell vaginose. Bytte av sexpartner kan også skape bakterieubalanse og bakteriell vaginose.

Har jeg bakteriell vaginose?

Bakteriell vaginose er den vanligste årsaken til økt utflod og rammer mellom 10 og 30 % av fertile kvinner.

De vanligste symptomene på bakteriell vaginose er:

 • Illeluktende utflod (lukter ofte fisk)
 • Økt mengde utflod
 • Tyntflytende utflod
 • Gråaktig utflod

Hva er forskjellen på sopp og bakteriell vaginose?

Det som skiller sopp og bakteriell vaginose fra hverandre er farge, konsistens og lukt på utflod, og om man har kløe eller ikke. Ved hvit, tykk og klumpete utflod med intens kløe rundt skjeden har man trolig en soppinfeksjon.

Oppdager man at underlivet lukter rart og at utfloden øker i mengde, blir mer rennende og ser gråaktig ut, har man sannsynligvis bakteriell vaginose.

Kan man teste seg for sopp og bakteriell vaginose?

Dersom man er usikker på om underlivsplager skyldes sopp eller bakteriell vaginose kan man be om en gynekologisk undersøkelse. Gynekologen kan teste utfloden med en bomullspinne fra skjeden.

Man bør alltid være sikker på diagnosen før man igangsetter behandling, slik at man kun behandler den konkrete årsaken til plagene og ikke forårsaker unødvendige bivirkninger.

Kan man få sopp eller bakteriell vaginose i overgangsalderen?

Bakteriene som forårsaker sopp og bakteriell vaginose trenger østrogen for å overleve. I overgangsalderen slutter man gradvis å produsere østrogen, noe som gjør det vanskelig for bakteriene å lage infeksjon. Etter overgangsalderen slutter kvinnekroppen helt å produsere østrogen og man kan dermed ikke få sopp eller bakteriell vaginose.

Det finnes imidlertid en rekke andre plager som oftere rammer kvinner i overgangsalder, som eksempelvis tørre og såre slimhinner, rifter og blødninger, og skjedebetennelse. Dette er fordi slimhinnen er tynnere og mer sårbar enn hos en fertil kvinne med aktiv østrogenproduksjon.

Hvordan kan man behandle sopp og bakteriell vaginose?

Behandlingen er ulik for underlivssopp og bakteriell vaginose. Derfor er det viktig å få stilt riktig diagnose i forkant av behandlingen.

Behandling ved soppinfeksjon er ikke alltid nødvendig, og noen blir kvitt infeksjonen ved å la underlivet «hvile». Det kan være tilstrekkelig å bruke løse bukser, sove uten truse og unngå overdreven underlivsvask. Dersom tiltakene ikke har effekt, kan man kjøpe stikkpiller og salve reseptfritt på apoteket.

Bakteriell vaginose behandles som regel med antiseptiske stikkpiller eller antibiotika stikkpiller. I noen tilfeller kan man få oral antibiotikabehandling, men denne behandlingsformen kan skape plagsomme og unødvendige bivirkninger. Derfor får de aller fleste med bakteriell vaginose lokal behandling i skjeden.

Må man alltid behandle bakteriell vaginose?

Behandling mot bakteriell vaginose er ikke alltid nødvendig. For noen kvinner kan infeksjonen gå over av seg selv. De fleste opplever imidlertid sjenerende plager ved bakteriell vaginose og vil behandles så fort som mulig. Er man gravid skal bakteriell vaginose alltid behandles fordi infeksjonen kan medføre komplikasjoner som tidlig fødsel, lav fødselsvekt og spontanabort.

Hvorfor lukter utfloden vondt?

Det er fort å tenke at vond lukt fra underlivet kommer av dårlig underlivsvask. Tvert imot så kan overdreven vask fjerne de viktige melkesyrebakteriene som opprettholder balansen i underlivet. Den vonde, fiskeaktige lukten som kjennetegner bakteriell vaginose oppstår når andre bakterier enn disse melkesyrebakteriene får dominere i skjeden.

Dersom man har bakteriell vaginose er det særlig viktig å ikke vaske underlivet med såpe eller spyle vann inn i skjeden. Dette kan forverre tilstanden og hindre gode melkesyrebakterier i å gjenopprette balansen i underlivet.

Hvem har størst risiko for å få sopp og bakteriell vaginose?

Man har økt risiko for å få sopp i underlivet ved:

 • antibiotikabehandling
 • høyt blodsukker og diabetes
 • økt østrogennivå i kroppen (ofte ved graviditet)

Man har økt risiko for å få bakteriell vaginose ved:

 • hyppig bytting av partner
 • ny sexpartner

Hvordan unngå å få underlivssopp og bakteriell vaginose?

Man kan redusere risikoen for å få soppinfeksjon ved å:

 • Unngå overdreven underlivsvask (bruk rent vann og en mild såpe med lav pH-verdi)
 • Bruke bukser som sitter løst i underlivet
 • Bruke bomullstruser istedenfor stringtruser
 • Bruke glidemiddel ved samleie

Man kan redusere risikoen for å få bakteriell vaginose ved å:

 • Ikke bruke såpe ved vask av underlivet
 • Ikke spyle vann inn i skjeden
 • Ikke dusje hyppigere enn én gang per dag
 • Bruke forebyggende produkter med melkesyrebakterier (kapsler eller gel)

Relaterte tjenester

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.